کد خبر: 010204201478
اقتصاداقتصاد کلانتولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدن

نمایش توانمندی‌های اقتصادی ایران با حضور ۱۱۰ کشور

زینب غضنفری

سومین اجلاس همکاری اقتصادی ایران و آفریقا و هفتمین نمایشگاه ایران‌اکسپو ۲۰۲۵ با حضور مقامات ارشد دولتی، فعالان اقتصادی و نمایندگان ۱۱۰ کشور جهان در تهران گشایش یافت.

در این رویداد، رشد چشمگیر صادرات غیرنفتی، ظرفیت‌های تجاری ایران در قاره آفریقا و برنامه‌های ویژه برای توسعه روابط اقتصادی مورد تأکید قرار گرفت.

به گزارش عصر اقتصاد، نشست خبری سومین اجلاس همکاری اقتصادی ایران و آفریقا و هفتمین دوره نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۵)، با حضور فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت سیزدهم ، محمدعلی دهقان دهنوی، معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، و جمعی از مسئولان و خبرنگاران رسانه‌های داخلی در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار شد.

دهقان دهنوی در این نشست با اشاره به رشد قابل توجه استقبال از نمایشگاه امسال نسبت به دوره‌های گذشته، اظهار داشت: «نمایشگاه ایران اکسپو در مسیر یک روند رو به رشد قرار دارد و هر ساله شاهد ارتقای کیفیت برگزاری، افزایش مشارکت و استقبال بین‌المللی از آن هستیم.

کشور ما با صادرات غیرنفتی ۵۸ میلیارد دلاری و وارداتی بالغ بر ۷۰ میلیارد دلار، یکی از بازارهای مهم و جذاب منطقه برای همکاری‌های اقتصادی است. جمعیت ۹۰ میلیونی ایران نیز ظرفیت بالقوه‌ای برای توسعه روابط تجاری با سایر کشورها فراهم کرده است.

آفریقا؛ قاره استراتژیک برای توسعه صادرات غیرنفتی ایران

وی در ادامه، قاره آفریقا را یکی از مقاصد استراتژیک صادراتی ایران دانست و افزود: آفریقا قاره‌ای با ظرفیت‌های فراوان، جمعیتی در حال رشد و نیازهای توسعه‌ای گسترده است.

کشورهای این قاره به‌ویژه در حوزه واردات کالاهای مصرفی، فناوری و ماشین‌آلات، می‌توانند بازارهای مناسبی برای تولیدکنندگان ایرانی باشند.

ستاد آفریقا که زیر نظر معاون اول رئیس‌جمهور تشکیل شده، نقش مهمی در هدایت و سیاست‌گذاری برای توسعه روابط تجاری با این قاره ایفا می‌کند.

رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به برخی چالش‌ها نیز تصریح کرد: برای افزایش سهم ایران در بازارهای آفریقایی، نیازمند بهبود زیرساخت‌های لجستیکی و بانکی هستیم. در حال حاضر تنها به شرق آفریقا مسیر کشتیرانی فعال داریم و برای غرب آفریقا مسیر مستقیمی وجود ندارد.

همچنین تحریم‌ها و ضعف در زیرساخت‌های بانکی برخی کشورهای آفریقایی از موانع مهم در نقل‌ و انتقالات مالی هستند که باید برای آن راهکارهای عملیاتی اندیشیده شود.

دهقان دهنوی در بخش دیگری از سخنان خود، به نقش صندوق ضمانت صادرات و صندوق توسعه ملی اشاره کرد و گفت: با همکاری این نهادها، برنامه‌هایی برای پوشش ریسک صادراتی و ایجاد خطوط اعتباری ویژه برای خریداران آفریقایی در نظر گرفته شده تا شرکت‌های ایرانی بتوانند با امنیت بیشتری وارد بازارهای این قاره شوند.

وی در ادامه، با اشاره به ثبت‌نام بیش از ۴۴۰۰ نفر برای حضور در ایران اکسپو ۲۰۲۵، افزود:بررسی دقیق سوابق و تخصص فعالان اقتصادی شرکت‌کننده در این رویداد، موجب خواهد شد تا ظرفیت محدود نمایشگاه به بهترین شکل ممکن مورد استفاده قرار گیرد. در نهایت، حدود ۲۵۰۰ نفر از میان ثبت‌نام‌کنندگان تأیید خواهند شد.

رکوردشکنی ایران‌ اکسپو ۲۰۲۵ با حضور نمایندگان ۱۱۰ کشور جهان

در این نشست همچنین اعلام شد که تا کنون نمایندگان اقتصادی از ۱۱۰ کشور در قاره‌های مختلف برای حضور در این رویداد اعلام آمادگی کرده‌اند که شامل ۴۱ کشور از آسیا، ۲۱ کشور اروپایی، ۳۹ کشور آفریقایی، ۸ کشور آمریکایی و یک کشور از اقیانوسیه است.

از دیگر نکات مهم این دوره از ایران اکسپو، می‌توان به برگزاری همزمان نشست‌های تخصصی، جلسات B2B و حضور هیأت‌های تجاری و وزرای آفریقایی اشاره کرد. همچنین مقرر شده بخشی از این اجلاس در شهر اصفهان برگزار شود تا از ظرفیت‌های استانی کشور نیز در راستای توسعه دیپلماسی اقتصادی بهره‌برداری شود.

در پایان این نشست، صدیف بیک زاده مدیرعامل شرکت سهامی نمایشگاه‌های بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران نیز گزارشی از اقدامات انجام‌شده برای ارتقای زیرساخت‌ها و رعایت استانداردهای بین‌المللی ارائه داد و گفت: نمایشگاه امسال با تجهیز سالن‌های بیشتر، افزایش متراژ فضای سرپوشیده، ایجاد زیرساخت‌های ارتباطی پیشرفته، فراهم‌سازی فضای مذاکرات تخصصی و طراحی نمایشگاه مجازی بعد از پایان رویداد، در سطحی بسیار بالاتر نسبت به دوره‌های قبل برگزار خواهد شد.

سخنگوی دولت: ایران باثبات و توانمند، شریک مطمئن اقتصاد جهانی است

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در نشست خبری سومین اجلاس همکاری اقتصادی ایران و آفریقا و هفتمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران، با اشاره به اهمیت دیپلماسی اقتصادی، خواستار نقش‌آفرینی مؤثر رسانه‌ها در انعکاس دستاوردهای ملی شد و تأکید کرد: ایران کشوری امن، باسواد، و دارای ظرفیت‌های فراوان برای همکاری‌های اقتصادی است و باید تصویر واقعی آن در جهان منتشر شود.

فاطمه مهاجرانی در این نشست با تقدیر از تلاش دست‌اندرکاران این رویداد مهم، آن را یکی از مؤثرترین ابزارهای معرفی ظرفیت‌های اقتصادی کشور دانست و گفت:این نمایشگاه فرصتی است تا جهان تصویر درست‌تری از ایرانِ امروز داشته باشد؛ کشوری با زیرساخت‌های اقتصادی مستحکم، نیروی انسانی متخصص و فرصت‌های گسترده سرمایه‌گذاری.

رسانه‌ها پیشگامان اصلاح تصویر ایران در جهان

وی با تأکید بر اهمیت نقش رسانه‌ها در بازتاب رویدادهای اقتصادی، افزود: در روزهای برگزاری این اجلاس، بیش از هر زمان دیگری نیازمند همراهی رسانه‌ها هستیم. رسانه‌ها می‌توانند با انتشار دقیق و گسترده اخبار، روایت واقعی از توانمندی‌های ایران را به گوش جهانیان برسانند.

مهاجرانی با اشاره به فضای ناعادلانه رسانه‌ای علیه جمهوری اسلامی ایران، خاطرنشان کرد:سال‌هاست که رسانه‌های معاند تلاش کرده‌اند با تصویرسازی غلط، ایران را ناامن و منزوی جلوه دهند، اما واقعیت این است که ایران امروز، کشوری است با امنیت پایدار، ظرفیت‌های گسترده در حوزه‌های تولیدی، صنعتی، فناوری، کشاورزی و خدمات، و یک شریک اقتصادی قابل اعتماد در منطقه و جهان.

دیپلماسی اقتصادی دولت: اولویت با همسایگان و بلوک‌های نوظهور

مهاجرانی در ادامه سخنان خود با اشاره به سیاست‌های کلان اقتصادی دولت چهاردهم، اظهار داشت: راهبرد دولت در حوزه اقتصادی، تقویت تعاملات با کشورهای همسایه و بلوک‌های اقتصادی نوظهور نظیر اوراسیا، بریکس و سازمان همکاری شانگهای است. این رویکرد چندجانبه‌گرایانه، مبتنی بر واقع‌گرایی و استفاده حداکثری از فرصت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای است.

سخنگوی دولت با تأکید بر اینکه امور کشور به هیچ‌گونه مذاکره‌ای گره نخورده، افزود: نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران، نتیجه ماه‌ها برنامه‌ریزی، تلاش و هماهنگی داخلی است؛ نه محصول توافقات خارجی یا مذاکرات خاص. این یعنی ما با اتکا به ظرفیت‌های خود حرکت می‌کنیم و باور داریم ایران می‌تواند بدون شرط و گره، در مسیر رشد و تعامل جهانی پیش برود.

وی با اشاره به حضور نمایندگان کشورهای مختلف در این نمایشگاه، از جمله کشورهای آفریقایی، افزود: آفریقا یک قاره جوان، رو به رشد و تشنه فناوری و تولید است؛ ایران می‌تواند با انتقال دانش، تکنولوژی، خدمات فنی و مهندسی و محصولات دانش‌بنیان، شریک مطمئن این قاره در مسیر توسعه باشد.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا