سرنوشت مبهم تسهیلات کلان «بانک کارآفرین»

جدیدترین گزارش بانک مرکزی از وضعیت تسهیلات و بدهیهای نظام بانکی در پایان سال ۱۴۰۲، یکبار دیگر نشان میدهد که بسیاری از بانکها با چالش بدهیهای غیرجاری و مطالبات معوق مواجه هستند؛ از جمله بانک خصوصی کارآفرین که حالا با اعداد و ارقامی روبروست که نمیتوان به سادگی از کنار آن گذشت.
بررسی دادههای منتشرشده از سوی بانک مرکزی حاکی از آن است که بانک کارآفرین طی سال گذشته ۱۴۷ فقره وام کلان به مشتریان عمده خود پرداخت کرده است. مجموع خالص این تسهیلات، به رقم قابلتوجه ۲ هزار و ۹۷۱ میلیارد تومان میرسد. با این حال، تا پایان اسفندماه، از این میزان تسهیلات، مبلغ ۲ هزار و ۲۸۲ میلیارد تومان به عنوان بدهی غیرجاری ثبت شده است، رقمی که بخش اعظم آن از چرخه بازپرداخت خارج شده و به معضل بانکی تبدیل شده است.
مشکوکالوصول ها رکورد زد!
نکته نگرانکنندهتر اما، مانده مطالبات مشکوکالوصول این بانک است که به بیش از یک هزار و ۴۶۵ میلیارد تومان رسیده؛ رقمی که بر اساس تعاریف رسمی بانک مرکزی، شامل تسهیلاتی میشود که بیش از ۱۸ ماه از تاریخ سررسید یا موعد مقرر آن گذشته و همچنان بازپرداخت نشدهاند.
به بیان دیگر، بخشی از این منابع عملاً به عنوان وامهای سوختشده شناخته میشوند، تسهیلاتی که حالا نه تنها بازنگشتهاند، بلکه بازگرداندن آنها نیز با تردید جدی روبروست.
بنا به گزارش سایت تابناک از میان این تسهیلات کلان، ۷۷ فقره وام با قرارداد یکماهه پرداخت شدهاند. یعنی وامهایی که طبق قواعد بانکی، باید ظرف یک ماه تسویه میشدند، اما حالا پس از ماهها، خبری از بازگشت آنها نیست. این سوال مطرح است که مدیران بانک کارآفرین بر چه اساسی، اقدام به اعطای چنین تسهیلات سنگینی کردهاند و چرا سازوکاری برای نظارت بر بازپرداخت آنها وجود نداشته است؟
طبق ادعای سایت تابناک یکی از مصادیق قابل توجه، شرکت پتروتار فراساحل است که از جمله دریافتکنندگان وام میلیاردی از بانک کارآفرین بوده، اما امروز نشانی از فعالیت این شرکت موجود نیست !
این نوع تسهیلات پیشتر نیز در جریان یک شرکت که پرونده قضایی ان تا وزیر دولت قبلی هم کشیده بود در کارنامه بانک کارآفرین دیده می شود.