تحول در توزیع سوخت
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، از الزام شارژ برقی در جایگاههای جدید سوخت خبر داد

سکینه مهرایی
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، با اشاره به برنامههای این شرکت برای جایگزینی خودروهای پرمصرف فسیلی با خودروهای برقی، از الزام نصب ایستگاههای شارژ خودروهای برقی در جایگاههای اصلی سوخت خبر داد.
به گزارش عصراقتصاد، کرامت ویسکرمی، با بیان اینکه این اقدام بر اساس مصوبه شورای اقتصاد انجام میشود، افزود: «برنامهریزیهای اولیه در این خصوص انجام شده و امکانسنجی ۷ هزار جایگاه سوخترسانی را بررسی میکنیم تا مشخص شود در کدامیک از جایگاهها امکان نصب ایستگاه شارژ خودروی برقی وجود دارد. ضمن آنکه نیاز به استاندارد داشتن نصب در این جایگاهها از نظر عملیاتی سوخت هم وجود دارد که طبق آییننامه، سازمان ملی استاندارد ایران با هماهنگی وزارت نیرو آن را مشخص خواهد کرد.»
وی در ادامه با اشاره به نقش شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در این زمینه، تصریح کرد: «استانداردی که مشخص کند ایستگاههای شارژ در کدام نقطه و به چه فاصلهای از پمپهای بنزین، نفت و گاز و گازهای فشرده باید نصب شوند، در آییننامه ذکر شده و بر همین مبنا برنامهریزی میکنیم تا تعداد جایگاههایی که میتوانیم مطابق با استانداردهای مشخصشده از سوی سازمان ملی استاندارد که بعضاً جایگاه عرضه سوخت هم هستند را انجام دهیم.»
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در خصوص سرمایهگذاری در این حوزه نیز گفت: «باید دستورالعملهای آن تدوین شود و شرایطی را ایجاد کرد تا خودروی برقی هم در شهر استفاده شود و هم در جادههای مواصلاتی، بهویژه در مجتمعهای خدماتی-رفاهی که تعداد جایگاههای عرضه سوخت در آنها بسیار زیادتر است، فضا از جهت تأمین برق و انرژیهای خورشیدی موجود بوده و مورد بررسی قرار گرفته است. تعداد زیادی ایستگاه شارژ در مجتمعهای خدمات رفاهی وجود دارد که منطبق با استانداردی که تدوین خواهد شد انجام میشود.»
ویسکرمی همچنین با اشاره به الزامات جدید برای صدور مجوز احداث جایگاه سوخت، خاطرنشان کرد: «از ابتدای سال ۱۴۰۴، در صورت احداث جایگاه جدید، مجوزهای جدید برای متقاضیان صادر میشود که یکی از آن مجوزها به شرط نصب ایستگاه شارژ برقی حداقل یک دستگاه است. جایگاههایی هم در حال ساخت هستند که بنا به فضا و شرایط استاندارد باید ایستگاههای شارژ داشته باشند. در جایگاههای فعلی هم که مشغول خدماترسانی هستند، با هماهنگی خود انجمن مربوطه و سهامدار امکانسنجی میشود تا ایستگاه شارژ خودروی برقی نصب شود.»
انتقاد از تعلل در اجرای طرحهای سپهتن و سیپاد
ویسکرمی در بخش دیگری از سخنان خود با انتقاد از عدم اجرای کامل طرحهای سپهتن و سیپاد، گفت: «متأسفانه این کار تا الان اتفاق نیفتاده و عملیاتی نشده است. در مورد درونشهری هم وزارت کشور (سازمان شهرداریها و دهداریها) متولی بودند که باید سامانه سیپاد را نصب میکردند تا اختصاص سوختی که به آنها داده میشود، بر اساس عملکرد ناوگان حمل و نقل دیزلی و پیمایش واقعی باشد، ولی این هم اتفاق نیفتاده است.
الان داریم عملکرد و پیمایش ناوگان را بر مبنای اسناد حملی که سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای و شرکتهای باربری تولید میکنند انجام میدهیم. سهمیه سوخت به ناوگان حمل و نقل دیزلی شرکت ملی پخش بر اساس عملکرد این دو سامانه میباشد. امیدواریم که تسریع و تصریح در نصب سامانه باشد و شرایط برای ما هم فراهم شود تا عملکرد واقعی در حوزه خودروهای دیزلی داشته باشیم و سوخت واقعی را تخصیص دهیم، چون ۵۰ درصد نفت و گازی که روزانه در کل کشور توزیع میشود مربوط به بخش حمل و نقل است (چه درونشهری، چه برونشهری، چه باری یا مسافر) که مصرف بالایی دارند و به همین نسبت هم شرایط مازاد بر مصرف هم اتفاق میافتد و متأسفانه عرضه خارج از شبکه و قاچاق هم اتفاق میافتد.»
تلاش برای انتقال سهمیه سوخت به کارت بانکی
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در پایان از تلاش برای فراهم کردن امکان انتقال سهمیه سوخت از کارت هوشمند سوخت به کارت بانکی مالک خودرو تا پایان تیرماه ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: «مجلس وزارت نفت را مصوب و تکلیف کرده تا ظرف ۴ ماه از لازمالاجرا شدن قانون بودجه ۱۴۰۴ امکان انتقال سهمیه سوخت از کارت هوشمند سوخت به کارت بانکی مالک خودرو را فراهم کند.
آییننامه این موضوع باید تدوین شود که با برگزاری جلسات متعدد کارشناسی با دستگاههای ذیربط در حال تهیه طرح آن هستیم. امیدواریم بتوانیم طرح، معماری و آییننامه مورد نیاز برای اجرایی کردن این کار را تا پایان تیر ماه تهیه کنیم. همچنین به اقدامات امنیتی این طرح هم نیاز داریم که باید به صورت مستمر و پیوسته باشد. الزامات این طرح در حال مطالعه است و انشاءالله در این مدت ۴ ماه آماده میشود تا وارد فاز اجرایی شود.»
اراده وزارت نفت در تأمین سوخت نیروگاهی
کرامت ویسکرمی همچنین با بیان اینکه ذخیره سوخت نیروگاهی از ابتدای فروردین هر سال آغاز میشود، گفت: از یکم فروردین تا دوم اردیبهشت امسال (۳۳ روز) بهطور میانگین روزانه ۳۳ میلیون لیتر نفتگاز به نیروگاهها تحویل شده که این عدد در مقایسه با رقم تحویل ۲۲ میلیون لیتر نفتگاز نیروگاهی در مدت مشابه پارسال (یکم فروردین تا دوم اردیبهشت) ۴۶ درصد افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه مقدار تحویل نفتکوره در بازه زمانی ۳۳ روزه (یکم فروردین تا دوم اردیبهشت) نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۵ درصد رشد داشته است، افزود: تحویل سوخت نیروگاهی (نفتگاز و نفتکوره) از یکم فروردین تا دوم اردیبهشت امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۳۶ درصد رشد داشته است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران با اشاره به اینکه نیروگاهها بهطور میانگین در ۳۳ روز نخست امسال (یکم فروردین تا دوم اردیبهشت) ۲۷ میلیون لیتر نفتگاز در روز مصرف کردهاند، گفت: مصرف نفتگاز در مدت مشابه پارسال (یکم فروردین تا دوم اردیبهشت) بهطور میانگین ۱۰ میلیون لیتر در روز بوده که بیانگر رشد ۱۷۰ درصدی مصرف نفتگاز نیروگاهی در بازه زمانی ۳۳ روزه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال است.
روند افزایشی ذخیره سوخت مایع نیروگاهی
ویسکرمی با بیان اینکه در ۳۳ روز نخست ۱۴۰۴ در مجموع یک میلیارد و ۸۸۰ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاهها تحویل شده است، تصریح کرد: یک میلیارد و ۳۶۴ میلیون لیتر از این مقدار سوخت مایع تحویلی، در نیروگاهها مصرف شده و هماکنون ذخیره مفید نفتگاز نیروگاهها (تا تاریخ دوم اردیبهشت) ۹۵۵ میلیون لیتر است که این عدد در مقایسه با رقم ۶۹۰ میلیون لیتر مدت مشابه پارسال، ۲۶۵ میلیون لیتر افزایش داشته است.
وی ادامه داد: موجودی مفید نفتکوره در نیروگاهها نیز هماکنون یک میلیارد و ۷۰ میلیون لیتر است که این عدد در مدت مشابه پارسال، ۹۸۶ میلیون لیتر بوده که بیانگر افزایش حدود ۸۴ میلیون لیتری سطح ذخایر نفتکوره نیروگاهی نسبت به مدت مشابه پارسال است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران با تأکید بر اینکه روند تحویل سوخت نیروگاهی نسبت به مدت مشابه پارسال روندی بهبودیافته و افزایشی است، بیان کرد: روند تحویل و تأمین سوخت نیروگاهی بر اساس برنامه ابلاغی از سوی وزارت نفت انجام میشود و در ۶ ماهه دوم پارسال مقدار تحویل سوخت مایع نیروگاهی بیش از تکالیف ابلاغی وزارت نفت بوده است، همچنین مصرف سوخت نیروگاهی در برخی روزهای فروردین امسال به اوج خود رسید، بهگونهای که روز هفتم فروردین حدود ۱۰۰ میلیون لیتر، در روز ۲۷ فروردین ۸۰ میلیون لیتر و در روز ۲۶ فروردین ۸۱.۵ میلیون لیتر نفتگاز به نیروگاهها تحویل داده شد.
ویسکرمی با بیان اینکه بر اساس تکالیف ابلاغی، در سه ماهه نخست امسال باید بهطور میانگین حداقل روزانه ۳۰ میلیون لیتر سوخت نیروگاهی تحویل بدهیم، یادآور شد: نیروگاهها حداکثر تا ۳.۵ میلیارد لیتر نفتگاز و ۲.۵ میلیارد لیتر نفتکوره میتوانند ذخیره کنند که در ابتدای شهریور ۱۴۰۳ مقدار سطح ذخایر سوخت نیروگاهی ۱.۸ میلیارد لیتر بوده که این عدد در مقایسه با رقم ۳.۲ میلیارد لیتر مدت مشابه سال ۱۴۰۲ (ابتدای شهریور ۱۴۰۲) ۴۳ درصد کاهشی بوده است.