۸ پیشنهاد برای رفع ناترازی انرژی در فولاد

رئیس هیات عامل ایمیدرو، محمد آقاجانلو، در نشستی با حضور مقامات وزارت صنعت، معدن و تجارت و نمایندگان شرکتهای معدنی، ۸ پیشنهاد برای رفع ناترازی انرژی در زنجیره فولاد کشور ارایه کرد.
این پیشنهادات بیشتر به نیازهای اساسی در تأمین انرژی از جمله برق و گاز برای صنایع فولادی اشاره دارند که تأثیر بسزایی در کارایی و توسعه صنعت فولاد خواهند داشت.
به گزارش روابط عمومی ایمیدرو، آقاجانلو در این نشست به اهمیت سرمایهگذاری در بخش انرژی اشاره کرد و خواستار آن شد که برای پوشش ریسکهای این سرمایهگذاریها، ضمانتهایی از سوی حاکمیت برای تخصیص انرژی و تأمین سوخت مورد نیاز در زمان ناترازیها به ویژه در زمان قطع گاز و برق نیروگاهها صورت گیرد.
وی تأکید کرد که شرکتهای معدنی و صنایع فولادی بهویژه در سالهای اخیر، خود به راهاندازی نیروگاههای خود تأمین پرداختهاند تا وابستگیشان به شبکه سراسری کاهش پیدا کند. به گفته وی، با توجه به شرایط پیشآمده، اهمیت دریافت حمایتهای لازم برای ادامه تأمین انرژی و گاز به ویژه برای نیروگاههایی که در صنایع فولادی احداث شده، به شدت احساس میشود.
در این راستا، آقاجانلو ۸ پیشنهاد عمده برای رفع مشکلات ناترازی انرژی ارایه داد. در ابتدا، وی بر لزوم همکاری وزارت نفت در تسریع واگذاری میادین گازی و فلرهای گازی به صنایع فولادی تأکید کرد و گفت که باید اطمینان حاصل شود که صنایع فولادی بتوانند از گاز تولیدی این میادین بهرهبرداری کنند.
همچنین وی بر ضرورت اجرای تبصره ۳ ماده ۱۵ قانون برنامه هفتم در واگذاری میادین و فلرهای گازی تأکید کرد. وی تصریح کرد که این اقدام در تأمین پایدار گاز برای صنایع فولادی و دیگر بخشهای صنایع معدنی نقش مهمی خواهد داشت.
در بخش تأمین برق پایدار، آقاجانلو پیشنهادات دیگری را مطرح کرد که یکی از این پیشنهادات همکاری وزارت نیرو در صدور مجوزهای اتصال به شبکه برق بود. وی بر لزوم همکاری سازمان محیط زیست در صدور مجوزها و تعیین تکلیف مطالعات ارایهشده تأکید کرد.
در کنار اینها، تخصیص برق تولیدی بدون محدودیت به سرمایهگذاران و نیروگاههای خود تأمین، بهبود قوانین و آییننامهها و اصلاح ماده ۴ قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق از دیگر پیشنهادات آقاجانلو برای رفع ناترازی انرژی در صنعت فولاد بودند.
محمدرضا نعمتزاده، مشاور عالی وزیر صنعت، معدن و تجارت، در این نشست بر اهمیت تدوین آییننامهای برای رفع ناترازیهای انرژی تأکید کرد و گفت: این آییننامه با همکاری وزارتخانههای نفت و نیرو تهیه خواهد شد و راهکارهای کارشناسی شده برای رفع ناترازیها، در صورت تصویب در مجلس شورای اسلامی، میتواند تغییرات اساسی در تأمین انرژی و رشد تولید در صنایع معدنی ایجاد کند.
نعمتزاده پیشنهاد داد: برای حل بحران ناترازی انرژی، از ظرفیتهای موجود مانند میدان گازی کیش و پارس شمالی استفاده شود. به گفته وی، تشکیل کنسرسیوم متشکل از ایمیدرو و شرکتهای معدنی برای استفاده بهینه از میدانهای گازی میتواند به حل این مشکل کمک کند.
وی تأکید کرد که حمایت از احداث نیروگاههای خود تأمین و توسعه راهبردهای جدید، از جمله ایجاد نیروگاههای خورشیدی، میتواند به حل ناترازی انرژی کمک کند.
امید امامی، معاون طرحهای توسعه معدن و صنایع معدنی ایمیدرو، به لزوم تغییر نگرش وزارتخانههای نفت و نیرو برای حل مشکلات تأمین انرژی صنایع معدنی اشاره کرد و افزود: صنایع فولادی باید در زمینه احداث نیروگاههای خود تأمین، بیش از پیش حمایت شوند.
سمیه خلوصی، معاون برنامهریزی و توانمندسازی ایمیدرو نیز با بیان اینکه قطعیهای مکرر برق و گاز به کاهش تابآوری صنایع فولادی منجر شده است، پیشنهاد داد که باید قوانینی وضع شود تا وابستگی صنایع معدنی به وزارت نفت و نیرو کاهش یابد و این صنایع بتوانند بهطور مستقلتر و با بهرهوری بیشتر، تولید خود را ادامه دهند.
در پایان منیژه غلامرضایی؛ مدیر زیرساخت ایمیدرو، با اشاره به کاهش شدید تولید فولاد در سال گذشته بهدلیل محدودیتهای گاز، اعلام کرد: در سال ۱۴۰۳، تعداد روزهایی که صنایع با محدودیت گاز مواجه بودهاند، ۱۵۱ روز بوده که این مسأله تأثیر منفی بر صادرات و تولید داشته است.
طبق آمار انجمن فولاد در کشور؛ از ۳۲ میلیون تن در سال ۱۴۰۲ به ۲۹.۸ میلیون تن در سال ۱۴۰۳ کاهش یافت که در کاهش صادرات اثر گذاشت و صادرات به سمت بالادست سوق داده شد.