کد خبر: 11030030512
بازرگانیتولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدن

FATF در کانون بحث بخش خصوصی با محسن رضایی

فعالان بخش خصوصی در دیدار با محسن رضایی، کاندیدای سیزدهمین دوره ریاست‌جمهوری ضمن طرح انتظارات اقتصادی خود از او خواستند تا توضیح دهد که چرا مجمع تشخیص مصلحت نظام عضویت ایران در اف‌ای‌تی‌اف را نمی‌پذیرد.

به گزارش خبرگزاری فارس، فعالان اقتصادی بخش خصوصی دیروز در اتاق بازرگانی ایران با محسن رضایی‌میرقائد، کاندیدای سیزدهمین دوره ریاست‌جمهوری دیداری داشتند که در این نشست برخی فعالان اقتصادی مشکلات اقتصادی،  نقطه‌نظرات و سوالات خود را درباره با برنامه‌های اقتصادی این کاندیدا  مطرح کردند.

سهم ایران از اقتصاد جهان در ۴۰ سال گذشته نصف شد

در ابتدای این نشست، رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: ما با برنامه‌های شما در دوره‌های قبل نیز آشنا هستیم و ابتکارات جدیدی را در گذشته از شما شنیده‌ایم و یکی از این ابتکارات طرح توسعه منطقه‌ای بود که بارها در اتاق در مورد آن صحبت شده است.

غلامحسین شافعی افزود: خوشبختانه رویکرد همه کاندیداهای این دوره ریاست‌جمهوری یک رویکرد اقتصادی است. اگرچه در گذشته هم ما شاهد همین حرف‌ها بوده‌ایم، اما با کمال تاسف باید بگویم که امروز برای ما خجالت‌آور است که سهم اقتصاد ایران از اقتصاد جهانی نسبت به چهل سال قبل نصف شده است.

رئیس اتاق بازرگانی ایران افزود: اگرچه در مورد کارهای خودمان زیاد می‌گوییم و اعلام می‌کنیم که رشدهایی در برخی از زمینه‌ها داشته‌ایم، اما خودمان را با جهان مقایسه نمی‌کنیم که جهان چه کرده است و این وضع نتیجه همه وعده و وعیدهایی است که در گذشته علی‌رغم تمام پتانسیل‌هایی که شک و تردیدی در مورد آن نیست، داده شده است.

او بیان کرد: این سوال بزرگی است که علی‌رغم این همه بحثی که در مورد پتانسیل‌های مملکت از جمله وسعت جغرافیایی، نیروی انسانی خبره، امکانات معدنی مملکت صحبت می‌شود و درست هم است، چرا وضع اقتصاد کشور این‌گونه است.

ترامپک‌های داخلی موجب دامن زدن به مشکلات اقتصادی می‌شوند

در ادامه رئیس اتحادیه ماشین‌آلات کشاورزی گفت: در سال گذشته یک ترامپ در خارج از ایران و صدها ترامپک در داخل ایران وجود داشت که به مشکلات اقتصادی دامن می‌زدند. ما امید داشتیم که با رفتن ترامپ وضع  بهتری به وجود بیاید اما اتفاق خاصی نیفتاده است.

علی توسطی مطرح کرد: موضوع مشخص شما در مورد اف‌ای‌تی‌اف، برجام و تحریم‌ها چیست؟

چرا ایران عضویت در اف‌ای‌تی‌اف را نمی‌پذیرد؟

در ادامه این نشست رئیس اتاق ایران و افغانستان با بیان اینکه در کشور باید حدود ۴ و نیم میلیون نفر اشتغال ایجاد شود گفت: اشتغال نیازمند سرمایه، تکنولوژی و واردات ماشین‌آلات و ثبات سیاسی و اقتصادی است لذا با توجه به اینکه شما در مرجع بالای تصمیم‌گیری در کشور قرار دارید برای بخش خصوصی تشریح کنید که به چه علت اف‌ای‌تی‌اف را که ۱۹۰ کشور جهان آن را پذیرفته‌اند ما قبول نداریم؟

حسین سلیمی افزود: در دنیا فقط ۷ کشور این قانون را نپذیرفته‌اند در حالی که عضویت در این موسسه بین‌المللی می ‌تواند ارتباطات تجاری ما را روان کند.

لزوم مشخص شدن برنامه مالیات‌ستانی از بخش خصوصی

رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران نیز در این نشست به طرح سوالاتی از محسن رضایی پرداخت و گفت: برای واگذار کردن امور بخش خصوصی به خودشان چه برنامه‌ای دارید؟

حمیدرضا رستگار بیان کرد: دولت در هر زمان که کم می‌آورد دست در جیب بخش خصوصی می‌کند و بدون هیچ ملاحظه‌ای به دنبال تامین منابع برای گذران امورات خود از این طریق است لذا سوال مشخص من از شما این است که در صورت پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری چه برنامه‌ای برای مالیات‌ستانی از بخش خصوصی خواهید داشت.

دولت فعلی در اقتصاد بد عمل کرده است

در ادامه رئیس اتاق بازرگانی همدان نیز از محسن رضایی پرسید که چرا مجمع تشخیص مصلحت نظام مانع عضویت ایران در پیوستن به اف‌ای‌تی‌اف شده است؟

علی‌اصغر زبردست با بیان اینکه مشکل ما این است که سیاست با مسائل اقتصادی گره خورده است گفت: اقتصاد بدون نفت یکسری شرایط و الزامات دارد و نمی‌شود توقع توسعه و رونق و ارتباطات اقتصادی با دنیا را داشت اما الزامات آن را که یکی از آنها پیوستن به اف‌ای‌تی‌اف است را نپذیرفت.

او با بیان اینکه عملکرد اقتصادی دولت فعلی را تایید نمی‌کنم بیان کرد: اما برخی مسائل و مشکلات ناشی پس‌لرزه‌های تصمیمات دولت قبل است که الان خود را نشان می‌دهد. اگر جلوی برخی از انحرافات دولت قبل گرفته می‌شد اکنون وضع نیز متفاوت بود. همان زمان که احمدی‌نژاد می‌گفت قطعنامه‌ها کاغذپاره است اگر جلوی او را می‌گرفتند الان وضع این طور نبود. این دولت اکنون تاوان آن تصمیمات را پس می‌دهد ضمن اینکه دولت فعلی در مسائل اقتصاد بد عمل کرده است.

زبردست بیان کرد: بنابراین اگر قرار باشد همان سیاست‌های گذشته را پی بگیریم اوضاع تغییر نخواهد کرد. برای مراودات تجاری با همسایگان و غیره باید ارتباطات بانکی برقرار شود در حالی که اکنون فعالان اقتصادی برای بازگشت ارز حاصل از صادرات، هزینه‌های زیادی را به در قالب پرداخت پورسانت به صرافی‌ها متقبل می‌شوند و اینها جز هزینه‌های سرباری است که در افزایش قیمت تمام‌شده تولیدات داخلی موثر است.

برنامه دولت آینده در مورد واگذاری اقتصاد به بخش خصوصی چیست؟

عبدالرضا یعقوب‌زاده، رئیس اتحادیه تجهیزات پزشکی هم بیان کرد: تا زمانی که ۸۰ درصد اقتصاد ایران دولتی است نمی‌توان انتظار رشد و توسعه اقتصادی را داشت؛ بنابراین فعالان بخش خصوصی خواهان این است که مشخص شود برنامه دولت آتی در مورد بخش خصوصی چیست و آیا قرار است همچنان اقتصاد دست دولت باشد؟

برنامه دولت آینده برای بازگرداندن اعتماد مردم به بورس مشخص شود

خزانه‌دار اتاق بازرگانی ایران بیان کرد: نظام درآمدی دولت محدود است. اگر شما عهده‌دار ریاست‌جمهوری کشور شدید برنامه شما برای جبران این محدودیت چیست؟ برنامه شما برای اینکه هزینه‌های دولت را به تولیدکنندگان و صنعت‌گران سرایت ندهید چیست؟

غلامحسن جمیلی افزود: بورس به عنوان نمادی از شاخص مشارکت مردم در فضای اقتصادی و نمادی از تصویر بیرونی فعالیت‌ها در اقتصاد کشور و به عنوان یک تابلو مورد بررسی همگان قرار می‌گیرد. من از شما سوال می‌کنم که نظام مداخله دولت را در وضع فعلی بورس چقدر موثر می‌دانید و اگر فکر می‌کنید این مداخله باعث این وضع شده، برنامه شما برای برگرداندن اعتماد مردم به بورس چیست؟

جمیلی بیان کرد: به عنوان یک اقتصاددان فکر می کنید وظیفه توسعه کشور بر عهده چه کسی است؟ آیا  دولت وظیفه دارد و یا اینکه دولت وظیفه به وجود آوردن ابزار برای توسعه اقتصاد از سوی عده‌ای خاص را برعهده دارد؟ فکر می‌کنید تولید ثروت در این کشور تا کجا مشروعیت دارد و مالکیت در کشور تا کجا احترام دارد؟

چند درصد از هزینه‌های دولت را کاهش می‌دهید؟

در این نشست نایب‌رئیس اتاق بازرگانی ایران  گفت: یکی از مسائل جدی ما در سند چشم‌انداز این بود که  ایران در سال  ۱۴۰۴ به عنوان قدرت اقتصادی منطقه باشد که این موضوع نه تنها محقق نشده است بلکه نزدیک به آن هم نشده‌ایم.

حسین سلاح‌ورزی پرسید؟ آیا شما قبول دارید که به نوعی تجارت از سوی سیاست به گروگان گرفته شده و آیا برنامه‌ای برای آزادسازی تجارت از سیاست دارید؟ در سال‌های گذشته عارضه مهم اقتصادی کشور تورم بوده است و ریشه تورم هم کسری بودجه است.  شما در طول ۴ سال چند درصد از هزینه‌های دولت را کاهش خواهید داد؟

فعالان اقتصادی آرامش ندارند

در ادامه رئیس اتاق اصناف ایران گفت: از زمانی که نرخ ارز افزایش یافته، کسب و کارها در رویارویی با حوزه اقتصاد دچار نگرانی شده‌اند. یک اصل کلی برای فعالان اقتصادی این است که با آرامش خاطر بتوانند به کسب و کار خود بپردازند و تولید ثروت کنند و ثروت را در خدمت  توسعه سرمایه‌گذاری و اشتغال قرار دهند اما مدت‌هاست که فعالان کسب و کار آرامش ندارند.

سعید ممبینی گفت: یکی از دغدغه‌های جدی فعالان اقتصادی در کشور کاهش ارزش پول ملی بود. ما به خاطر داریم که شما با نشان دادن هزار تومانی این هشدار را دادید و این نگرانی را مطرح کردید و امروز بسیاری از واحدهای اقتصادی ما در طول دو سه سال گذشته به دلیل کاهش ارزش پول ملی سرمایه‌هایشان تحلیل رفته است و نرخ ارز مدام موجب دغدغه است. از زمانی که نرخ ارز افزایش یافته است توان رویارویی با حوزه اقتصاد برای بسیاری از کسب و کارها نگران‌کننده شده است.

او افزود: امروز تئوری‌های مختلفی در مورد نرخ ارز وجود دارد و برخی معتقدند که کاهش نرخ ارز ضرر می‌زند و برخی نظرات دیگری دارند.

ممبینی اظهار کرد: اتاق اصناف ایران طبق قانون نظام صنفی وظیفه ارائه مشاوره به دستگاه‌های اجرایی را داریم، همواره پیش‌بینی تشکل‌های اتاق در نوسانات قیمت و کمبود و کاهش کالا در بازار می‌توانست مورد استفاده بهینه قرار بگیرد اما متاسفانه در بسیاری موارد توجهی به این پیشنهادها و توصیه‌ها نشده است.

فساد اقتصاد ایران را قفل کرده است

نایب‌رئیس اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه یکی از مسائل اقتصادی کشور مساله فساد است، گفت: وقتی که تصمیم‌های اقتصادی در اقتصاد کلان و با اقتصاد خرد با اتکای منافع فردی و گروهی اتخاذ می‌شود، اقتصاد گیج می‌شود و دیگر اقتصاد برنامه‌ای نمی‌شود و همراه خودش صاحب‌نظران را نیز گیج می‌کند.

محمدرضا انصاری افزود: آیا شما امید دارید که ریشه فساد را که اقتصاد را به انحراف می‌برد و اقتصاد را گیج می‌کند و صاحب نظران  را از دور خارج می‌کند از بین برد؟

او ادامه داد: یکی از مسائل اساسی که در کشور نیاز به انسجام در تصمیم گیری حاکمیتی دارد، فساد است. ضمن اینکه کشورهایی بوده‌اند که فساد داشته‌اند و برطرف شده است بنابراین از بین بردن فساد در کشور مقوله‌ای غیرممکن نیست اما پاسخ شما به این قضیه که چگونه قرار است انسجامی ایجاد کنید که اقتصاد مسیری مطابق برنامه طی کند مهم است.

انصاری گفت: بخش خصوصی واقعی ایران کمتر از ۲۰میلیارد دلار در سال صادرات دارد اما کشوری مانند مالزی با جمعیت ۳۰ میلیون نفری بیش از ۲۷۰میلیارد دلار صادرات دارد لذا در عملکرد اقتصادی ما باید با دنیا خودمان را مقایسه کنیم.

رئیس انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران افزود: الان صادرکنندگان پیچ و خم‌های صادراتی را طی می‌کنند تا با وجود سختی‌ها صادرات داشته باشند و پولشان را به کشور برگردانند اما این روش و ارتباط، ارتباط سالمی نیست.

بنابراین لطفا صراحتا به ما توضیح دهید که آیا ما می‌توانیم با دنیا ارتباط داشته باشیم یا خیر؟

انصاری بیان کرد: دولت یک دولت سنگین، فربه و تصدی‌گر است در حالی که دولت باید مدیریت اقتصاد را برعهده داشته باشد.

چرا نتوانستید در مجمع تشخیص بین قوا همگرایی ایجاد کنید

رئیس اتاق بازرگانی سمنان خطاب به محسن رضایی گفت: شما با توجه به توانمندی‌هایی که از خودتان بیان می‌کنید چطور تاکنون نتوانسته‌اید انسجامی در سه‌قوه ایجاد کنید که این مملکت ۴۳ سال بعد از انقلاب و بعد از گذشت سال‌ها از تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام به این روز نیفتد که خودتان هم از این وضع گله دارید؟

علی‌اصغر جمعه ای گفت: مجمع تشخیص مصلحت نظام یکی از ارکان اصلی کشور است که شما از بدو تاسیس تاکنون دبیر آن بوده‌اید و در مجمع تشخیص مصلحت نظام علاوه بر افرادی که رهبری منصوب می‌کنند روسای سه قوه نیز حضور دارند.

او ادامه داد: آیا ما جز جامعه جهانی هستیم؟ تکلیف جامعه اقتصاد را برای ملت روشن کنید.

جمعه‌ای اظهار کرد: از آنجا که ما دولت، قوه قضائیه و مجمع تشخیص مصلحت نظام را جزئی از حاکمیت می‌دانیم لذا ما می‌خواهیم که شما به عنوان نماینده حاکمیت بفرمایید استراتژی صحیح و جاری در این خصوص چیست؟

لذا تکلیف را روشن کنید که اگر جز جامعه جهانی هستیم باید قوانین جامعه جهانی را رعایت کنیم یا خیر و اگر نیستیم چه باید کرد؟  اگر همین مسیر دنبال شود قطعا به جایی نمی‌توانید برسید چون مباحث اقتصادی یک زنجیره متصل  است و نمی‌توان تجارت را چمدانی پیش برد.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا