کد خبر: 23030031821
دولتسیاست

حکم شرعی خرید و فروش رای در انتخابات

از نظر شرعی خرید و فروش رای چه حکمی دارد

با نزدیک شدن به ایام انتخابات، حواشی حول محور این موضوع بسیار داغ شده است. گاهی برخی از کاندیداهای غیر اصلح و یا طرفداران آن‌ها، اقدام به فعالیت‌های غیر اخلاقی، غیر شرعی و حتی غیر قانونی برای اخذ رأی بیشتر می‌نمایند. خرید و فروش رای در انتخابات، یکی از همین فعالیت‌ها است. سوال پیش می‌آید که حکم شرعی خرید و فروش رای در انتخابات چیست؟ با ما در عصر اقتصاد همراه باشید تا حکم شرعی خرید و فروش رای در انتخابات را بر اساس نظر علمای اسلام برایتان بازگو نماییم.

حکم شرعی خرید و فروش رای در انتخابات، طبق نظر علما

خرید و فروش آرا، به هرگونه اقدام تبلیغاتی غیر اخلاقی، غیر دینی، غیر قانونی و خارج از عرف گفته می‌شود که برای اخذ آرای بیشتر انجام می‌شود. اگر برای اخذ آرای بیشتر اقدام به پرداخت پول شده و وعده‌های غیر نقدی از جمله غذا، امتیازات، اجناس، وعدۀ هرگونه امتیاز و موارد مشابه دیگر شود، خرید و فروش رای انجام شده است. سوالی که پیش می‌آید این است که خارج از موارد اخلاقی و تبعات غیر اصولی، حکم شرعی خرید و فروش رای در انتخابات چیست؟

خرید و فروش رای

نظر علما در زمینۀ حکم شرعی خرید و فروش رای در انتخابات

بر اساس گفتۀ رهبر معظم انقلاب، آیت الله خامنه‌ای، هرگونه اقدام در جهت خرید و فروش رای در انتخابات جایز نیست. پاسخ آیت الله العظمی حسین نوری همدانی در زمینۀ حکم شرعی خرید و فروش رای در انتخابات نیز به همین صورت است. به گفتۀ ایشان، هرگونه تخلف از قوانین اشتباه بوده و جایز نیست. نظر آیت الله العظمی حسین مظاهری نیز همین نظر را در این زمینه بیان نموده‌اند.

آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی در زمینۀ حکم شرعی خرید و فروش رای در انتخابات می‌فرمایند: چنین عملی مطلقاً جایز نبوده و اگر فرد با خرید فروش رای کاندیدای منتخب شود، مشروعیت نخواهد داشت. علاوه بر این، رای دهنده‌ای که به این روش اقدام به انتخاب یک کاندیدا نماید، مرتکب عمل خلاف شرع شده است.

آیت الله العظمی سید محمد علی علوی گرگانی می‌فرمایند خرید و فروش آرا در انتخابات بر خلاف اخلاق درست انتخاباتی بوده و باید از آن اجتناب گردد.

حکم شرعی پولی که از خرید و فروش رای در انتخاب کسب می‌شود چیست؟

علاوه بر حکم شرعی خرید و فروش رای در انتخابات، حکم شرعی پولی که به این منظور دریافت می‌شود نیز حائز اهمیت است. با توجه به گفتۀ آیت الله العظمی مکارم شیرازی، افرادی که به دلیل دریافت پول به یک کاندیدای بدون صلاحیت رای داده‌اند، شرعاً دچار خلاف شده‌اند. آیت الله العظمی علوی گرگانی در این باره می‌فرمایند: دریافت پول و یا هرگونه امتیاز جهت رای دادن به یک کاندیدای بدون صلاحیت، اگرچه از مصادیق رشوه نیست، ولیکن در هر صورت مذموم و زشت خواهد بود.

 به گفتۀ ایشان، اگر پول دریافتی منجر به از بین رفت حقوق افراد جامعه بشود، حرام است. اگر فردی پول را دریافت کرده و به آن کاندیدا رای ندهد، مالک آن پول نخواهد شد. آیت الله علوی می‌فرمایند: مردم باید بر اساس آگاهی اقدام به رای دادن نموده و فرد لایق را انتخاب نمایند.

خرید و فروش رای

ویژگی کاندیدای اصلح انتخابات ریاست جمهوری چه باید باشد؟

با توجه به فرمودۀ مقام معظم رهبری کاندیداها باید شامل ویژگی‌هایی مانند تعهد، خوش نامی بوده به آرمان‌های انقلاب اسلامی وفادار باشد. کاندیدای ریاست جمهوری نباید در برابر افراد ناصالح و دشمنان نظام نفوظ بوده و برنامه و کفایت لازم را داشته باشد. مرغوب نشدن در برابر دشمنان حکومت و اسلام، یکی از ویژگی‌های مهم برای کاندیدای ریاست جمهوری است. ساده زیستی و آشنایی با درد مردم، اعتقاد به امام خمینی (ره)، اعتقاد راسخ به مسائل اخلاقی بوده و در برابر اسراف و یا خرج بیت المال ایستادگی کند. کاندیدای ریاست جمهوری باید از طرح اموری که در حوزۀ اختیارات وی نیست خودداری کرده و اولویت‌های نظام را بشناسد.

با توجه به گفته‌های علمای دینی، از هر دیدگاهی، حکم شرعی خرید و فروش رای در انتخابات به این صورت است که در هر روشی این عمل جایز شناخته نشده و گاهی پول رد و بدل شده در این میان حرام است. با توجه نظر به رهبر معظم انقلاب، آیت الله خامنه‌ای در مورد کاندیدای اصل، مردم باید با توجه به لیاقت فرد و با آگاهی کامل اقدام به انتخاب کاندیدای برتر نمایند.اگر سوالی دارید میتوانید به سایت عصر اقتصاد مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
Back to top button