کد خبر: 21020025924
اقتصاد

قیمت جهانی طلا به چه عواملی بستگی دارد | ۷ عامل اساسی

برسی قیمت طلا و عوامل تاثیر گذار بر آن

امروزه همه به دنبال طلا هستند، نه صرفاً برای سرمایه‌گذاری و استفاده به عنوان یک جواهر زینتی، بلکه در تولید دستگاه‌های الکترونیکی و پزشکی هم از آن استفاده می‌شود. قیمت جهانی طلا تا ماه مارس ۲۰۲۰، حدوداً هر اونس آن با قیمت ۱۶۲۵ دلار معامله می‌شد که این رقم در مقایسه با ۵۰ سال گذشته، بیش از پنج برابر شده است. در این مقاله قصد داریم تا شما را با عوامل تاثیرگذار با قیمت جهانی طلا آشنا کنیم، با ما همراه شوید:

  1. ارزش دلار ایالات متحده آمریکا

قیمت طلای جهانی عموماً رابطه عکس با ارزش دلار ایالات متحده آمریکا دارد. با ثابت ماندن سایر شرایط تاثیرگذار، یک دلار ایالات متحده قوی‌تر قیمت طلای جهانی را در وضعیت پایین‌تر و کنترل‌شده‌تر قرار می‌دهد و یک دلار ضعیف‌تر، موجب افزایش قیمت طلای جهانی با افزایش سطح تقاضا خواهد شد (چون وقتی دلار ضعیف باشد، طلای بیشتری می‌توان خریداری کرد).

قیمت طلا

  1. تقاضای جهانی طلا برای جواهرات زینتی و مصارف صنعتی

در سال ۲۰۱۹، نیمی از تقاضای مربوط به جواهرات را طلا با بیش از ۴۴۰۰ تن بنابر گزارشات شورای طلای جهانی تشکیل می‌داد. هند، چین و ایالات متحده از بزرگترین مصرف‌کنندگان طلا برای جواهرات هستند.

۷.۵ درصد دیگر از تقاضای مربوط به طلا به استفاده‌های صنعتی و فناورانه از طلا برای تولید دستگاه‌های پزشکی همچون استنت و دستگاه‌های دقیق الکترونیکی مانند واحدهای GPS برمی‌گردد.

ازینرو، قیمت جهانی طلا تحت تاثیر شکل ساده‌ای از نظریه عرضه و تقاضا قرار می‌گیرد؛ زمانی‌که تقاضا برای کالاهای مصرفی همچون جواهرات و لوازم الکترونیکی افزایش پیدا کند، قیمت جهانی طلا افزایش پیدا می‌کند.

  1. محافظت از ثروت

در زمان‌های عدم اطمینان و ثبات در شرایط اقتصادی، همچون دوران رکود اقتصادی، مردم به خاطر شرایط آشفته موجود بیشتر به سرمایه‌گذاری در حوزه طلا روی می‌آورند. طلا اغلب یک پناهگاه امن برای سرمایه‌گذاران در دوران نابسامانی‌های اقتصادی محسوب می‌شود. زمانی‌که بازده‌های واقعی یا موردانتظار اوراق قرضه و سایر انواع سهام و املاک و مستغلات سقوط می‌کنند، تمایل به سرمایه‌گذاری در طلا زیاد شده و قیمت جهانی طلا بالا می‌رود.

قیمت طلا

  1. تقاضای سرمایه‌گذاری

صندوق‌های تجاری ارزی که طلا را ذخیره می‌کنند و به پشتوانه آن سهام برای سهامداران صادر می‌کنند، متقاضی طلا برای سرمایه‌گذاری هستند. صندوق طلای SPDR (GLD) بزرگترین نگهدارنده در اواخر سال ۲۰۱۹ با داشتن ۹۱۵ تن طلا بوده است. در کل، خرید به دلایل مختلف سرمایه‌گذاری ۲۵ درصد از تقاضای طلا را تشکیل می‌دهد. با افزایش این سطح تقاضا، قیمت طلای جهانی هم زیاد می‌شود.

  1. تولید طلا

تولید طلا در سال ۲۰۱۰، ۲۴۰۰ تن بود و در سال ۲۰۱۸ در سطح جهان به مقدار ۳۵۰۰ تن رسید. علی‌رغم این افزایش میزان تولید طلا در یک بازه زمانی ۱۰ ساله، از سال ۲۰۱۶ به این طرف استخراج طلا تغییر چندانی نداشته است. چون دیگر طلا به آسانی استخراج نمی‌شود و معدنکاران باید برای دسترسی به ذخایر طلای باکیفیت بیشتر معادن را حفر کنند. به خاطر چالش‌برانگیز بودن دسترسی به طلا، مشکلات بسیاری ایجاد شده و هزینه بیشتری برای دسترسی به طلای کمتر باید خرج شود. این مسئله بر هزینه استخراج طلا اضافه کرده و منجر به افزایش قیمت طلای جهانی می‌شود.

  1. سیاست‌های پولی فدرال‌رزرو

سیاست پولی اتخاذشده از سوی فدرال‌رزرو بیشترین تاثیرگذاری بر قیمت طلای جهانی را دارد که به آن هزینه فرصت می‌گویند. هزینه فرصت به معنای رهاکردن سود در یک سرمایه‌گذاری زودبازده جهت کسب سود بیشتر در یک سرمایه‌گذاری بلندمدت دیگر است.

قیمت طلا

با پایین بودن نرخ بهره، بازده اوراق قرضه کمتر از نرخ تورم خواهد بود و این زیان‌بار است و در این شرایط طلا برای سرمایه‌گذاران جذاب می‌شود. با افزایش یافتن نرخ بهره، سود حاصل از اوراق قرضه افزایش یافته و طلا جذابیت کمتری برای سرمایه‌گذاران پیدا می‌کند.

اگر کمیته بازار آزاد فدرال در گزارش‌های جلسات سالانه خود، تصمیماتی در مسیر افزایش نرخ بهره در آینده بگیرد، قیمت طلای جهانی به آن واکنش نشان می‌دهد و کاهش پیدا می‌کند. و اگر این کمیته باورش بر پایداری نرخ‌ها باشد، قیمت طلای جهانی روند صعودی پیدا خواهد کرد.

  1. داده‌های اقتصادی

داده‌های اقتصادی همچون گزارش‌های مربوط به نرخ اشتغال‌زایی، دستمزد، تولید و نیز اطلاعات مربوط به رشد تولید ناخالص داخلی بر سیاست‌های پولی فدرال‌رزرو تاثیرگذار بوده و موجب جهت‌دهی به قیمت‌ طلای جهانی می‌شود. در کل، کاهش نرخ بیکاری، توسعه تولید و رشد تولید ناخالص داخلی بیش از دو درصد در آمریکا، باعث کاهش قیمت طلای جهانی و برعکس، افزایش نرخ بیکاری، تضعیف داده‌های مربوط به بخش تولید و رشد تولید ناخالص داخلی فدرال‌رزرو را به سوی سناریوی کاهش نرخ بهره سوق داده و منجر به افزایش قیمت طلای جهانی می‌شود.

در این مقاله ما شما را با عوامل تاثیرگذار بر قیمت جهانی طلا همچون ارزش دلار ایالات متحده، تقاضای جهانی در مصارف صنعتی و جواهرسازی، تقاضای سرمایه‌گذاری، تولید طلا، سیاست‌های پولی فدرال‌رزرو و داده‌های اقتصادی آشنا کردیم. اگر از علاقمندان به سرمایه‌گذاری در عرصه طلا و جواهرات هستید و سوالی در این زمینه دارید، میتوانید به سایت عصر اقتصاد مراجعه کنید همچنین می‌توانید در بخش نظرات، پرسش‌های‌تان را مطرح نمایید.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا