حکم رای سفید در انتخابات چیست؟
حکم رای سفید در انتخابات چیست؟ با نزدیک شدن هرچه بیشتر زمان انتخابات، سوالات پیرامون این رخداد بزرگ دولتی نیز بیشتر میشود. برخی از افراد، برگۀ رای گیری را به صورت سفید و بدون نوشتن هیچ نامی درون آن به داخل صندوق میاندازند. یکی از مهمترین سوالات که برای رای دهندگان پیش میآید این است که حکم رای سفید در انتخابات چیست؟ اگر فردی به هر دلیلی با تحقیق آگاهانه و بدون جانب گیری به تحقیق در مورد کاندیداها بپردازد اما نتواند کاندیدای اصل را بیابد، آیا جایز خواهد بود تا رای سفید داخل صندوق بیاندازد؟ با ما در این مطلب از عصر اقتصاد همراه باشید تا همه چیز درباره حکم رای سفید در انتخابات بر اساس نظر علمای دینی را برایتان بازگو نماییم.
آیا رای سفید دادن در انتخابات غلط است؟
پیش از هر اقدامی باید از خودمان بپرسیم، چرا قصد داریم رای سفید بدهیم. فرض کنیم تحقیقات کاملی در مورد پیشینۀ کاندیداها، برنامههای ارائه شده برای آینده توسط آنها و موارد مشابه دیگر انجام داده و همچنان در مورد انتخاب کاندیدای اصلح شک دارید، ایرادی ندارد اگر رای سفید و بدون نام داخل صندوق بیاندازید. یک مسئله غیر قابل انکار است که تمامی کاندیداها از فیلتر قابل اعتمادی به نام شورای نگهبان عبور کردهاند و نمیتوان گفت هیچ کدامشان دارای صلاحیت نیست. بنابراین بهتر است فرد اصلح که لایقتر و شایستهتر است را انتخاب نمایید.
حضرت آیت الله خامنهای تاکید موکدی بر حضور فعال در انتخابات جمهوری اسلامی دارند. ایشان میفرمایند، حضور ناآگاهانه بسیار بهتر از عدم حضور است، چرا که حضور فعال مردم در انتخاب، نشان دهندۀ اقتدار نظام اسلامی است. به همین علت، اگر با هر تلاشی، نتوانستید کاندیدای اصلح را تشخیص دهید، دادن رای سفید میتواند جایز باشد. اما به هر صورت، شرکت فعال در انتخابات و تلاش برای انتخاب شدن کاندیدایی که برای آیندۀ جمهوری اسلامی نقش موثرتری ایفا خواهد کرد، بسیار حائز اهمیت است.
حکم رای سفید در انتخابات بر اساس نظر آیت الله خامنهای
طبق بررسی آخرین استقناء انجام شده از رهبر جمهوری اسلامی، حضرت آیت الله خامنهای، در مورد حکم رای سفید در انتخابات، نظر ایشان این بوده است که: اگر دادن رای سفید در انتخابات منجر به تضعیف نظام جمهوری اسلامی شود، حرام است. ایشان در پاسخ به این سوال که اگر در صورت تحقیق کافی موفق به انتخاب فرد اصل نشدیم چه کنیم؟ میفرمایند: اطلاع مردم از برنامه نامزدهای ریاست جمهوری و نداشتن آگاهی کافی ناظر بر انتخابات در برابر دفاع از نظام جمهوری اسلامی هیچ اهمیتی ندارد؛ به بیان دیگر، «رای ناآگاهانی» بسیار بهتر از «رای سفید» خواهد بود.
حکم رای سفید در انتخابات بر اساس نظر آیت الله مکارم شیرازی
حکم رای سفید در انتخابات در نظر دیگر علمای اسلام چیست؟ آیت الله مکارم شیرازی در این باره میفرمایند، بهتر است تا جایی که ممکن است رای سفید ندهید؛ برای رسیدن به آگاهی کافی در مورد کاندیدای اصلح، از افراد دانا و دلسوز کمک بگیرید، سوابق کاری کاندید را مطالعه نمایید، به تحقیق و تفحص بپردازید، اما اگر در نهایت به نتیجهای نرسیدید، حکم رای سفید در انتخابات بلامانع خواهد بود. ایشان در پاسخ به سوال به حکم فردی که به کاندیدای ناشایست رای داده است میفرمایند: چنین فردی مرتب کار خلاف شرع شده و نباید دیگر در آینده این کار را تکرار نمایید.
روشهایی برای تشخیص کاندیدای اصلح
تا اینجا متوجه شدیم که حکم رای سفید در انتخابات چیست و آنچه از صحبتهای تمامی علمای مشخص شد، این مسئله بود که دادن رای سفید در انتخابات، به هر روشی کار درستی نبوده و تا جای ممکن بهتر است از انجام آن دوری کنیم. به همین علت بهتر است تا راههایی برای تشخیص کاندیدای اصلح پیدا نماییم. کاندیدای اصلح فردی است که:
- کاندیدای اصلح فردی صبور و بردبار است که به سرعت دچار خشم نشده و با مردم مهربان است.
- فرد برتر، از قوانین و احکام اسلامی آگاهی کامل دارد.
- از خط امام و رهبری بر اساس قرآن کریم پیروی کامل دارد.
- اهل اشرافی گرایی نیست و نسبت به مال و ثروت دنیا بی اعتنا است.
- کاندیدای برتر بر جلوگیری از ظلم و ستم و برپایی عدالت تاکید دارد.
- دین دار بوده و مراسم مذهبی و واجبات دینی را انجام میدهد.
- بینش سیاسی داشته و بر فقه اسلامی آگاه است.
- مسائل مرتبط با جامعه اسلامی برای وی برتر از مسائل شخصیاش هستند.
- در برابر دشمنان میاستد و به کشورهای دشمن و سلطهگر وابسته نیست.
- پیشینۀ فعال و موثری در جامعه دارد.
اگر باز هم سوالی در این باره دارید میتوانید به سایت عصر اقتصاد مراجعه کنید.