کد خبر: 16060045314
اقتصادبانک و بیمه

آخرین وضعیت تراکنش‌های بانکی بدون کارت

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی گفت: خدمت پرداخت حضوری غیرتماسی با اتصال سه بانک و یک شرکت پرداخت به پروژه کهربا تاکنون در ۲۰ هزار نقطه عملیاتی شده و پیش‌بینی می‌شود با اتصال سایر بانک‌ها و شرکت‌های پرداختی، این سرویس به زودی با قابلیت حذف مرحله وارد کردن رمز در دامنه مبلغی تعریف شده، از فراگیری کافی برخودار شود.

به گزارش ایسنا، بانک مرکزی در اواخر سال گذشته از پروژه پرداخت موبایلی مبتنی بر EMV (کهربا) رونمایی کرد که در این خدمت جدید بانکی که به تراکنش‌های «حضوری بدون کارت» معروف هستند از قابلیت NFC استفاده شده است؛ به این ترتیب که اگر گوشی کاربر دارای قابلیت NFC باشد و دستگاه کارتخوان نصب شده نیز چنین قابلیتی را دارا باشد، کاربر می‌تواند با نزدیک کردن گوشی تلفن همراه خود به دستگاه کارتخوان و بدون نیاز به استفاده از فیزیک کارت بانکی، وجه مورد نظر را پرداخت کند. البته پیش از این اطلاعات کارت بانکی باید در یکی از برنامک‌های پرداخت تایید شده از سوی بانک مرکزی، از جانب دارنده کارت ذخیره شده باشد.

اکنون در این زمینه، مهران محرمیان – معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی – در گفت‌وگو با ایسنا، درباره آخرین وضعیت اجرای پروژه “کهربا” اظهار کرد: فراهم آوردن سرویس پرداخت حضوری غیرتماسی با استفاده از گوشی تلفن همراه که ذیل عنوان پروژه «کهربا» در شبکه بانکی و پرداخت کشور از مدتی قبل آغاز شده، با اضافه شدن شمار دیگری از بانک‌های ایران به مرحله بهره‌برداری گسترده نزدیک شده است.

وی با بیان اینکه ایجاد زیرساخت‌های فنی و مقرراتی برای پرداخت‌های حضوری بدون نیاز به همراه داشتن کارت و وارد کردن رمز در دستگاه‌های کارتخوان، از مدت‌ها قبل به عنوان یکی از اولویت‌های بانک مرکزی در شبکه پرداخت الکترونیکی کشور مطرح و تلاش‌هایی هم برای پیاده‌سازی آن در جریان بود، گفت: با همه‌گیری ویروس کرونا و ضرورت کاهش تماس‌های فیزیکی با ابزارهای پرداخت، تسریع این پروژه در دستور کار قرار گرفت.

امکان انجام تراکنش غیرحضوری در ۲۰ هزار نقطه

محرمیان ادامه داد: این ضرورت و تصمیم برای تسریع در عملیاتی کردن پرداخت حضوری غیر تماسی، اکنون پروژه کهربا را به نقطه‌ای رسانده که با حضور سه بانک بزرگ کشور و همکاری یکی از شرکت‌های پرداخت الکترونیکی قابلیت انجام تراکنش غیرتماسی در بیست هزار نقطه به سهولت امکان پذیر است.

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی تصریح کرد: با توجه به اینکه مجهز بودن دستگاه کارتخوان به قابلیت NFC از جمله شروط لازم برای انجام تراکنش غیرتماسی است، با نصب بیش از ۷۶۴ هزار کارتخوان دارای این قابلیت از طرف شرکت پرداخت الکترونیکی فعال در مرحله آزمایشی این پروژه، می‌توان امیدوار بود خدمت پرداخت حضوری غیرتماسی با ملحق شدن سایر شرکت‌های پرداختی و بانک‌های کشور به سرعت همه‌گیر شود.

“کهربا” مصداق خنثی کردن تحریم‌ها

محرمیان در تشریح ضرورت و مراحل اجرای این پروژه گفت: پیاده‌سازی استاندارد EMV در شبکه پرداخت کشور یک الزام است و اگر ما می‌خواستیم در شرایط عادی این کار را انجام دهیم به سرمایه گذاری سخت افزاری سنگینی نیاز بود که  تحریم‌ها دشواری انجام آن را دو چندان کرده بود، بنابراین تصمیم گرفتیم از قابلیت‌های موبایل‌های هوشمند استفاده کنیم. در واقع کارت مغناطیسی با این سرویس به گوشی تلفن همراه منتقل و فیزیک کارت حذف و مقدمات سازگاری شبکه پرداخت با استاندارد EMV فراهم می شود.

وی با بیان اینکه انجام پروژه کهربا به شیوه‌ای که اکنون شاهدش هستیم یکی از مصادیق خنثی کردن تحریم‌ها و ارائه سطح بالاتری از خدمات به هموطنان گرامی است،گفت: در این سرویس، کاربران بدون نگرانی از کرونا، می‌توانند گوشی موبایل را نزدیک دستگاه کارت خوان قرار دهند و یک تجربه کاربری بسیارخوب با پرداخت غیرتماسی داشته باشند. به عبارت دیگر در حالی که معمولا بالا بردن امنیت، تجربه کاربری را سخت‌تر می‌کند، در این خدمت توانسته‌ایم همزمان با حفظ و ارتقای ضریب امنیت، تجربه کاربری را هم بهبود بخشیم.

محرمیان با اشاره به بالاتر بودن ضریب امنیت این سرویس، افزود: با این شیوه کاربر دیگر به حمل فیزیک کارت نیازی نخواهد داشت و به این ترتیب نگرانی در مورد سوءاستفاده‌هایی نظیر اسکیمرها نیز از بین می‌رود.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا