آرامش بازار نفت و افول قیمت طلا تا چه زمانی ادامه دارد؟
اقتصاد جهانی بهتدریج دارد آرامتر میشود و قیمت نفت تحت تأثیر مجموعهای از عوامل شامل کاهش ذخایر نفت، خوشبینی به رشد اقتصاد آمریکا و کاهش تنشهای ژئوپلیتیکی، اوضاع بهتری پیدا کرده است.
بهای نفت برنت در معاملات روز جمعه، با ۴۹ سنت معادل ۰.۵۵ درصد افزایش کرد و به ۸۹.۵ دلار برای هر بشکه رسید. این رشد آرام، یکی از نتایج کاهش نسبی ریسکهای ژئوپلیتیکی در خاورمیانه است که به سرمایهگذاران مهلتی داده تا بیشتر به عوامل مثبت اقتصاد جهانی توجه کنند و البته در صورت شعلهور شدن دوباره تنشها، آرامش بازار نفت نیز بر باد خواهد رفت.
در این میان، بازار انرژی با تهدید ناشی از تحریمهای پیشنهادی اتحادیه اروپا برای ممنوعیت واردات گاز طبیعی مایع (الانجی) روسیه نیز روبروست. پاتریک پویانه، مدیرعامل «توتال انرژی» بهعنوان یکی از ذینفعان پروژه «یامال الانجی» که اروپا به دنبال تحریم آن است، میگوید: اگر اتحادیه اروپا، پروژه «یامال الانجی» را تحریم کند، قیمت الانجی بهسرعت بالا خواهد رفت و در سطح جهانی، به نفع ما خواهد بود. اگر تحریمهایی در کار باشند، مثبت است و منفی نیست زیرا درآمد توتال از این پروژه کاملاً محدود است.
در مقابل آرامش بازار نفت، بازار جهانی طلا با ناآرامی روبرو شده و قیمتها در این بازار پایین آمده است. قیمت هر اونس طلای جهانی به ۲۳۳۱ دلار رسیده که تقریباً ۱۰۰ دلار نسبت به بالاترین رکورد تاریخ در ۱۲ آوریل پایینتر است. افول ۱۰۰ دلاری قیمت هر اونس طلای جهانی در بازار ناآرام فعلی، ناشی از کاهش نسبی تنشهای ژئوپلیتیکی است و عمر آن محدود به زمانی است که تنشها در سطح پایین باقی بماند.
کاهش شیب رشد اقتصاد آمریکا، خبر دیگری است که در اقتصاد جهانی دستبهدست میشود. دادهها نشان میدهند که رشد تولید ناخالص داخلی ایالاتمتحده بهعنوان بزرگترین اقتصاد جهان در سهماهه ۲۰۲۴ به ۱.۶ درصد کاهش یافته که بسیار کمتر از برآورد ۲.۴ درصدی است.
همچنین شاخص هزینههای مصرف شخصی، بهعنوان متغیر تورم کلیدی برای فدرال رزرو، با سرعت سالانه ۳.۴ درصد برای سهماهه ۲۰۲۴ افزایش یافته که بزرگترین افزایش آن در یک سال را رقم زده است.
در اینسوی جهان، متحد آسیایی آمریکا یعنی ژاپن برخلاف ایالاتمتحده به دنبال بالا بردن نرخ تورم است و آمارها از کاهش ضریب موفقیت آن خبر میدهد. طبق اعلام اداره آمار ژاپن، شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) برای توکیو بسیار کمتر از انتظار بوده و در ماه آوریل به میزان ۱.۸ درصد رشد کرده است. این رقم در مقایسه با دادههای سالانه ماه قبل که ۲.۶ درصد محاسبه شده بود، کاهش یافته است.
تثبیت سیاست نرخ بهره بانک مرکزی ترکیه نیز از خبرهای مهم اقتصاد منطقهای است. بانک مرکزی جمهوری ترکیه اعلام کرد که نرخ بهره را پس از افزایش در ماه گذشته بدون تغییر در ۵۰ درصد نگه میدارد و البته بهشدت به ریسکهای تورمی توجه میکند و تا زمانی که شاهد کاهش قابلتوجه و پایدار در روند زیربنایی تورم ماهانه نباشد، موضع پولی فشرده خود را حفظ خواهد کرد.
سقوط سودآوری استخراجکنندگان بیت کوین، خبر دیگری است که اقتصاد جهانی به آن توجه نشان داده است. سودآوری استخراج بیتکوین پس از هاوینگ چهارم به پایینترین میزان خود رسیده است. خبرها حاکی از این است که شاخص هشریت که میانگین درآمد استخراجکنندگان بهازای هر تراهش را نشان میدهد و معیاری کلیدی برای سودآوری استخراج بیتکوین است، پس از چهارمین رویداد هاوینگ در هفته گذشته، سقوط بیسابقهای را تجربه کرده است.
در واقع استخراجکنندگان بیتکوین پس از چهارمین رویداد هاوینگ برای حفظ سودآوری خود با مشکل مواجه هستند زیرا قیمت هش بیتکوین به پایینترین حد خود رسیده است. قیمت هش در جمعه گذشته به ۵۷.۰۹ دلار کاهش یافت.
منبع: روزنامه همشهری