آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه: کاهش نرخ بهره بین بانکی دستوری است
یک تحلیلگر بازار سرمایه با بیان اینکه معاملات اوراق بدهی با نرخ سود بالای ۲۰ درصد در بورس در حال انجام است، کاهش نرخ بهره بین بانکی را دستوری دانست.
وجود بازار بین بانکی سبب میشود تا بانکهای برای تامین نقدینگی مورد نیاز خود به بانک مرکزی مراجعه نکنند. مراجعه نکردن بانکها به بانک مرکزی و تامین منابع مالی در بازار بین بانکی؛ از انبساط حجم نقدینگی جلوگیری میکند. در بازار بین بانکی، نقدینگی از موسسات مالی دارای مازاد به موسسات مالی دارای کسری وجوه منتقل میشود.
فردین آقابزرگی در گفتوگو با مهر درباره اثرات کاهش نرخ سود بین بانکی گفت: چنانچه نرخ اعلامی برای سود در بازار بین بانکی صحیح باشد، اتفاق خوبی برای بازار سرمایه به شمار میرود؛ اما متأسفانه نهتنها سابقه خوبی برای آمار اعلامی از سوی مراجع تصمیمگیر وجود ندارد؛ بلکه شواهد در بازار سرمایه هم این کاهش را تأیید نمیکند.
بر اساس اعلام بانک مرکزی که روز دوشنبه منتشر شده بود: «نرخ سود بازار بین بانکی در سال ۱۴۰۰ روند نزولی داشت و از کانال ۱۹درصد به ۱۸.۴۹درصد رسید.
آخرین دادههای آماری بانک مرکزی نشان میدهد که نرخ بازار بین بانکی در ابتدای سال ۱۹.۹درصد بود و نرخ سود در این بازار روند نزولی داشته است و در پایان فروردین ماه به عدد ۱۹.۸۲درصد رسید. روند نزولی نرخ سود بازار بین بانکی در اردیبهشت ادامه داشت و در پایان این ماه ۱۹.۶درصد شد.
در خرداد که هیجان انتخابات بالاگرفته است نرخ سود بازار بین بانکی جهش جزئی ۰.۱۸درصدی داشت (اردیبهشت ۱۴۰۰ برابر ۱۹.۶درصد بود و در ۶ خرداد برابر ۱۹.۲۴درصد شد و پایان هفته گذشته (۱۳ خرداد) برابر اعلام بانک مرکزی این نرخ برابر ۱۸.۴۹درصد شد.»
این تحلیلگر بازار سرمایه افزود: در سال ۹۹ باز هم آمار نرخ سود کاهشی اعلام میشد؛ اما در بانکها به شیوه دیگر، اتفاق دیگری در حال رقم خوردن بود و نرخ سود بانکی به شدت رو به افزایش بود.
او با بیان اینکه نرخ بهره بین بانکی، یکی از مبداهایی است که میتواند نرخ بهره در کل اقتصاد را با عرضه و تقاضا در بازار سرمایه، به سمت بالا و پایین سوق دهد، تصریح کرد: نرخ اوراقی که اکنون در بورس معامله میشود، اعداد اعلامی بانک مرکزی را برای نرخ سود بین بانکی تأیید نمیکند؛ به خصوص اینکه این موضوع، بخشی از نکاتی است که رئیس کل بانک مرکزی هم آن را مطرح میکند که با عملیات بازار باز برای کاهش نرخ سود اقدام میشود. به هر حال در حال حاضر نرخ اوراق معاملهشده در بورس، نرخ سود بین بانکی اعلامی را تأیید نمیکند.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه ادامه داد: نرخ مؤثر بازدهی اوراق به دلیل فروختن ارزش اسمی با کسر (زیر قیمت اسمی) بالای ۲۰درصد است که این موضوع، اثر مستقیم بر روی بازار سرمایه دارد و اکنون، نرخ اوراق در حال خرید و فروش، بالاتر از اعداد اعلامی است.
آقابزرگی معتقد است که نرخ سود در بازار بین بانکی به صورت دستوری در حال کاهش است و غالب خرید و فروشها از سوی بانکها، با دستور بانک مرکزی ارتباط دارند و معاملات ثانویه که با کسر در حال خرید و فروش است بخشی از منابع نقدینگی بورس و بازار سرمایه را قفل میکنند؛ چراکه این کار از سوی بانکها در حال انجام است.
او یادآور شد: تعداد و وزن معاملات در اوراق به صورت دستوری انجام میشود و این رکن معاملات در بازار بدهی و اوراق، حکایت از قیمتگذاری دستوری دارد.