کد خبر: 250202127269
اقتصادبازاربازارها و خدمات مالیبازرگانیتولید و بازرگانی

افت جزیی صادرات خرما با تغییر بازار هدف از غرب به شرق

رشید فرخی، رئیس انجمن ملی خرما با بیان اینکه قیمت خرما بر اساس تورم جاری بر کشور هم افزایش نداشته گفت: در صادرات نیز بازارهای هدف متناسب با سیاستهای دولت تغییر کرد و به سمت شرق و آسیای میانه رفته ایم.

بر اساس آمار منتشر شده از سوی سازمان های مربوطه در سالی که گذشت صادرات بخش باغات کشور روند افزایشی داشته است و خرما نیز از محصولات باغی است که در حوزه صادراتی روندی تقریبا مشابه سالهای قبل داشته است.

به طوری که محسن رشید فرخی رئیس انجمن ملی خرمای ایران در گفتگو با بازار در خصوص وضعیت صادرات این محصول می گوید: اولین موردی که ما در یک اقتصاد سالم و پایدار می‌ خواهیم ثبات ارزش پول ملی است که عدم تحقق این امر سردرگمی برای همه از جمله فردی که می خواهد نقشه راه برای آینده بریزد، فردی که می خواهد صادرات داشته باشد و به هیچ عنوان نمی داند فردای آن چه اتفاقی می افتد، ایجاد می کند.

برآورد درآمد ۴۰۰ میلیون دلاری حاصل از صادرات خرما در ۱۴۰۲

رشید فرخی افزود: از سوی دیگر در حوزه صادرات محصول خرما تغییر بازارهای هدف از دیگر مسائل حائز اهمیت است چرا که عمدتا بازارهای هدف بر اساس سیاست های دولت ها تغییر می کند به طوری که الان بازارهای هدف به سمت شرق و آسیای میانه رفته است و شاید نسبت به سالهای قبل صادرات ما به کشورهای غربی کمتر شده است.

با توجه به تغییر بازارهای هدف قصد داریم ۲۵ تا ۳۰ درصد از خرمای تولیدی کشور را صادر کنیم و برآورد می کنیم حدود ۴۰۰ میلیون دلار نیز عایدی داشته باشیم

وی خاطر نشان کرد: علیرغم تغییر بازارهای هدف خوشبختانه صادرات ما در این حوزه افت چندانی نسبت به سال گذشته نداشته است.

رشید فرخی در پاسخ به این سوال که با تمام این تفاسیر برای سال ۱۴۰۲ چه چشم انداز صادراتی در نظر گرفته شده است، گفت: با توجه به شرایط حاکم امیدوار هستیم در پایان سال چیزی حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن خرمای تولیدی در کشور را راهی بازارهای صادراتی کنیم.

وی خاطر نشان کرد: به عبارت دیگر امیدواریم تا پایان سال ۱۴۰۲ ارقامی حدود ۴۰۰ میلیون دلار از طریق صادرات خرما عاید کشور شود.

البته می تواند بیش از این ارقام باشد به شرطی که دولت سیاست های بهتری را پیش بگیرد از جمله اینکه در قوانین ثبات ایجاد کند و مثل ممنوعیت های صادراتی که خلق الساعه به صورت جزیره ای را دیگر شاهد نباشیم.

افزایش ۱۵ تا ۲۰ درصدی قیمت خرما در بخش عمده فروشی

رئیس انجمن ملی خرمای ایران همچنین در خصوص وضعیت حاکم بر تولید و فروش خرما گفت: خوشبختانه سال به اصطلاح سال طبیعی است و موجودی ها به اندازه ای است که بتوانیم بازار را تا پایان سال تامین کنیم ضمن اینکه قیمت خرما نسبت به سایر تغییرات قیمتی حداقل تغییر را داشته است.

در نتیجه به نظر می رسد در بحث محصول سال خوبی را داریم و تا برداشت امیدواریم اوضاع خوب پیش برود.

در بخش عمده فروشی قیمت خرما نسبت به سال قبل ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش یافته است

رشید فرخی در پاسخ به این سوال که علت کم بودن نوسان قیمتی خرما نسبت به دیگر محصولات چه بوده است گفت: شاید اصلی ترین علت بی عدالتی در قیمت ‌ها باشد؛ یعنی حتی به گفته دولت حتی بر اساس تورم جاری بر کشور هم افزایش قیمت نداشتیم.

وی ادامه داد: همانطور که می دانید قیمت نهاده های کشاورزی طی یک تا دو سال اخیر بیش از ۵ برابر شده است اما محصول خرما مغفول مانده و یک حداقل افزایش قیمت را نسبت به سال قبل داشته است. به طوری که در بخش عمده فروشی قیمت خرما نسبت به سال قبل بین ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش داشته است.

رشید فرخی در مورد نوسان قیمت های بخش خرده فروش نیز اظهار داشت: در بخش خرده فروشی معادلات کاملا متفاوت است و چون در خرده فروشی ها قیمت ها متاثر از مسائل مکانی خود هستند و قابل ارزیابی از طریق ما نیست.

ضرورت تخصیص اعتبارات برای نوسازی تجهیزات تولید

رئیس انجمن ملی خرمای ایران همچنین در خصوص جدیدترین تغییر و تحولاتی که در حوزه تولید و همچنین تجهیزات بخش کشاورزی صورت گرفته است نیز گفت: در حوزه بسته بندی به خاطر ایده های نو و همچنین به دلیل انگیزه های نویی که معمولا از طریق نیروهای جوان وارد شده در این صنعت دارند مطمئنا شاهد تحولاتی در این حوزه هستیم و خواهیم بود و لذا می‌ بینیم که در حوزه محصولات صادراتی بسته‌ بندی ها نیز به سمت بسته بندی های جهانی پیش میرود.

رشید فرخی افزود: از سوی دیگر در بخش تجهیزات تولید نیز می توانیم از محصولات جدید و فناوری روز استفاده داشته باشیم به شرطی که دولت در بخش کشاورزی سوبسیدهایی را برای تجهیزات تولید در نظر بگیرند که تا به حال جز گرانی که همیشه در بخش نهاده های کشاورزی بوده است چیزی ندیده ایم که این امر نیز عرصه را بر تولید تنگ تر کرده است.

وی خاطر نشان کردن: از سوی دیگر در حوزه به روز کردن فرایند تولید و پیش رفتن به سمت استفاده از تجهیزات و فناوری های روز دنیا در بخش تولید، کشاورزی سنتی نیز خود مساله ای است که در این میان می طلبد که از کشاورزی خرد و سنتی خارج شویم و به سمت کشاورزی های بزرگ مقیاس برویم.

همین طور باید رسیدن به این امر مهم بایستی از تراکم در واحد سطح در بخش درخت و نخیلات جلوگیری شود که معمولا در کشاورزی سنتی اینگونه است.

رشید فرخی تاکید کرد: البته حرکت به سمت فناوری های روز به خصوص فناوری های تولید مستلزم اجرای یکسری برنامه های آموزشی است که توسط انجمن خرما معمولا صورت می گیرد و در حوزه بسته بندی نیز به صورت ویژه در حال پیگیری است.

اما مساله اینجا است که بخش خصوصی قدرت تصمیم گیری در تصمیمات اقتصادی کشور را ندارد و کاملا خودجوش عمل می کنند و متاسفانه هیچ نظر خواهی از تشکل ها نمی شود که این خود مساله ساز است.

ایران در جایگاه سوم تولید خرما

گفتنی است بر اساس آمار تولیدی و صادراتی جهانی که اخیرا توسط سازمان فائو منتشر شده است در بخش تولید محصول خرما کشور ایران در جایگاه سوم جهانی قرار دارد.

به به عبارت دیگر از نظر تولید خرما کشور رتبه نخست تولید در جهان به کشور مصر با تولید یک میلیون و ۷۵۰ هزار تن تعلق دارد و رتبه دوم نیز با تولید یک میلیون و ۵۷۰ هزار تن در اختیار عربستان سعدی است.

در این گزارش همچنین آمده است ایران نیز با تولید سالانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن در جایگاه سوم قرار دارد. از سوی دیگر در حوزه تولید خرما کوشر الجزایر نیز تولیدی به میزان یک میلیون و ۱۹۰ هزار تن دارد و چهارمین تولید کننده برتر خرما محسوب می شود و پس از آن نیز کشور عراق با تولیدی سالانه ۷۵۰ هزار تن در رتبه پنجم جای دارد.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا