کد خبر: 141103191864
اخبار شرکت هاانرژیروزنامهصنعت و معدن

امضای تفاهم‌نامه‌های ۴۰۰ میلیون دلاری برای فشارافزایی پارس جنوبی

سکینه مهرایی

مدیر مهندسی و توسعه این شرکت، رضا دهقان، از امضای ۴ تفاهم‌نامه به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار برای اجرای طرح فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی خبر داد.

به گزارش عصراقتصاد، رضا دهقان، مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران در نشست خبری، تأکید کرد که ۷۰ درصد گاز و ۴۰ درصد بنزین کشور از این میدان تأمین می‌شود و به دلیل برداشت‌های مداوم ایران و قطر، در چند سال آینده شاهد کاهش فشار و تولید از این میدان خواهیم بود.

دهقان اعلام کرد که برنامه‌ریزی‌ها از سال ۱۳۹۵ آغاز شده و با وجود مشکلات تحریم‌ها، پروژه به طور جدی دنبال شده است. در حال حاضر، ۷ طرح به ارزش ۱۷ میلیارد دلار برای فشارافزایی در آستانه امضا قرار دارد و پیش‌بینی می‌شود که اولین گاز فشارافزایی شده در اواخر سال ۱۴۰۷ وارد شبکه توزیع شود.

مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت خاطرنشان کرد که پیش‌نویس قرارداد تأمین مالی فشارافزایی پارس جنوبی با صندوق توسعه ملی آماده شده و قرار است تمامی تأمین مالی این پروژه مهم از سوی صندوق توسعه ملی صورت گیرد.

وی ادامه داد که صندوق توسعه ملی ۱۵ میلیارد دلار برای این پروژه درنظر گرفته که قرار است سالانه حدود ۳ میلیارد دلار تزریق منابع صورت گیرد.

وی افزود که هر هاب فشارافزایی دارای ۶۰ هزار تن وزن است و مجموع وزن ۷ هاب برابر با ۴۲۰ هزار تن خواهد بود. وی اظهار کرد: برای اجرای این پروژه، ۱۷ هزار نفر به‌صورت مستقیم و ۵۰ هزار نفر به‌صورت غیرمستقیم مشغول به کار خواهند شد.

دهقان با بیان اینکه باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن و با اولویت بلوک‌های مرزی با کشور قطر، طرح فشارافزایی در پارس جنوبی اجرا شود، گفت: با اجرای این طرح می‌توان افت فشار و کاهش تولید را تا حد زیادی جبران و از ناترازی گاز و بنزین کشور جلوگیری کرد.

وی اهداف اصلی اجرای این طرح را شامل مدیریت تراز گازی کشور از طریق تأمین بخش قابل توجهی از گاز و بنزین مورد نیاز و نگهداشت فشار و تولید میدان گازی پارس جنوبی و جلوگیری از مهاجرت گاز عنوان کرد و افزود: ابتدای سال گذشته، شرکت ملی نفت ایران به‌منظور دستیابی به این اهداف و با درک درست اهمیت این طرح راهبردی، نسبت به انتقال و ارتقای مدیریت آن به ستاد شرکت اقدام و مطالعات فنی و مهندسی آن را تحت مدیریت خود آغاز کرد.

وی تأکید کرد: با تلاش مدیران و کارشناسان شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت و گاز پارس و همراهی پیمانکاران اصلی، برنامه جامع اجرایی کل میدان گازی پارس جنوبی به‌طور یکپارچه و کامل تدوین و بر اساس آن طراحی و مهندسی پایه انجام و مدارک مهندسی لازم با جزییات کافی برای واگذاری کار به پیمانکاران تهیه شد.

مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران خاطرنشان کرد که این طرح به عنوان مهم‌ترین اقدام راهبردی وزارت نفت در جهت حفظ تولید و مدیریت تراز گازی کشور به شمار می‌آید و با هدف جلوگیری از ناترازی گاز و بنزین لازم است که در کوتاه‌ترین زمان ممکن اجرایی شود.

دهقان به اهمیت تأمین مالی این پروژه نیز اشاره کرد و وعده داد که تأمین مالی از طریق صندوق توسعه ملی انجام خواهد شد. به گفته وی، این پروژه می‌تواند تا سال ۱۴۳۰ حدود ۷۸۰ میلیارد دلار درآمد برای کشور ایجاد کند.

با توجه به ظرفیت‌های داخلی، وی تأکید کرد که ۷۰ درصد از ملزومات این پروژه با توان داخلی کشور تأمین خواهد شد و انتظار می‌رود این طرح اشتغال‌زایی گسترده‌ای به همراه داشته باشد.

دهقان با اشاره به اینکه همچنین ساختار سازمانی اجرا و راهبرد واگذاری قراردادها مشخص شده است، گفت: در این مدت، منابع و روش تأمین مالی طرح نیز تعیین تکلیف شد. همچنین کل میدان به هفت ناحیه یا هاب مجزا تقسیم و تمام پیمانکاران اجرایی اصلی انتخاب شدند.

وی افزود: نصب و راه‌اندازی ۶۰۰ کیلومتر خط لوله زیردریایی برای انتقال گاز ترش نیز بخش مهم دیگری از اقدام‌های لازم در اجرای طرح است.

وی با اشاره به اینکه از ابتدای سال گذشته برای تسریع در روند اجرای طرح فشارافزایی پارس جنوبی، سه اقدام مهم انجام شد، گفت:  نخست کمیته ویژه فشارافزایی با عنوان طرح فشارافزایی و نگهداشت تولید پارس جنوبی با حضور مدیران شرکت ملی نفت تشکیل شد که رئیس کمیته، مدیرعامل شرکت ملی نفت و دبیر آن نیز من بودم.

دهقان از تشکیل تیم طرح در تیر ۱۴۰۲ به‌عنوان اقدام دوم نام برد و ادامه داد: اقدام  سوم این بود که اتاق فکری با حضور نخبگان صنعت نفت تشکیل دادیم که بیشترین تأثیر و نقش را در طرح فشارافزایی پارس جنوبی داشته است و سرانجام با این تغییر ساختار وارد سرعت بخشیدن به پروژه شدیم.

قرارداد اجرایی طرح فشارافزایی امضا شود، توضیح داد: پایان سال گذشته مطالعات شرکت فرانسوی را در اختیار داشتیم؛ مطالعات شرکت نارگان نیز تقریباً به پایان رسیده بود، بنابراین اطلاعات خوبی برای تصمیم‌گیری پیمانکاران وجود داشت و می‌توانستیم آنها را نیز عملاً درگیر طرح کنیم. اما مهندسی تا آنجا پیش نرفته بود که قرارداد اجرایی را امضا کنیم.

از همین رو برای اینکه پیمانکاران بتوانند به‌صورت جامع از این مطالعات استفاده کرده، در طراحی مهندسی پایه از آن بهره برده، مذاکرات را برای تأمین تجهیزات آغاز کنند و در برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری کنار ما باشند، یک موافقت‌نامه فعالیت‌های مقدماتی امضا کردیم.

مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: این موافقت‌نامه ۱۵ صفحه بود هر موافقت‌نامه حداکثر تا سقف ۱۰۰ میلیون دلار تعیین شد. درمجموع ۴ موافقت‌نامه امضا شد، اما اطلاع‌رسانی این کار درست صورت نگرفت و به‌گونه‌ای منعکس شد که گویا قرارداد اجرایی طرح فشارافزایی پارس جنوبی در آن زمان به امضا رسیده است اما این‌گونه نبود.

دهقان با تأکید بر اینکه در زمان امضای موافقت‌نامه فعالیت‌های مقدماتی، فلسفه کار تبیین نشد و به مبلغ این موافقت‌نامه نیز اشاره‌ای نکردند، گفت: در مقابل مبلغ کل قرارداد فشارافزایی را که در آن زمان ۲۰ میلیارد دلار عنوان می‌شد، مطرح کردند.

وی با اشاره به اینکه مذاکرات فنی و مالی نهایی شده و اکنون آماده امضای قرارداد اجرای طرح با پیمانکاران اصلی هستیم، افزود: اجرای این طرح، یک پروژه کاملاً ایرانی است و موفق شدیم در تعاملاتی که داشتیم همکاری‌های بین‌المللی را نیز جذب کنیم.

مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: این قراردادها مجوز شورای اقتصاد را نیاز دارد و تقاضا داریم یک ‌ماهه این مجوز صادر شود تا پیش از پایان سال تنفیذ صورت گیرد.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا