انرژی کمتر خزانه خالی تر
فتحالله توسلی در گفتگو با عصر اقتصاد: اثر زنجیروار ناترازی انرژی بر کاهش فولاد نه فقط بر کاهش درآمد شرکت ها اثر دارد که بر رشد تورم و کاهش درآمد دولت نیز اثر گذار است
در شرایطی که ناترازی انرژی به یکی از مشکلات عمده اقتصادی کشور تبدیل شده، بخشهای مختلف تولیدی مانند فولاد با کاهش جدی در تولیدات خود مواجه شدهاند وحتی تولید یکی از فولادی ها در برخی ماه ها تا یک پنجم کاهش یافته است.
این مشکلات اکنون نه فقط گریبانگیر شرکت هایی مانند پتروشیمی و فولاد و سیمان است که نتیجه افزایش تورم بوده و بیش از همه به ضرر دولت خواهد بود.
این موارد بخشی از گفتگوی اختصاصی عصر اقتصاد با فتح الله توسلی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی است. در ادامه مشروح گفتگوی ان را می خوانید:
ناترازی انرژی و کاهش تولید
فتحالله توسلی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگویی با خبرنگار عصر اقتصاد اظهار داشت: ناترازی انرژی عامل اصلی کاهش درآمدهای بخش تولید است که منجر به آسیب به درآمدهای دولتی میشود. عدم تحقق برنامههای مجلس در امر تولید برق و ذخیرهسازی انرژیهای ضروری، به ناترازی در مصرف گاز و نفت گاز انجامیده که باعث کمبود در عرضه به کارخانههایی نظیر فولاد شده است.
ناترازی انرژی نه تنها به کاهش درآمد شرکتها منجر شده، بلکه تورم را افزایش داده و فشار زیادی به خزانه دولت وارد میکند
توسلی تصریح کرد: امروز ما در شرایطی ناترازی انرژی داریم که مجلس در سالیان گذشته به دولت تاکید کرده بود که چه مقدار تولید برق از طریق احداث نیروگاه، چه مقدار تولید انرژی از مسیر پنل های خورشیدی و تجدید پذیر داشته باشد.
وی ادامه داد: ما حتی به وزارت نفت هم تکلیف کرده بودیم که چه میزان گاز برای این ایام ذخیره کند تا در شرایط سرما از این منابع استفاده شود.
اثرات زنجیروار بر صنایع
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه این اتفاق رخ نداده و تکالیف مجلس انجام نشده است، تصریح کرد: طبیعی است که امروز با ناترازی گاز و نفت گاز مواجه باشیم و وقتی ناترازی در این بخش ها به وجود می آید، به کارخانه هایی مثل فولاد گاز نمی رسد و در نتیجه میزان تولیدات این کارخانه ها افت شدید می کند.
کاهش تولید فولاد به دلیل ناترازی انرژی، با اثرات زنجیروار، تأثیرات منفی بر صنایع دیگر و افزایش تورم و نارضایتی عمومی دارد
توسلی در ادامه مصاحبه با خبرنگار ما گفت: این کاهش تولید در فولاد بر خودرو سازی تاثیر می گذارد چون از ورق این فولاد ساز برای تولیدات خود استفاده می کرد و همینطور زنجیر وار حلقه های کمبود و تورم پشت سر هم به وجود می آید و در نهایت عامل نارضایتی مشتری و مردم می شود.
تغییرات اقتصادی و تاثیرات آن
توسلی به جوسازی بازار و تأثیرات منطقهای و بینالمللی بر مناسبات اقتصادی کشور اشاره کرد و این تغییرات را بر بودجه سالیانه مؤثر دانست.
وی تاکید کرد: البته اقتصاد هایی که دستوری نیست و مبتنی بر عرضه و تقاضا قیمت گذاری انجام می شود و فقط دولت ها ناظر بوده و سیاست های کلی را اجرا می کند، شیب تاثیر بازار تند نیست و درآمدها و هزینه های دولت تاثیر پذیری کمتر دارد ولی اقتصاد ایران به دلیل دخالت های دولت اینطور نیست.
وی در ادامه به بررسی اثرات تورمی ناشی از انتشار اوراق دولتی برای رفع کسری بودجه پرداخت و بیان کرد که دولت برای تکمیل پروژههای عمرانی خود به منابع مالی نیاز دارد و از ابزارهایی مانند انتشار اوراق استفاده میکند که میتواند تبعات تورمی به همراه داشته باشد بی آن که در مسیر اقتصاد، اتفاق مثبتی رخ دهد.