اگر تخصص کافی برای سرمایه گذاری در بورس ندارید، بخوانید
صندوقهای سرمایهگذاری ابزارهای جدید مالی هستند که از چند دهه پیش در دنیا بهکار گرفته شدند. فلسفه راهاندازی این صندوقها مشارکت عامه مردم در بازارهای مالی بهویژه بورس است.
به گزارش همشهری، صندوقهای سرمایهگذاری ابزارهای جدید مالی هستند که از چند دهه پیش در دنیا بهکار گرفته شدند. فلسفه راهاندازی این صندوقها مشارکت عامه مردم در بازارهای مالی بهویژه بورس است.
درواقع سؤال اصلی که باعث شد صندوقهای سرمایهگذاری در دنیا شکل بگیرند این بود که چطور میتوان همه مردم را در بورس شریک کرد؟ پاسخ به این سؤال منجر به تاسیس صندوقهای سرمایهگذاری در دنیا شد که اکنون بزرگترین نهادهای مالی در سراسر کره زمین هستند و ارزش دارایی آنها بیش از دهها تریلیون دلار است.
از یک دهه پیش این صندوقها در بازار سرمایه ایران نیز تاسیس شد و اکنون تعداد زیادی از این صندوقها فعالیت میکنند؟ اما صندوقهای سرمایهگذاری چه هستند و چه کار میکنند؟
کار اصلی صندوقهای سرمایهگذاری این است که منابع مالی مردم را جمعآوری میکنند و این منابع را در بازارهای مالی سرمایهگذاری میکنند. این صندوقها پولهای جمعآوری شده را صرف دادوستد سهام، اوراق مشارکت، اوراق بدهی و یا مجموعهای از سایر اوراق بهادار میکنند که میتواند برای سرمایهگذاران سودآور باشد. این صندوقها تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت میکنند و از این جهت سرمایهگذاری در آنها کاملا امن است.
از دیگر ویژگیهای این صندوقها این است که توسط یک تیم حرفهای مدیریت میشوند و عملکرد آنها نیز شفاف است چرا که فعالیت آنها و نحوه مصرف منابع مردم بهطور مداوم از سوی سازمان بورس رصد و پایش میشود.
این صندوقها همچنین ریسک خرید مستقیم سهام را برای مردم از بین میبرند به این دلیل که خرید و فروش اوراق بهادار در این صندوقها با مطالعه و بررسیهای دقیق انجام میشود.
صندوقهای سرمایهگذاری انواع مختلفی دارند. مهمترین آنها صندوقهای با درآمد ثابت، صندوقهای در سهام و صندوقهای مختلط هستند. تفاوت این صندوقها در نحوه سرمایهگذاری این صندوقها است.
صندوقهای با درآمد ثابت بخش عمده منابع مالی خود را صرف خریدو فروش اوراق بدهی و صندوقهای سرمایهگذاری در سهام صرف خرید و فروش سهام میکنند.
عملکرد صندوقهای مختلط هم حد واسط این دو صندوق است که ۵۰درصد منابع صرف اوراق بدهی و بقیه صرف خرید سهام میشود.ظرف چند سال گذشته صندوقهای جدید دیگری نیز به صندوقهای قبلی اضافه شده است مانند صندوقهای سرمایهگذاری در طلا، صندوقهای پروژهای و یا صندوقهای املاک و مستغلات که موفقترین آنها تاکنون صندوقهای سرمایهگذاری در طلا بودهاند که منابع مالی خود را صرف مبادله طلا و سکه میکنند.
صندوقهای سرمایهگذاری از نظر نحوه معاملات هم به ۲ دسته کلی قابل معامله (etf) و صدور و ابطالی تقسیم بندی میشوند. برای خرید صندوقهای قابل معامله میتوانید بهطور مستقیم از طریق سامانههای معاملاتی کارگزاران اقدام کنید اما برای خریدیونیتها یا واحدهای صندوقهای صدور و ابطالی باید مستقیما بهخود صندوق مراجعه کنید یا ازطریق سایت اختصاصی شرکت درآن صندوق سرمایهگذاری کنید.