ایران خودرو پیشرو در حفاظت از محیط زیست
زینب غضنفری
مسئولیت اجتماعی؛ موضوعی که مدتی است در شرکتها به خصوص شرکتهای بورسی رونق گرفته و در زمینههای مختلفی همچون توسعه پایدار، محافظت از محیط زیست، ترویج عدالت اجتماعی، حمایت از جوامع و… خود را نشان میدهد.
به گزارش عصر اقتصاد، در همین راستا، مبحث مسئولیت اجتماعی نه تنها در سالهای اخیر بلکه از ابتدای آغاز فعالیت شرکت ایران خودرو مورد پیگیری بوده و حتی برای آن ادارهای مجزا شکل گرفته تا وظایف و مسئولیتها به درستی و در مسیر صحیح تعریف شود. گروه صنعتی ایران خودرو با اقدامات خیریه خود پیامآور همبستگی و همراهی با تمامیاقشار جامعه بوده و چنین اقداماتی نشاندهنده تعهد به توسعه پایدار و عادلانه جامعه است.
ایران خودرو در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۲۵ میلیارد ریال هزینه در راستای مسئولیتهای اجتماعی انجام داد و در ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۳ نیز هزینه کرد انجام شده از ۵ میلیارد ریال فراتر رفته است.
هر تولید صنعتی، مستلزم مصرف انرژی است و مصرف انرژی نیز در هر حالت، به طور مستقیم یا غیرمستقیم منجر به انتشار انواع آلایندهها میشود. منابع آلاینده هوا در شرکت ایران خودرو به دو گروه منابع ثابت (دودکشها) و منابع متحرک (ناوگان حمل و نقل) تقسیم میشوند و مطابق با الزامات ملی و در همکاری با آزمایشگاههای معتمد سازمان حفاظت محیط زیست، میزان انتشار ذرات و گازهای آلاینده از فرآیندهای تولیدی و پشتیبانی در دورههای سه ماهه مورد پایش قرار میگیرند.
نتایج پایش آلایندههای هوای منتشر شده از منابع ثابت در شرکت ایران خودرو که مطابق با الزامات قانونی در دو نوبت ۶ ماه اندازهگیری شدهاند، حاکی از انطباق ۹۹ درصد با الزامات قانونی ملی محیط زیست است.
با هدف کاهش انتشار آلودگی هوا، شرکت ایران خودرو به کمک تجهیزات داخلی خریداری شده اقدام به پایش ماهانه میزان آلاینده خروجی از دودکشها میکند و ضمن آنالیز نتایج و مقایسه با حدود مجاز انتشار آلایندهها، نسبت به انطباق با الزامات قانونی اطمینان حاصل میکند.
ناوگان خودروهای شرکت شامل سرویسهای ایاب و ذهاب داخلی و خارجی، خودروهای سنگین و سواری نیز مشمول پایش محیط زیستی میشوند. بنابراین، فرآیند پایش این ناوگان و دریافت گواهی معاینه فنی بر اساس برنامه منظم انجام میشود. در ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۳ با ادامه بهسازی و نوسازی ناوگان خودروهای سنگین شرکت، نرخ انطباق معاینه فنی ناوگان ۹۹.۷ درصد اعلام شد.
پسماندهای صنعتی تولید شده و بخشی از پسماندهای ویژه نظیر روغن و تینر ضایعاتی از طریق مزایده عمومی به بازیافت کنندگان مجاز فروخته میشود و سایر پسماندهای ویژه از جمله لجن رنگ، لجن تصفیه خانه فاضلاب، پسماندهای آغشته به مواد شیمیایی و پسماندهای پزشکی از طریق پیمانکاران ذیصلاح سازمان حفاظت محیط زیست به منظور امحاء و به صورت خرید خدمت از شرکت خارج میشود.
این فرآیندها از سالیان گذشته تا به امروز ادامه دارد و در سال گذشته با برخی اقدامات و تغییرات عملیاتی در فرایند تولید و اجرای رویکرد اقتصاد چرخشی، ضمن صرفه جویی در برخی هزینهها، جوانب محیط زیستی نیز رعایت شد و در برخی موارد شاهد کاهش ۵۰ درصدی حمل و نقل و در نتیجه کاهش مصرف سوخت و کاهش انتشار گازهای آلاینده را به دنبال داشت. علاوه بر این، با کاهش مصرف ملزومات بسته بندی و حذف برخی موارد، از قطع درختان و مصرف بیش از حد آب جلوگیری شد و آسیبهای زیست محیطی بدین شکل کمتر شد.
در کنار این موارد، با افتتاح پروژه بازچرخانی پساب کارخانه و سایر اقدامات، نتایج پالایش آلایندههای منابع ثابت در بزرگترین خودروساز منطقه با الزامات قانونی ملی محیط زیست به طور کامل منطبق شد.
اجرای این پروژهها نشان دهنده تعهد گروه صنعتی ایران خودرو به عنوان یک شرکت پیشرو در حوزه اقتصاد چرخشی و حفاظت از محیط زیست است و دین و تعهد خود را به آیندگان ایفا میکند.
ایران خودرو در تداوم مسیر بهبود عملکرد محیط زیستی خود در چارچوب الزامات قانونی، موفق شد دامنه استقرار سیستم مدیریت محیط زیستی بر مبنای استاندارد بین المللی ایزو ۱۴۰۰۱:۲۰۱۵را که تا سال گذشته صرفا محدود به حوزههای تولید و پشتیبانی بود را به کل شرکت توسعه دهد که این اقدام معافیتهای مالیاتی برای شرکت به همراه داشت.