به نانوایان امتیاز بدهید؛ جزییات فرایند ورود به سامانه «نظر» و نحوه نظردهی
محمدرسول نظافتی مدیر اجرایی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان کشور در مورد نحوه کار سامانه «نظر» و همچنین نحوه تاثیرگذاری این سامانه بر عملکرد نانوایان صحبت کرد و درباره فرایند ورود مردم به این سامانه هم توضیح داد.
همشهری آنلاین- در مراسم ارائه دستاوردهای طرح ملی هوشمندسازی یارانه آرد و نان که دو روز پیش با حضور احسان خاندوزی وزیر اقتصاد برگزار شد، سامانه «نظر» برای بهاشتراکگذاری تجربه مردم در خرید نان رونمایی شد.
این سامانه با هدف افزایش کیفیت نان راهاندازی شده است و مردم از این پس میتوانند پس از هر بار خرید نان، نظرات و شکایات خود درباره کیفیت و همچنین قیمت نان را در سامانه ثبت کنند.
در گفتوگوی زیر، محمدرسول نظافتی مدیر اجرایی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان کشور در مورد نحوه کار سامانه «نظر» و همچنین نحوه تاثیرگذاری این سامانه بر عملکرد نانوایان صحبت کرد و درباره فرایند ورود مردم به این سامانه هم توضیح داد. گفتوگوی همشهری آنلاین با مدیر اجرایی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان درباره جزئیات سامانه نظر را در ادامه بخوانید.
در ابتدا بفرمایید سامانه نظر با چه هدفی رونمایی شد؟
سامانه نظر با آدرس Nazar.ir بزرگترین زیرساخت بهاشتراکگذاری تجربه خرید است چون ما در روز حدود ۱۲ میلیون تراکنش خرید نان داریم و ۱۲ میلیون رسید الکترونیکی خرید نان در هر روز در این سامانه ثبت میشود. تا قبل از این، مردم بعد از خرید نان رسید کاغذی دریافت میکردند اما از این پس میتوانند بلافاصله پس از ثبت تراکنش خرید روی کارتخوان هوشمند نانوایی، رسید الکترونیکی خرید خود را با یکسری اطلاعات بیشتر در سامانه نظر مشاهده کرده و تجربه کلی خرید خود و نقاط قوت و ضعف نانوایی را با چند ستاره به ثبت برسانند.
نحوه استفاده از سامانه نظر چگونه است؟ درباره فرایند ورود مردم به سامانه توضیح میدهید؟
ما برای دسترسی مردم به این زیرساخت مسیرهای متنوعی را در نظر گرفتهایم. حتی برنامه کاربردی تحت وب را هم در اختیار گذاشتهایم و همه مردم میتوانند در مرورگر خود آدرس سامانه به نشانی Nazar.ir را جستوجو کنند. پس از آن در قسمت ورود به برنامه، صفحهای را مشاهده میکنند که باید در آن اطلاعاتی مانند شماره تلفن همراه و کد ملی خود را وارد کنند و بعد از دریافت رمز یکبار مصرف و ورود آن، وارد برنامه میشوند.
بعد از ورود به برنامه، برای مشاهده رسیدهای الکترونیکی خرید خود باید کارتهای بانکی را که تا الان تجربه خرید نان با آن را داشتهاند از قسمت «کارتهای من» ثبت کنند.
به این ترتیب پروفایل فرد روی سامانه نظر تکمیل خواهد شد و پس از آن، فرد بلافاصله بعد از هر بار خرید نان، میتواند با ورود به سامانه نظر، ضمن مشاهده رسید الکترونیکی خرید خود، نقاط ضعف نانوایی اعم از عدم رعایت نرخ مصوب، عدم رعایت وزن چانه، عدم رعایت بهداشت، عدم رعایت نوبت و … یا نقاط قوتی مانند رعایت قیمت مصوب، رعایت وزن چانه و …. را روی سامانه ثبت کند.
این سامانه در حال حاضر قابل استفاده است؟
بله، از دو روز قبل قابل استفاده است و مردم میتوانند بعد از خرید، نسبت به تجربه خریدهای قبلی خود هم نظرات خود را ثبت کنند.
چقدر میتوان امیدوار بود که این سامانه سبب ارتقای کیفیت نان نانواییها شود؟
پدیدههایی مانند کمفروشی و گرانفروشی، پدیدههایی کیفی هستند که قابلیت اندازهگیری ندارند. از طرف دیگر، از آنجا که مردم به عنوان خریدار نان در زمان مراجعه برای خرید، با این پدیدههای کیفی مواجه بوده و این موارد را احساس میکنند، به همین دلیل نظر آنها قابل اتکا است.
بنابراین، مردم میتوانند نظر خود راجع به تجربه خرید نان در موضوع کمفروشی، گرانفروشی و حتی عدم دسترسی به دستگاه کارتخوان هوشمند به عنوان پدیدهای که الان در برخی خبازیها قابل مشاهده است و گاهی خود متصدی نانوایی عملیات کشیدن کارت را انجام میدهد و کارتخوان هوشمند در اختیار مشتری قرار نمیگیرد، و مواردی از این دست را در سامانه ثبت کند.
در مقابل موارد کمفروشی و گرانفروشی، یکسری نقاط قوت مانند رعایت نوبت، رعایت نرخنامه مصوب، رعایت بهداشت، رفتار مناسب و مواردی از این دست وجود دارد که مردم میتوانند آنها را هم ثبت کنند. با توجه به اهمیت موضوع و از آنجا که ما باید در هر موضوعی که قرار است منافعی را به نانوا بدهد یا منافعی را از او سلب کند به اتکای قابل قبولی برسیم. بعد از ثبت نظرات مردم در سامانه، این دادهها به صورت هوشمند تحلیل و بررسی شده و رفتار هر نانوا در سامانه هوشمند مقایسه میشود و در مرحله آخر موتور هوش مصنوعی به این نتیجه میرسد که نانوا دارای نقاط ضعف (متخلف) و قوت است.
بعد از اینکه متوجه نقاط قوت یا ضعف یک نانوا شدید، چه اتفاقی برای نانوا رخ می دهد؟
بعد از جمعبندی و تحلیل و پالایش، این دادهها در اختیار سامانه تخصیص آرد قرار میگیرد. سامانه تخصیص آرد هم متناسب با این دادهها، میزان تخصیص آرد دوره بعد واحد خبازی را تعیین میکند. همچنین، این دادهها در تخصیص کمکهزینه و سایر منافعی که در آینده در اختیار نانوا قرار میگیرد تاثیرگذار است. بنابراین، این دو مولفه یعنی دسترسی به آرد یارانهای و کمک هزینه دولت، انگیزه خوبی ایجاد خواهد کرد تا نانوایان به سمت بهبود کیفیت نان، رعایت نرخ مصوب، رعایت بهداشت و … سوق داده شوند.
نکته مهم دیگر اینکه بر اساس تحلیلی که از عملکرد نانوایی صورت میگیرد، نانوا از نظر ریسک عملکرد، رتبهبندی میشود، نانوایان پرریسک بهصورت دورهای و مرتب مورد بازرسی حضوری نیز قرار میگیرند. در مقابل، نانوایانی که فاقد ریسک یا با ریسک پایین باشند، بازرسی حضوری از آنها به حداقل خواهد رسید. که این موضوع نیز در بهبود عملکرد نانوایان موثر است.
اگر مشتریان یک نانوایی مغرضانه اقدام به ثبت نظرات خلاف واقع کرده و حق نانوایی را تضییع کنند، تکلیف چیست؟
طبیعتا همه مشتریان یک واحد نانوایی امکان تبانی علیه نانوایی را ندارند؛ نهایتا چند مشتری ممکن است اقدام به ثبت نظرات خلاف واقع کنند که چون سامانه هوشمند بوده و پردازش دادههای به صورت هوشمند صورت میگیرد، این موارد را مورد اعتنا قرار نمیدهد. مولفههای مثبت یا منفی، زمانی از نظر سامانه هوشمند مبنا قرار میگیرد که در نظرات اکثریت مشتریان آن نانوایی تکرار شده باشد.
بنابراین، احتمال تضییع حق نانوایی صفر است. مثال ساده بزنم؛ مثلا در حال حاضر که اپلیکیشنهای خودرویی درباره عملکرد رانندهها، از مسافران نظرسنجی میکنند، آیا مسافران میتوانند علیه یک راننده با هم تبانی کرده و نظرات غیرواقعی ثبت کنند؟ قطعا خیر. حتی اگر تعداد زیادی از مسافران اقدام به ثبت نظرات خلاف واقع کنند، موضوع در تحلیل دادهها تشخیص داده میشود.
به عنوان سوال آخر، چقدر طول میکشد تا نظرات مردم پالایش شود و چه زمان تاثیر خود را بر عملکرد نانواییها خواهد گذاشت؟
نظرات مردم بلافاصله پس از ثبت، در سامانه و در سوابق نانوا قرار میگیرد و با توجه به بازههای تخصیص آرد، واحد نانوایی اثر آن را در ماه بعد مشاهده میکند اما در مواردی مانند کمک هزینه میتواند اثر خود را در همان روز بر کاهش یا افزایش پرداختی به نانوایی نشان دهد.