بیمه در کام ناترازی!
در همایش روز ملی بیمه وزیر اقتصاد هم زمان از دست تنگی برای پرداخت یارانه ها و دست درازی به صنعت بیمه گفت
مهران ابراهیمیان
رئییس جمهور و وزیر اقتصاد در روز ملی بیمه ترجیح دادند بجای طرح و حل مشکلات صنعت بیمهبر ناترازی های بودجه ای و انرژی متمرکز شودند.
عصراقتصاد-این دو مقام مسئول بیشتر ترجیح دادند تا بودجه و کسری بودجه را با آمادگی ذهنی مردم برای اصلاح یارانه بیمه کنند تا بر افزایش ضریب نفوذ بیمه و مشکلات آن بپردازند و در مقابل رئیس کل بیمه مرکزی هم در گزارش و نشست خبری با خبرنگاران از تاثیر تورم و کاهش قدرت خرید مردم بر توسعه صنعت بیمه تاکید کرد. با این اوصاف می توان چنین استنباط کرد که صنعت بیمه نیز در کام ناترازی گرفتار است.
رئیس جمهور گفت: همه از ناترازی صحبت می کنیم اما می گوییم به هیچ چیزی دست نزنیم. یعنی روز به روز ناترازی بدتر شود، یک روزی باید مشکل را حل کنیم. کی؟ زمانی که افتادیم و مردیم؟
مسعود پزشکیان در سیویکمین همایش ملی و دوازدهمین همایش بینالمللی بیمه و توسعه گفت: اگر می خواهیم حکومت اسلامی باشد باید انصاف را رعایت کنیم. باید با همه بر اساس انصاف عمل کنیم. اگر اینگونه باشیم یک جامعه سالم و انسانی خواهیم داشت. در خصوص بیمه آنچه که به ذهنم می رسد این است که ما در حوزه بهداشت و درمان خیلی چالش داریم، اما این به انصاف باز می گردد.
پزشکیان: بیمه تکمیلی را درست کردیم که زیرمیزی است که روی میز داده می شود. همان عملی که در بیمارستان دولتی با تعرفه ۱۰ تومن انجام می دهیم در خصوصی با تعرفه ۱۰۰ تومن انجام می دهیم و ساختار کشور را در ارائه خدمت به هم می ریزیم
بیمه تکمیلی زیر میزی است
وی در ادامه بیان کرد: اکنون همه بیمه هستند و خدماتی از تامین اجتماعی می گیرند. یک فرد در منطقه محروم پول خود را دیر دریافت می کند، اما فردی در تهران از بیمارستان میلاد بهترین خدمات را می گیرد. یا بیمه تکمیلی را درست کردیم که زیرمیزی است که روی میز داده می شود. همان عملی که در بیمارستان دولتی با تعرفه ۱۰ تومن انجام می دهیم در خصوصی با تعرفه ۱۰۰ تومن انجام می دهیم و ساختار کشور را در ارائه خدمت به هم می ریزیم.
پزشکیان افزود: یعنی بی عدالتی و بی انصافی در جامعه است. در دولتی هم زیرمیزی و سکه می گیرند تا عمل کنند. این به نگاه مدیریتی ما باز می گردد. بر اساس قانون بیمه بهداشت و درمان، همه باید در یک چارچوب، یک بسته و با یک کیفیت خدمات دریافت کنند. یعنی کسی که صدایش بلندتر است بیشتر خدمت می گیرد و کسی که صدایش پایین تر هست خدمت نمی گیرد. وظیفه بیمه این است که مدیریت کند تا کسی که دارد می افتد و زیر خط فقر می رود به او کمک شود. در سیستم بهداشت و درمان، خطر اقشار ضعیف را تهدید می کند. ما از سهم بیمه پایه برداشته و به تکمیلی می دهیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: بیمه علم است. علم عدد و رقم است. نمی شود با اعداد و رقم دعوا کرد. دیروز در صدا و سیما گفتم تمام دعوا این است که نمی شود با مسکن ادامه داد. باید نسخه درست نوشت. همه از ناترازی صحبت می کنیم اما می گوییم به هیچ چیزی دست نزنیم. یعنی روز به روز ناترازی بدتر شود، یک روزی باید مشکل را حل کنیم. کی؟ زمانی که افتادیم و مردیم؟ علم می تواند برای این مشکلات راه حل دهد.
وی در ادامه تاکید کرد: شما به عنوان کارشناسان و مدیران می توانید کمک کنید تا بتوانیم ناترازی ها را حل کنیم. همه می گوییم ناترازی هست اما می گوییم به هیچ چیز دست نزنید. پس چه کار کنیم؟ نمی شود مملکت را اداره کنیم و ۱۵۰ میلیارد دلار یارانه پنهان را غیر منصفانه دهیم. یک عده نان شب نداشته باشند اما یک عده با رانت برخوردارتر شوند.
مدام مسکن زدیم. هر بیماری درمان خاص خود را دارد. در اقتصاد برای حل مشکلی درمان وجود دارد. باید بپذیریم که درمان شروع شود. باید با مردم گفت وگو کنیم. مطمئن شویم که به اقشار آسیب پذیر فشار وارد نشود. این تورم است که اقشار ضعیف جامعه را تحت فشار قرار می دهد.
همتی: پارسال از محل اختلاف نرخ ارز، ۱۷۰۰ میلیارد تومان رانت توزیع شد؛ بالای ۱۰۰۰ همت کسری عملیاتی بودجه داریم
دستمان در پرداخت یارانه تنگ شده؛ وقت اصلاحات است
بنابر این گزارش بعد از پزشکیان نوبت به همتی رسید تا مقصود پزشکیان را در روز ملی بیمه تبیین کند. وزیر اقتصاد با بیان “دستمان در پرداخت یارانه تنگ شده است.” گفت: دیگر وقت اصلاحات رسیده است، یک بار برای همیشه باید بهسمت اصلاح ناترازیها برویم.
عبدالناصر همتی اظهار داشت: دنبال حل ناترازیها هستیم؛ میخواهیم ریشه تورم را از بین ببریم. او همچنین نشان داد که بیمه کردن بودجه ناتراز از مسیر آزادسازی قیمت ها در دستور کار دولت است از این رو با انتقاد از چند نرخی بودن ارز و یارانه پنهان، گفت: پارسال از محل اختلاف نرخ ارز، ۱۷۰۰ میلیارد تومان رانت توزیع شد؛ بالای ۱۰۰۰ همت کسری عملیاتی بودجه داریم.
وزیر اقتصاد با تأکید بر اینکه ریشه اصلی تورم در کشور، کسری بودجه است، تصریح کرد: شک نداشته باشید ریشه اصلی تورم و چاپ پول در کشور کسری بودجه است.
دست درازی به صنعت بیمه برای کسری بودجه
او با بیان اینکه “حتی به صنعت بیمه دستدرازی میکنند تا از اینجا هم پول بردارند.”، افزود: پول باید به طبقات پایین داده شود؛ الان دستمان تنگ شده است یارانه به طبقات پایین نمیتوانیم بدهیم.
همتی گفت: چرا در هدفمندی یارانهها کسری داریم؟ چرا دستدرازی در شرکتهای دولتی برای جبران کسری میکنیم؟
او با اشاره به برداشتهای صورتگرفته از سخنانش در گفتگوی ویژه خبری گفت: تا حرف میزنیم میگویند؛ “میخواهید بنزین را گران کنید.”؛ هیچ منطقی قبول نمیکند این حجم قاچاق وحشتناک بنزین داشته باشیم بعد خودمان مجبور به واردات بنزین شویم.
همتی گفت: تا وقتی وزیر اقتصاد دولت چهاردهم هستم و حمایتهای آقای دکتر پزشکیان را دارم تمام تلاشم را میکنم جلوی این رانتها را بگیرم.
وزیر اقتصاد با تأکید بر اینکه دیگر وقت اصلاحات رسیده است، اضافه کرد: یک بار برای همیشه باید بهسمت اصلاح ناترازیها برویم.
او درباره انتقادات به افزایش تورم از محل افزایش نرخ ارز نیما گفت: الان تورم ۳۳ درصد است ولی پارسال که نیما را سرکوب کرده بودید تورم بانک مرکزی ۵۲ درصد بود!
همتی با تصریح به اینکه باید جلو رانت و قاچاق گرفته شود، اعلام کرد: تمام اینها را به قشر ضعیف و متوسط جامعه که در حال فقیرشدن هستند، هدایت میکنیم.
وزیر اقتصاد همچنین در واکنش به درخواست رییسکل بیمه مرکزی مبنیبر اصلاح یک بند از مصوبه پرداخت خسارت افت قیمت خودرو گفت: حتماً این بخش را اصلاح خواهیم کرد و اجازه نمیدهیم صنعت بیمه از این محل زیان ببیند.
وی افزود: ولی سایر مسائل بهعهده صنعت بیمه است و نباید با رقابت ناسالم و کارشکنیها موجب زیان دهی این بخش شود.
همتی با تأکید بر اینکه مشکل مدیریت در یک شرکت بیمه نباید به عدم پرداخت خسارت بیمهگذاران ختم شود، ادامه داد: برای گسترش ضریب نفوذ بیمه چارهای نداریم تا بیمههای زندگی را تقویت کنیم.
وی با ابراز اینکه ضریب نفوذ بیمه بیشتر از ۳ درصد نمیشود، گفت: آنچه در دنیا موجب تقویت ضریب نفوذ شده، رشد بیمههای زندگی است.
همتی به بیمهها پیشنهاد داد بهسمت گسترش بیمههای زندگی مخصوصاً بیمههای تکمیلی بازنشستگی حرکت کنند؛ او گفت: بیمههای زندگی پسانداز با گرایش مستمری و تکمیلی در دستور کار قرار گیرد تا مردم هنگام بازنشستگی بیمه تکمیلی بازنشستگی هم داشته باشند.
۷۰ درصد جامعه تحت پوشش بیمه تکمیلی درمان نیستند
همچنین در این مراسم رئیس کل بیمه مرکزی با اشاره به رابطه تورم ، و نرخ درآمد سرانه ملی با نرخ ضریب نفوذ گفت: امروز ۷۰ درصد جامعه تحت پوشش بیمه تکمیلی درمان قرار ندارد.
پرویز خسروشاهی با ارائه گزارشی از وضعیت فعلی صنعت بیمه اظهار کرد: در حال حاضر ۴۱ شرکت بیمهای در صنعت بیمه کشور فعال هستند که ۴۰ شرکت آن غیردولتی و تنها یک شرکت آن دولتی است. همچنین یک هزار و ۴۴۰ شعبه بیمهای فعال در کشور مشغول به ارائه خدمات بیمهای به جامعه هستند.
وی اضافه کرد: در حال حاضر حدود ۱۰۰ هزار نفر به صورت فعال در این صنعت مشغول بوده و بیش از ۲۵۰ هزار نفر در این صنعت مشغول هستند.
رئیس کل بیمه مرکزی خاطر نشان کرد: تا امروز ۲۵ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر تحت پوشش بیمه هستند و ۷۶ همت خسارت در این رشته بیمه پرداخت شده است.
خسروشاهی اظهار کرد: ارزش حق بیمه صنعت بیمه کشور نزدیک به ۵۰۰ میلیون دلار است و صنعت بیمه بیش از ۴۷۷ میلیون دلار تعهد بر عهده دارد.
نبودهای صنعت بیمه
وی گفت: صنعت بیمه یک صنعت نامرئی در کشور است و نقش مهمی را ایفا میکند اما همانطور که گفته شد دیده نمیشود.
رئیس کل بیمه مرکزی ادامه داد: تا امروز ۹۴ درصد از واحدهای مسکونی کشور بیمه آتشسوزی ندارند و ۹۵ درصد از این واحدها نیز تحت پوشش بیمه حوادث طبیعی نیستند.
خسروشاهی اضافه کرد: در طرف دیگر ۸۰ درصد از خودروهای کشور بیمه بدنه نداشته و در حوزه بیمه تکمیلی نیز ۷۰ درصد جامعه تحت پوشش این بیمه نیستند.
وی با اشاره به میزان ضریب نفوذ بیمه در کشور و مقایسه آن با ضریب نفوذ بیمه جهانی تصریح کرد: در سال گذشته ضریب نفوذ بیمه کشور به دو درصد رسید و این در حالی است که میانگین ضریب نفوذ بیمه در جهان ۷.۱ درصد است. همچنین در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته ضریب نفوذ بیمه به ۹.۵ درصد میرسد.
رئیس کل بیمه مرکزی افزود: با این حال ضریب نفوذ بیمه در کشور نسبت به میانگین کشورهای منطقه وضعیت بدی ندارد و یکی از دلایل آن به خصوصی سازی صنعت بیمه در دهه ۸۰ باز میگردد که باعث شد فاصله ضریب نفوذ بیمه با میانگین زمانی روند کاهشی پیدا کند.
خسروشاهی خاطر نشان کرد: هدف نهایی صنعت بیمه همانطور که از عنوان این همایش آمده باید کسب رضایت مردم و اعتماد عمومی باشد. صنعت بیمه در کشور هیچ استفادهای از دولت ندارد و یک صنعت کاملا خودکفا است.
وی با ارائه گزارشی از میزان حق بیمه و پرداخت خسارت اظهار کرد: از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۴۰۲ سهم حق بیمه ۱۷ برابر شده است و پرداخت دیه نیز طی این مدت به ۳۴ برابر رسیده است.
رئیس کل بیمه مرکزی در پایان به موضوع مصوبه اخیر پرداخت خسارت، افت قیمت خودرو توسط شورای عالی بیمه اشاره کرد و گفت: این مصوبه که توسط شورای عالی بیمه تصویب شد بعد از سالها اقدام بسیار مناسبی بود با این حال در مواد قانونی آن آمده که پرداخت افت قیمت خودرو باید تحت پوشش شرکتهای بیمهای قرار بگیرد اما نباید حق بیمه تولیدی در این رابطه دریافت شود که برآورد بار مالی آن برای صنعت بیمه کشور به ۳۰ هزار میلیارد تومان میرسد.