کد خبر: 09080052141
روزنامهعدالت و رفاه اجتماعی

ثبت‌نام بیش از ۵۱ هزار نفر در طرح یارانه دستمزد

تازه‌ترین نتایج عملکرد یارانه دستمزد حاکی از آن است که از سال ۱۳۹۸ تا پایان شهریور ماه ۱۴۰۰ جمعا ۵۱ هزار و ۵۰ نفر از جویندگان کار در این طرح ثبت‎نام کرده‌ و طی این مدت ۳۲ هزار و ۵۵۰ قرارداد کار منعقد شده که بیشترین میزان قراردادها متعلق به واحدهای فعال در بخش خدمات بوده است.

به گزارش ایسنا، طرح یارانه دستمزد از جمله طرح‌های اثرگذار در حوزه اشتغال به شمار می‎رود که بر اساس آن در صورت جذب نیروی کار شغل اولی در واحدهای اقتصادی ۳۰ درصد مبلغ دستمزد نیروی کار به شکل یارانه از طرف دولت به مدت یک سال به کارفرمایان پرداخت می‌شود.

کارفرمایانی که از فارغ‎التحصیلان دانشگاهی در واحدهای خود استفاده کنند از ۳۰ درصد حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار به عنوان یارانه بهره ‎مند می‎شوند.

طرح پرداخت یارانه دستمزد با هدف تحرک‎بخشی به ایجاد اشتغال در بنگاه‎های خرد، کوچک و متوسط و همچنین زمینه‎سازی برای اشتغال دانش‎آموختگان مقاطع تحصیلی دیپلم و بالاتر، ارتقا مهارت و کسب تجربه از سوی جویندگان کار به خصوص گروه شغل اولی‎ها از طریق تعامل با نیروهای متخصص و با تجربه، انتقال یافته‎های جـدید دانش و فـناوری به بنگاه اقتصادی با ورود نیروی جوان و ارتقا سطح تولید و سرمایه‌گذاری در بخش‎های تعاونی و خصوصی تحت عنوان یکی از سیاست‎های فعال بازار کار تدوین شده است.

در مرحله اول اجرا این طرح به عنوان ابزار تشویقی برای جذب نیروی کار جدید توسط کارفرمایان بنگاه‎های بخش تعاونی و خصوصی در استان‎های کم برخوردار شامل استان‎های ایلام، خراسان جنوبی، چهارمحال و بختیاری، کردستان، کرمانشاه، لرستان، کهگیلویه و بویر احمد و سیستان و بلوچستان در سال ۱۳۹۸ با ابلاغ دستورالعمل اجرایی مربوطه، عملیاتی شد.

جامعه هدف این طرح، جوانان بیکار جویای کار در مناطق محروم و کم برخوردار از اشتغال و همچنین بنگاه‎های اقتصادی رسمی فعال در شهرستان‎های کم برخوردار از اشتغال استان‎های مشمول طرح بود. پس از اجرای موفق طرح در مرحله اول، با استمرار اجرای آن در مرحله دوم، علاوه بر هشت استان محروم قبلی، بنگاه‎های مستقر در استان‎های مرزی و آسیب‎دیده از سیل نیز موافقت به عمل آمد.

استان‎های منتخب شامل آذربایجان غربی، اردبیل، بوشهر، خراسان شمالی، خوزستان، گلستان، مازندران و هرمزگان می‎‌شود که طی مکاتبه رسمی به استانداران ابلاغ شد.

طرح یاد شده به عنوان ابزار انگیزشی موثر برای جذب نیروی کار جدید توسط کارفرمایان در شرایط رکود یا دوره خروج از رکود و همچنین شیوع کرونا برای پذیرش و جذب نیروی کار جدید اثرگذار بوده است.

تازه‌ترین گزارش معاونت اشتغال وزارت کار از عملکرد طرح پرداخت یارانه دستمزد نشان می‌دهد که از سال ۱۳۹۸ تا پایان شهریور۱۴۰۰ جمعا ۵۱ هزار و ۵۰ نفر از جویندگان کار در این طرح ثبت‎نام کرده‌اند؛ ‌همچنین تعداد واحدهای متقاضی ۸۶۷۱ واحد بوده و در این مدت ۳۲ هزار و ۵۵۰ قرارداد منعقد شده است.

به طور کلی واحدهای اقتصادی بخش تعاونی و خصوصی مشارکت‎کننده در ۱۶ استان در این طرح تعداد ۸۶۷۱ بنگاه بوده که از این میان، تعداد ۶۷۴۱ بنگاه با جذب نیروی کار در چارچوب این طرح مورد حمایت قرار گرفته‎‌اند.

بررسی تعداد قراردادها نشان می‎دهد که ۴۸ درصد از قراردادها در بنگاه‎هایی با شخصیت حقیقی و بیش از نیمی از قراردادها معادل ۵۲ درصد، دربنگاه‎هایی با شخصیت حقوقی منعقد شده است. ۹۱ درصد قراردادها در بنگاه‎های خصوصی و ۹ درصد از قراردادها در بنگاه‎هایی با مالکیت تعاونی منعقد شده است که به نظر می‎رسد با توجه به سهم حدود ۵ درصدی بخش تعاون از اقتصاد، مشارکت ۹ درصدی بنگاه‎های بخش تعاونی در این طرح رقم مطلوبی است.

بررسی قراردادهای منعقده حاکی از آن است که ۴۹ درصد قراردادها متعلق به بنگاه‎ها و واحدهایی است که در بخش خدمات فعالیت می‌کنند. بخش صنعت با ۴۲ درصد و بخش کشاورزی با ۹  به ترتیب در رده‌های بعدی قرار دارند. متوسط سرانه جذب هر بنگاه در ارتباط با جذب نیروی کار شغل اولی نیز ۴.۳ نیروی کار بوده است.

خروجی سامانه یارانه دستمزد وزارت کار نشان می‎دهد که تعداد ۳۲ هزار و ۵۵۰ نفر برای مدت یک‎سال در استان‎های محروم از اشتغال کشور و همچنین استان‎های مرزی و آسیب‎دیده از سیل، جذب بنگاه‎های فعال بخش‎های خصوصی و تعاونی شده ‎اند که به عنوان دستاورد اصلی این طرح تا این مرحله است.

از میان این تعداد کارجوی جذب شده ۴۲.۵ درصد دارای تحصیلات دیپلم، ۱۲.۸ درصد دارای تحصیلات فوق دیپلم، ۳۸.۶ درصد دارای تحصیلات کارشناسی و۶.۱ درصد دارای تحصیلات کارشناسی ارشد و بالاتر بوده‎اند. در طرح یارانه دستمزد، مردان ۶۲ درصد و زنان ۳۸ درصد از سهم اشتغال را به خود اختصاص داده ‎اند.

هدف کمی طرح با توجه به بودجه اختصاص داده شده، ایجاد ۳۰ هزار فرصت شغلی بوده است که علاوه بر آنکه کل تعهد استان‎ها محقق شده، با توجه به اقبال نسبتاً خوب کارفرمایان از طرح، ۳۲ هزار و ۵۵۰ فرصت ­شغلی در استان‎های هدف طرح ایجاد شده که بر این اساس میزان تحقق اهداف طرح تاکنون به ۱۰۸ درصد رسیده و نمایانگر کارآمدی طرح و میزان بالای استقبال بازار کار از آن بوده است.

طرح یارانه دستمزد با هدف کاهش هزینه‌های بکارگماری نیروی کار جدید برای کارفرمایان و به منظور پایداری تولید، حفظ اشتغال، افزایش فرصت‎های شغلی و حمایت از بنگاه‎های خصوصی و تعاونی به اجرا درآمده و مناطق کم برخوردار از اشتغال و بنگاه‎های به شدت آسیب‎دیده از ویروس کرونا در اولویت اجرای این طرح قرار گرفته ‎اند.

داوطلبان و جویندگان کار برای بهره‌مندی از این طرح باید مدرک تحصیلی دیپلم و بالاتر داشته باشند و سن آنها از ۳۷ سال تمام بیشتر نباشد؛ شرط سنی برای زنان سرپرست خانوار جوینده کار نیز تا سقف ۴۵ سال تعیین شده است.

وزارت کار در دوران کرونا بنگاه‎های به شدت آسیب‎دیده از ویروس کرونا و فعال در یکی از ۱۴ رسته مصوب شده را در اولویت اجرای این طرح قرار داد.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا