کد خبر: 200104199827
اقتصادبازاربازارها و خدمات مالیبورسروزنامه

جهش بورس و سقوط طلا در پی اخبار مذاکرات ایران و آمریکا

بازارها در تهران روز سه شنبه، ۱۹ فروردین ماه ۱۴۰۴، تحت تاثیر اخبار مربوط به آغاز مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا در عمان، شاهد تحولات چشمگیری بودند.

این تحولات در دو حوزه اصلی، یعنی بازار طلا و بورس اوراق بهادار، به طور خاص قابل مشاهده بود. در حالی که بازار طلای جهانی به روند افزایشی بازگشت بازار طلای در ایران با ریزش قیمت‌ها روبرو شد و بورس تهران نیز با ثبت رکوردی جدید، سبزپوش شد و رونق گرفت.

به گزارش عصراقتصاد، بازار طلا در تهران از صبح روز سه شنبه با انتشار سخنان سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، در فضای مجازی شاهد تحول و ریزش سنگینی بود.

این ریزش قیمت ناشی از تایید خبر مذاکرات ایران و آمریکا در عمان بود که به دنبال اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در این زمینه منتشر شد. با بازگشایی بازارهای ارز در تهران و کاهش نرخ دلار در بازار غیررسمی و تجاری، قیمت طلا و سکه نیز در بازار تهران روند نزولی در پیش گرفت.

بر اساس این گزارش، هر قطعه سکه طرح جدید (امامی) ۹۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و سکه طرح قدیم (بهار آزادی) ۸۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان فروخته شد که به ترتیب نسبت به معاملات روز دوشنبه (۱۸ فروردین) پنج میلیون و ۸۰۲ هزار و ۵۱۶ تومان و هفت میلیون و ۶۴۲ هزار و ۹۵۴ تومان کاهش داشت.

همچنین، نیم سکه ۶۰ میلیون تومان، ربع سکه ۳۱ میلیون تومان و سکه گرمی ۱۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در بازار طلا قیمت خورد که در نیم سکه ۲ میلیون و ۸۰ هزار و ۱۰۵ تومان، ربع سکه یک میلیون و ۷۲۲ هزار و ۳۸۱ تومان و سکه گرمی ۵۲۱ هزار و ۲۴ تومان کاهش قیمت داشتند.

هر گرم طلای ۱۸ عیار به قیمت هفت میلیون و ۳۸۰ هزار و ۴۰۰ تومان فروخته شد که نسبت به روز دوشنبه ۵۷۴ هزار و ۲۳۹ تومان کاهش داشت. هر گرم طلای ۲۴ عیار نیز با ۷۶۵ هزار و ۷۸۰ تومان کاهش نسبت به روز کاری گذشته به ۹ میلیون و ۸۳۹ هزار تومان رسید و هر مثقال طلا نیز با کاهش ۲میلیون ۴۸۷ هزار و ۷۳۷ تومانی به ۳۱ میلیون و ۹۷۰ هزار تومان معامله شد.

افزایش قیمت طلا در بازار جهانی

از سوی دیگر در حالی که بازار طلای تهران شاهد ریزش قیمت‌ها بود، قیمت طلا در معاملات بازار جهانی، تحت تاثیر نگرانی‌ از تشدید جنگ تجاری جهانی و تقویت تقاضا برای دارایی امن، نسبت به پایین‌ترین سطح چهار هفته‌ای ثبت شده در روز دوشنبه، افزایش یافت.

بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری، در معاملات روز گذشته، با ۰.۳ درصد افزایش، به ۲۹۹۰ دلار و ۴۸ سنت رسید. بهای هر اونس طلا در بازار معاملات آتی آمریکا، با ۱.۱ درصد افزایش، به ۳۰۰۴ دلار و ۷۰ سنت رسید.

جنگ تجاری جهانی که به دلیل تعرفه‌های گسترده دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا آغاز شده است، با تهدید ترامپ به افزایش تعرفه‌ها بر چین و با پیشنهاد اتحادیه اروپا برای تعرفه‌های متقابل بر کالاهای آمریکایی، تشدید شد. این وضعیت باعث شده است که سرمایه‌گذاران به دنبال دارایی‌های امن مانند طلا باشند که به عنوان یک سرمایه‌گذاری مطمئن در زمان ابهامات سیاسی و مالی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رشد بورس تهران در پی اخبار مثبت سیاسی

در مقابل ریزش بازار طلا، بازار بورس تهران روز سه شنبه رکورد جدیدی را ثبت کرد. شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات روز سه‌شنبه ۱۹ فروردین با ۵۹ هزار و ۲۴۱ واحد به تراز ۲ میلیون و ۸۰۶ هزار واحد دست یافت. شاخص هم وزن ۱۳ هزار و ۱۵۱ واحد مثبت شد و به تراز ۸۱۸ هزار واحد رسید.

این رشد نیز ناشی از خبرهای آغاز مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا بود که باعث شد پول حقیقی از صندوق ها خارج شده و به سمت سهام حرکت کند. به نظر می‌رسد این حجم خروج نقدینگی از صندوق‌های درآمد ثابت و صندوق‌های طلا و سکه و حرکت آن به سمت بازار سهام به دلیل تحولات سیاسی و بین‌المللی در روزهای اخیر باشد.

بیشترین ورود پول حقیقی به سهام نمادهای معاملاتی گروه بانکی در معاملات روزگذشته رخ داد که نمادهای وبملت با ۲۶۴ میلیارد تومان وتجارت ۱۴۴ میلیارد تومان و وپاسار با ۸۷ میلیارد تومان عمده‌ترین میزبانان سهامداران خُرد از پول‌های حقیقیِ خارج‌شده از صندوق‌های طلا و درآمد ثابت به سمت بازار سهام بودند.

تحلیل عوامل موثر بر بازار سرمایه

بازار سهام از روز دوم آبان ۱۴۰۳ روند صعودی به خود گرفت و در ادامه، رکوردهای جدیدی را به ثبت رساند. اما از ۲۲ دی‌ماه به بعد دچار نوسان کاهشی شد. در هفته‌های پایانی سال گذشته این بازار بین کانال ۲.۷ تا ۲.۸ میلیون واحد در نوسان بود و چهار مرتبه کانال ۲.۸ میلیون را از دست داد.

به نظر می‌رسد متغیرهای سیاسی اثر مثبتی بر بازار سهام و رشد شاخص کل در اولین روز کاری ۱۴۰۴ داشته است. در روزهای پایانی سال گذشته سید محمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد: کمیسیون مشترک از کمیسیون‌های سیاسی، امنیتی، اقتصادی و قضائی، لوایح سی‌اف‌تی و پالرمو را تصویب کرد و امیدوارم در صحن مجمع هم تصویب شود.

عبور CFT و پالرمو از این مرحله و امیدواری به خروج ایران از لیست سیاه FATF می‌تواند اثر مثبتی بر بازار سهام ایجاد کند؛ چرا که به گفته کارشناسان، این لوایح، از یک‌سو با کاهش ریسک‌های سیستماتیک و ایجاد شفافیت، فضای امن‌تری برای فعالیت‌های اقتصادی ایجاد می‌کنند و از سوی دیگر، مسیر تعاملات ایران با نظام مالی جهانی را هموار می‌سازند.

برخی کارشناسان معتقدند بازار سرمایه به لحاظ بنیادی شرایط مطلوبی دارد، اما متغیرهای سیاسی، کمبود نقدینگی، عدم اعتماد سهامداران و فعالیت نوسان‌گیری تاکنون باعث شده تا بازار نتواند آن‌طور که باید و شاید رشد کند.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا