حذف واسطهها برای تعدیل قیمت صیفیجات
نائب رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت که برای کنترل قیمت کالا از مزرعه تا مصرفکننده باید فاکتورهای متحدالشکل تهیه و فروش به صورت آنلاین انجام شود تا دلالی حذف شود.
به گزارش مهر، صدرالدین نیاورانی، نائب رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی و عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی به بررسی قیمت محصولات کشاورزی خارج فصل پرداخت.
یکی از مواردی که همیشه در مورد محصولات خارج از فصل مطرح بوده و روی قیمت آنها تاثیرگذار بوده و افزایش قیمت نسبی و غیرمعقول در مورد محصولات خارج از فصل بوده که به شبکه توزیع محصولات خارج از فصل برمیگردد. نیاورانی در پاسخ به این پرسش که چگونه شبکه توزیع محصولات خارج از فصل باعث افزایش قیمت محصولات به ویژه در بخش صیفیجات داشته است، گفت: وقتی میگوییم میوه خارج از فصل، خارج از فصل محلی است که ما زندگی میکنیم مثلاً میوهای در تهران، در استان مرکزی، اصفهان، شیراز فصلش نیست مانندگوجه فرنگی و صیفیجات و ما آنها را در منطقهای تولید میکنیم که آنجا فصلشان است مانند دزفول، بندرعباس و میناب که آنجا دارد کشت میشود، این محصولات مشکل اولیهای که دارند عدم حمل مناسب به طرف مبادی فروش است، چون ما در سال ۹ ماه یا حداقل ۸ ماه در مراکز کشور از اطراف خودمان محصولات را به استان تهران حمل میکنیم مثلاً از قزوین، کرج، ورامین محصولات حمل میشوند و به تهران میآیند با فاصله زمانی ۳-۴ ساعت نهایت میرسند به مبادی فروش و بازارها.
وی افزود: در حالی که وقتی از دزفول کالایی برای بازار تهران حمل میشود و بازاری مثل مشهد و شمال کشور مازندران، آذربایجان چیزی نزدیک به ۴۸ تا ۷۲ ساعت حداقل در راه هستند، با مشکلاتی که با کیفیت این محصولها گاهاً داریم به علت عدم حمل صحیح با کانتینر یخچال دار است، اینها از هوای گرم ۳۰ درجه بالای صفر، ۲۵ درجه بالای صفر حرکت میکنند میآیند به هوای ۱۵-۲۰ درجه زیر صفر در کوهستانها وقتی این کالاها از جادهها عبور میکنند و میآیند در شهرها با دمای دو درجه، صفر، بالای صفر، زیر صفر این کیفیت محصول و ماندگاریاش را حتماً از دست میدهد و ما آن محصول خوب و مطلوب را بدست نخواهیم آورد.
نائب رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در ادامه سخنان خود تصریح کرد: در نتیجه نخست اصلاح این نظام حمل و نقل ضروری است.
باید به این موضوع توجه داشت که ما وقتی خوب حمل نمیکنیم و درست حمل نمیکنیم ص ۱۰۰ درصد به قیمت حمل هم توجه نمیکنیم.
وی اظهار کرد: در مبادی که قطار داریم باید قطارهایمان واگنهای یخچال دار داشته باشند و این محصولات با قطار حمل شود ارزانترین وسیله حمل باید باشد قطار و مردم به دستشان به قیمت ارزان برسد.
وقتی با کرایههای بالای ۲۰ تا ۳۰ میلیون یک کالایی جا به جا میشود این هزینه حتماً در قیمت فروش کالا تاثیر میگذارد.
مطلب دوم بسته بندی مناسب است، ما با بستهبندی که کاهو، سبزیجات و صیفیجات مانند گوجه فرنگی و… را مثلاً از کرج یا ورامین به تهران حمل میکنیم با همان بستهبندی میخواهند از دزفول تا تهران ۴۸ ساعت در راه است جاده و سرما و گرما برسانند.
او گفت: این بستهبندیها مناسب نیست و باید بهبود پیدا کنند تا کیفیت بهتر شود.
شناسنامهدار شدن محصولات
نیاورانی با اشاره به شناسنامهدار شدن کالاها یادآور شد: شناسنامه دار شدن کالاها بسیار فکر خوبی است و مصرفکننده باید بداند چه مصرف میکند و از کجا آمده و چه کیفیتی دارد و باقیمانده سموم در آن در چه سطحی است؟ آیا ارگانیک است؟ محصول سالم است یا محصولی است که در کشتزارها به شکل جالیزی تولید شده یا در گلخانه ها تولید شده است؟ این اطلاعات روی این بستهبندیها میتواند درج شود.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی بیان کرد: ما برای کالاهای صادراتی تمام این اطلاعات را درج میکنیم در گواهیهای قرنطینه را تمام میزان سموم و میزان باقیمانده سموم را درج میکنیم این موارد باید داخل کشور هم انجام شود.
نیاورانی در پایان گفت: در رابطه با قیمت محصولات، هرچه شبکه توزیع داخل کشور از سلامت بیشتری برخوردار باشد و به سیستمهای روز مجهز شود و دست واسطهها و دلالها در آن کوتاه شود مسلماً محصولات با قیمت مناسبتری به دست مصرفکننده میرسد.
امروز محصولاتی که با کیلویی ۵ تا ۷ هزار تومان سر مزرعه فروخته شدند با کیلویی ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان به دست مردم میرسد.
ما در چندین کشور صادرات و واردات داریم و با آنها کار میکنیم هیچ جای دنیا چنین چیزی را نداریم که یک سود ۱۰۰ یا ۳۰۰ درصدی روی کالا از مزرعه تا دست مصرفکننده کشیده شود و این بسیار ناعادلانه است و دولت باید فکری برای این کار کند. راهکار، صدور فاکتورهای متحدالشکل و فروش به صورت آنلاین است که برای اداره دارایی و… قابل کنترل باشد تا کسی جرات سوداگری نداشته باشد.