راهاندازی رشته کارشناسی رسمی دادگستری در حوزه کارآگاهی کشف علمی جرم

دکتر غلامحسین بیابانی؛ دبیر انجمن توسعه مطالعات علوم و نوآوری کارآگاهی ایران
در سال گذشته یکی از اقدامات نوآورانه و بیسابقه و تاثیرگذار در حوزه علوم کارآگاهی و در گامی نو در نظام حقوقی کشور، راهاندازی رشته “کارآگاهی کشف علمی جرم” به عنوان یکی از تخصصهای کارشناسی رسمی دادگستری، در مرکز امور کارشناسان رسمی، وکلا و مشاورین قوه قضائیه راهاندازی بود.
این اقدام با هدف بهرهگیری از تجربههای عمیق آشکار و پنهان و ارج نهادن از توان تخصصی و علمی کارآگاهان باسابقه، در راستای ارتقاء کیفی فرآیندهای دادرسی و تحقق عدالت انجام گرفته است.
لذا این اقدام را باید به فال نیک گرفت، زیرا اندوخته های این قشر از امنیت سازان جامعه که تمام توان خود را برای برقراری امنیت هزینه کردهاند و تجربه کسب کرده اند، قرار است تجارب گرانبهای این عزیزان به نحو شایسته در حوزه کارشناسی و نظریه پردازی پس از طی فرآیند قانونی جذب کانون کارشناسی دادگستری شوند.
این اقدام باعث افزایش اعتماد جامعه به فرآیند دادرسی می شود. لذا شرایط پذیرش در این رشته ویژه، برخورداری از حداقل مدرک کارشناسی از دانشگاههای مورد تأیید وزارت علوم و داشتن ۱۵ سال سابقه تخصصی در حوزه کشف جرم در پلیسها و سازمانهای مسئول مقابله با جرائم علیه جان، مال و امنیت عمومی کشور است.
این مسیر نوین، ضمن فراهمسازی بستر فعالیت برای نخبگان حوزه کشف علمی جرم، فرصتی است برای بهرهگیری از ظرفیتهای مردمی و بخش خصوصی در کنار تلاشهای حاکمیتی برای تعمیق دادرسیهای تخصصی و افزایش اتقان آراء قضایی می باشد.
در این راستا جناب دکتر رضا غنیلو، رئیس کمیته تخصصی کشوری این رشته، با تلاشهای بیوقفه و علمی خود نقش بیبدیلی در طراحی ساختار اجرایی و علمی این حوزه و جذب نخبگان و خبرگان ایفای نقش کردهاند و اثر به یاد ماندنی از خود بجا گذاشته اند که شایسته قدردانی ویژه است. این اقدامات ارزشمند با حمایتهای بیدریغ و همراهی همه جانبه سردار سرتیپ کارآگاه دکتر محمد قنبری، رئیس پلیس آگاهی کشور و جناب مهندس شاپور کلانتری، معاون امور کارشناسان مرکز همراه بوده است.
طبق اعلام رسمی، دومین آزمون ورودی این رشته، انشاءالله در تیرماه سال جاری برگزار خواهد شد. جزئیات آزمون از طریق سازمان سنجش آموزش کشور اطلاعرسانی خواهد شد و علاقهمندان واجد شرایط میتوانند با پیگیری اخبار مربوطه، گامی در این مسیر تخصصی و تأثیرگذار بگذارند.
امید است این حرکت علمی و تخصصی، منشأ تحولات مثبت و گامی نو در نظام کارشناسی رسمی و فرآیندهای دادرسی قضایی کشور باشد..