شهرداری گونی بدوش ها را برای درکه استخدام کند!
اکرم رضائی نژاد
جمعآوری زبالهها در روز منجر به بروز مشکلاتی برای رستورانداران درکه شده است و آنها کم کاری شهرداری را عامل چهره نازیبای این منطقه گردشگری و بروز مشکلات بهداشتی میدانند. این در حالی است که گفته می شود جمع آوری زباله به اندازه ای جذاب است که شهرداری حاضر شده بود برای حذف مافیای زباله و کسب منافع آن به نفع شهرداری، گونی به دوش ها را با حقوق ۱۵ میلیون تومانی استخدام کند.
به نظر می رسد با توجه به زشت تر شده روزانه چهره طبیعت شمال شهر تهران شهرداری بهتر است به جای رقابت با زباله گردهای مناطق شمال شهر به دنبال جذب کونی به دوش برای منطقه گردشگری درکه باشد.
درکه یکی از محلات ییلاقی شمیرانات و جاذبه های گردشگری تهران و یکی از مسیرهای محبوب کوهنوردی است که این روزها انباشت زباله در این منطقه منجربه گلایه کوهنوردان و رستورانداران شده است البته این موضوع فقط مربوط به درکه و صرفا این منطقه نیست.
اگر اهل طبیعت و گردش در آن هستید، مطمئناً با انواع زباله های پلاستیکی و مواد غذایی، پوست مرکبات، میوه ها و انواع لیوان ها و بطری های پلاستیکی در دامان طبیعت، جنگل ها، کوه ها و سواحل مواجه شدهاید که با وجود اقدامات متعددی که فعالان محیط زیست و سازمان های مردم نهاد برای کاهش آسیب های وارده به طبیعت کشور انجام داده اند، اما این تلاش ها تاکنون تأثیر چندانی بر میزان تخریب نداشته است.
متأسفانه شهرهایی که به دلیل جاذبه های گردشگری خود با تعداد زیادی گردشگر سروکار دارند، در کنار اثرات مثبت گردشگری از برخی پیامدهای ناگوار از جمله انباشت زبالهها در طبیعت، رنج می برند.
این در حالیست که بارها از مسئولان شهری شنیدهایم که رفتار همه ما نسبت به محیط زیست باید متعهدانه و مسئولانه و با احترام باشد و همگی باید خود را مسئول رعایت و حفظ محیط زیست بدانیم.
اما به نظر میرسد مدیران و مسئولان این مناطق انگار طبیعت و پاکیزگی و نظافت آن را جزو حوزه مسئولیتهای خود تعریف نکردهاندو کسب درآمد از زباله های آن منطقه هم جذابیتی ندارد، البته خیلی معلوم نیست مسئولیت جمعآوری زبالهها در طبیعت، با کدام نهاد یا سازمان است.
چندماه پیش نیز گلایه ای از برخی شهروندان تهرانی درخصوص نحوه جمع آوری زباله ها مطرح شد که حسین نظری، معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری تهران، در پاسخ به آنها گفته بود: گلایه شهروندان به حق و درست است البته این معاونت به همراه سازمان پسماند که متولی اصلی جمع آوری زباله است اقدامات مهمی در حال انجام دارد.
در این خصوص شرکت پسماند وارد عمل شده و قطعا در این راستا و با هدف بهبود کیفی کار و افزایش سطح رضایتمندی شهروندان، با پیمانکارانی که عملکردشان مورد رضایت شهرداران مناطق و یا شرکت پسماند نباشد، قطع همکاری خواهد شد و قرار داد آنها تمدید نمی شود.
همچنین طرح جدیدی از جمع آوری زباله در چند منطقه از جمله یک، سه، چهار، هشت، ۲۱ و ۲۲ به تازگی اجرایی و عملیاتی شده و اگر این طرح رضایت بخش بود در سایر مناطق نیز اجرا میشود. همچنین طی روز چهار بار زبالهها جمعآوری میشود.
در بسیاری از کشورهای جهان، پلیسِ زباله نه تنها زبالهها را جمع آوری میکند، بلکه اگر کسی زبالهای بریزد، جریمه نقدی میشود. اما در کشور ما، نه تنها اقتصاد زباله، به صورت جریمه یا بازفرآوری زباله جدی گرفته نمیشود، بلکه به جای دولت، افراد یا گروههای دیگری هستند که از زباله کاسبی میکنند.
سه سال پیش یکی از اعضای وقت شورای شهر تهران اعلام کرد که گردش مالی روزانه پسماند خشک در شهر تهران حدود ۲۰ میلیارد تومان است. با وجودی که این عدد بزرگ است، اما تمام درآمدی نیست که میتوان از زباله به دست آورد، مافیای زباله نیز به اندازهای قدرتمند نیست که عملیات بازیافت را به خوبی انجام دهد، بنابراین نیمی از این میزان یعنی۱۰ میلیارد تومان کماکان دفع میشود.
از سوی دیگر خادم ثامنی، مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست معتقد است کوتاه بودن طول عمر مدیریت شهری یکی از نقاط ضعف عملکرد آن در حوزه پسماند است. آموزش و فرهنگسازی شهروندان در خصوص ساماندهی پسماند با شهرداری ها است و باید آن را انجام دهند.
به گفته وی، ۵۰۰ پرونده مفتوح درباره شهرداری ها در قوه قضاییه باز است. شهرداران متخلف در حوزه پسماند به قوه قضائیه معرفی شده و نسبت به آنان طرح شکایت شده است.
در حال حاضر در بحث نظافت شهری با مشکلاتی مانند کم کاری در زمینه جمع آوری زباله ها به علت بالا رفتن فضای شهری و افزایش جمعیت مواجه هستیم که باید با برنامهریزی و راهکارهای مناسب در رفع معظل موجود حرکت کرد زیرا اولین ایراد هر گردشگر، موضع ضعف نظافت شهری است.
از سوی دیگر زبالههای خانگی، صنعتی، پزشکی و حتی طبیعی به شدت سلامت هر موجودی را با خطر روبرو میکند، بنابراین ساماندهی و جمع آوری آنها باید در رأس امور شهرداریها قرار گیرد و اگر این امر به درستی مدیریت نشود منجر به تخریب منابع طبیعی، آلودگی محیط زیست، شیوع انواع بیماریهای عفونی و حتی مرگ موجودات زنده خواهد شد.
هرچند از مدیریتی که حتی از بازیافت تمام و کمال زبالههای شهرها هم ناتوان است و عملا بخشی از آن را به مافیا سپرده، نمیتوان انتظار داشت که زبالههای طبیعت را جمعآوری کند، چه رسد به اینکه آنها را بازیافت کند.
در هر حال اگر این روند متوقف نشود در آینده، به جای کوههای سرسبز و طبیعت گردشگرپذیر، با کوههای زباله روبهرو میشویم.