طبق اعلام توانیر، مشترکان پرمصرف برق باید تقریبا دو برابر اضافه مصرف خود، قبض پرداخت کنند به این معنا که برای مشترکان پرمصرف تا میزان الگوی مصرف نیمبرابر هزینه تأمین تا ۱.۵برابر الگو، ۱.۵برابر هزینه تأمین تا ۲.۵برابر الگوی مصرف و بیشتر از ۲.۵برابر الگوی مصرف ۵برابر هزینه تأمین برق در تعرفه برق مشترکین پرمصرف لحاظ میشود.
عصراقتصاد: مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر اظهار کرد: الگوی مصرف برق ماهیانه تابستانی در مناطق غیرگرمسیر ۳۰۰ کیلوواتساعت در ماه است که با شروع فصل پاییز به ۲۰۰ کیلوواتساعت در ماه کاهش مییابد.
سخنگوی صنعت برق با شروع فصل پاییز و کاهش محسوس دما از مشترکان خواست با خاموش کردن کولرها امکان خروج نیروگاهها برای تعمیرات را مطابق برنامه فراهم کنند و گفت: بر اساس قانون تعرفه برق مشترکانی که مصرف برق آنها به بیش از الگو برسد بهصورت پلکانی افزایش مییابد.
قبوض ارزان برق برای مشترکان خوشمصرف
وی افزود: مطابق ماده ۶ قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق مصوبه سال ۱۴۰۱ مجلس شورای اسلامی، مصارف مازاد بر الگو در تعرفه مشترکان خانگی براساس روش پلکانی ـ افزایشی تعیین میشود.
رجبی مشهدی تصریح کرد: ساختار تعرفهگذاری بهگونهای طراحی شده است که بیشترین یارانه را مشمول مشترکانی میکند که در محدوده الگوی مصرف قرار گرفتهاند و قبضهای برق ارزانتری دریافت میکنند.
بهگفته سخنگوی صنعت برق، براساس همین قانون مشترکان خانگی به دو دسته مشترکانی که در محدوده الگوی مصرف و کمتر از آن برق مصرف میکنند و مشترکان پرمصرف که بالاتر از الگو برق مصرف میکنند، تقسیم میشوند.
مدیرعامل توانیر در ادامه گفت: الگوی مصرف در ماههای گرم و ماههای غیرگرم متفاوت است به این صورت که در مناطق عادی و غیرگرمسیر که بیشترین تعداد مشترکین را در خود جای داده است مانند تهران و کلانشهرهایی نظیر مشهد، اصفهان، تبریز و…، الگوی مصرف ۳۰۰ کیلوواتساعت در ماه است که این میزان با شروع فصل پاییز و در ماههای غیرگرم برای این مناطق به زیر ۲۰۰ کیلوواتساعت در ماه میرسد.
رجبی مشهدی با یادآوری اینکه “با ورود به ماه مهر از ماههای گرم سال خارج شده و به ماههای غیر گرم رسیدهایم.” تصریح کرد: از این پس مشترکان باید مراقب مصرف برق خود باشند و توجه داشته باشند با توجه به اینکه الگوی مصرف از ۳۰۰ کیلوواتساعت به زیر ۲۰۰ کیلوواتساعت در ماه رسیده است، در صورتی که مصرف خود را کنترل نکنند مشمول تعرفههای بالاتر که پلکانی ـ افزایشی و نزدیک هزینههای تأمین برق است خواهند شد.
افزایش پلکانی هزینهها متناسب با افزایش پلکانی مصرف
مدیرعامل توانیر در تشریح چگونگی پلکانی شدن تعرفه برق مشترکان پرمصرف نیز گفت: قانون ضرایبی از نرخ تأمین برق را برای پلههای مختلف مصرف در نظر گرفته است به این صورت که برای مشترکان پرمصرف تا میزان الگوی مصرف نیمبرابر هزینه تأمین تا ۱.۵برابر الگو، ۱.۵برابر هزینه تأمین تا ۲.۵برابر الگوی مصرف و بیشتر از ۲.۵برابر الگوی مصرف ۵برابر هزینه تأمین برق در تعرفه برق مشترکین پرمصرف لحاظ میشود و دریافت آن الزام قانونی است.
وی پارامترهای تعیین نرخ تأمین برق را که تعرفهها براساس آن طراحی میشود، شامل نرخ قراردادهای تبدیل انرژی نیروگاههای حرارتی مقیاسبزرگ و مقیاسکوچک در سه سال گذشته، هزینه ترانزیت برق و هزینه سوخت نیروگاهی اعلام کرد که سالانه تعیین میشود و خاطرنشان ساخت: طی سال جاری و سال گذشته هزینه سوخت نیروگاهی بر اساس مقررات مربوطه و جداگانه محاسبه میشود.
نرخ تأمین برق ۷۵۴ تومان در هر کیلوواتساعت است
رجبی مشهدی در ادامه نرخ تأمین برق را برای امسال ۷۵۴ تومان بهازای هر کیلوواتساعت اعلام کرد و گفت: این نرخ براساس نرخ قرارداد تبدیل انرژی و ترانزیت برق به دست آمده است.
مدیرعامل توانیر در خصوص نرخ تأمین برق مشترکان صنعتی نیز گفت: طبق ماده ۳ قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق، متوسط بهای برق این مشترکان براساس متوسط نرخ قراردادهای تبدیل انرژی محاسبه میشود که این نرخ در سال جاری براساس قراردادهای تبدیل انرژی سال گذشته ۷۲۴ تومان بهازای هر کیلوواتساعت محاسبه میشود که مبنای محاسبه تعرفه مشترکان صنعتی خواهد بود.
ظرفیت تبادل برق بین ایران، آذربایجان و روسیه افزایش مییابد
رجبی مشهدی از افزایش ظرفیت تبادل برق بین سه کشور ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان خبر داد و گفت: طبق آخرین مذاکرات انجامشده، شبکههای برق روسیه و آذربایجان میتوانند تبادل برق را تا ۶۰۰ مگاوات افزایش دهند.
وی یکی از راههای تبادل و انتقال برق میان ایران و روسیه را از طریق جمهوری آذربایجان اعلام کرد و افزود: طرح اتصال شبکه برق ایران و روسیه از مسیر جمهوری آذربایجان یکی از دستورکارهای مهم جلسه وزیر نیروی ایران و وزیر انرژی روسیه در حاشیه اجلاس بریکس بود.
سخنگوی صنعت برق خاطرنشان کرد: براساس تفاهمنامهای که میان ایران، آذربایجان و روسیه به امضا رسیده است، امکان تبادل برق تا ۳۰۰ مگاوات با همین امکانات موجود فراهم است و با توجه به اینکه آذربایجان ملاحظات فنی دارد، قرار شد در این سفر وزرای نیرو و انرژی ایران و روسیه هماهنگی برای جلسه سهجانبه میان ایران، روسیه و آذربایجان را ترتیب دهند.
وی با اعلام اینکه در صورت تقویت شبکههای روسیه و آذربایجان اینمیزان میتواند تا ۶۰۰ مگاوات افزایش یابد و درصورت توسعه شبکههای برق ایران و آذربایجان به حداقل یکهزار مگاوات برسد، گفت: مذاکراتی در همین زمینه انجام شده است.
رجبی مشهدی با بیان اینکه “در صورت رفع محدودیتهای فنی و تکنیکی از سوی آذربایجان تبادل ۳۰۰ مگاوات اجرایی میشود.”، گفت: مذاکرات لازم برای این موضوع انجام شده است و جلسهای که برگزار شد میتواند راهگشا باشد.