کد خبر: 301003189726
اخبار شرکت هاانرژیتولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدنعصراقتصاد از افزایش 4 میلیون لیتری گازوئیل در پالایشگاه آبادان گزارش می دهد؛

عصای قدیمی ترین پالایشگاه خاورمیانه زیر بغل ناترازی انرژی

فرزین سوادکوهی

این روزها که همه از ناترازی انرژی صحبت می کنند ۱۰ پالایشگاه کشور با ظرفیت پالایش روزانه حدود ۲.۴ بشکه در مدار تولید قرار دارند و محصولات تولیدی این پالایشگاه‌ها با استفاده از ۱۶ هزار ناوگان حمل فرآورده، ۳ هزار مخزن‌دار ریلی و ۱۴ هزار کیلومتر خط لوله به سراسر کشور منتقل می‌شود.

به گزارش عصراقتصاد، راه‌اندازی طرح‌های زودبازده و اصلاحات فرآیندی در پالایشگاه‌ها سبب شده ۱۵ میلیون لیتر در روز به تولیدات نفت‌گاز کشور اضافه شود؛ به گونه‌ای ‌که، تولید نفت‌گازمان در آذر امسال از رقم میانگین ۱۱۱ میلیون لیتر در پنج‌ ماه نخست امسال  به ۱۲۵ میلیون لیتر در روز رسیده است. همچنین در آذر امسال حدود ۱۰ میلیون لیتر در روز نسبت به بازه مشابه پارسال افزایش تولید بنزین داشته‌ایم و این افزایش تولید با حفظ کیفیت بنزین انجام شده است.

این شتاب بخشی به این دلیل است که کشور هرچه زودتر از مشکلاتی که در فصول مختلف سال تحت عنوان کمبود سوخت با آن روبروست خلاصی یابد.

شاید از نظر بسیاری از کارشناسان اقتصادی افزایش تولید فرآورده های سوختی برای مصرف هرچه بیشتر آن در داخل کشور کار عاقلانه ای نباشد اما در شرایطی که مسیر افزاینده نیاز داخلی به بنزین و نفت گاز، دولت را با مشکلات عدیده تری روبرو می کند پس به میدان آمدن طرح های جدیدتر پالایشی می تواند منشا اثر خیری باشد تا اقتصاد کشور مجبور نباشد هرساله برای واردات این فرآورده ها میلیاردها دلار هزینه کند.

این در حالیست که طرح های باقی مانده و به هردلیل به نتیجه نرسیده پالایشی در چنین روزهای سختی که کشور به سوخت بیشتری نیاز دارد اولویت بخشی به اجرا را توجیه پذیر تر می کند.

در این میان طرح فاز دوم پالایشگاه آبادان از همان پروژه هایی است که اگر بطور کامل اجرا شود می تواند عصایی باشد از سوی قدیمی ترین پالایشگاه خاورمیانه به زیر بغل ناترازی انرژی این روزهای کشور با تاثیر قابل تاملی در پر کردن خلا کمبودهای سوختی.

هم اینک فاز دوم پالایشگاه آبادان با هدف نوسازی و بهبود کیفیت فرآورده‌های نفتی در دست اجراست. این فاز در دو بخش تعریف شده. بخش نخست احداث واحد تقطیر با ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه در روز است که پیش از این در اسفند ۱۴۰۱ به بهره‌ برداری رسید.

تثبیت شرایط عملیاتی پالایشگاه آبادان روزانه بین ۸ تا ۱۰ میلیون لیتر تولید بنزین را افزایش می‌دهد و کشور طی ۴۰ ماه آینده شاهد کیفی‌سازی تمام فرآورده‌ها در پالایشگاه آبادان خواهد بود.

بخش دوم نیز بر کیفی‌سازی محصولات تمرکز دارد و با سرمایه‌گذاری ۱.۸ میلیارد یورویی در حال اجراست. این بخش شامل احداث واحدهای جدید و به‌روزرسانی واحدهای موجود برای تولید فرآورده‌های مطابق با استانداردهای روز دنیا، به‌ویژه استاندارد یورو ۵، است.

اهداف اصلی فاز دوم عبارت‌اند از افزایش کیفیت محصولات تولیدی و در حقیقت تولید فرآورده‌های نفتی با استانداردهای بین‌المللی و همچنین افزایش ظرفیت تولید پالایش روزانه ۴۸۰ هزار بشکه نفت خام تا سال ۱۴۰۳.

طرح فاز دوم در عین حال اهداف زیست محیطی خاصی را نیز دنبال می کند یعنی آنچه همکان از آن به عنوان تولید سوخت‌های پاک‌تر و کاهش انتشار گوگرد یاد می کنند.

این پروژه همچنین برای بیش از ۷ هزار نفر فرصت‌های شغلی  ایجاد  کرده و تا حدودی باعث تقویت اقتصاد منطقه خواهد شد.

با تکمیل فاز دوم، پالایشگاه آبادان به یکی از مدرن‌ترین پالایشگاه‌های منطقه تبدیل خواهد شد و نقش مهمی در تأمین سوخت با کیفیت برای کشور ایفا خواهد کرد.

بر همین اساس نمایندگان رسانه ها و خبرنگاران طی یک تور خبری از از طرح فاز دوم پالایشگاه آبادان بازدید کرده و در نشست خبری فردین راشدی مدیرعامل پالایشگاه آبادان و مدیران همراه وی شرکت کردند.

افزایش ۴ میلیون لیتری تولید گازوئیل با بهره‌برداری از واحد شکست هیدروژنی

مدیرعامل پالایشگاه آبادان اعلام کرد با راه‌اندازی واحد شکست هیدروژنی (هیدروکراکر) به‌عنوان بخشی از فاز دوم توسعه، تولید روزانه گازوئیل این پالایشگاه ۴ میلیون لیتر افزایش یافته و به استاندارد یورو ۵ ارتقا یافته است.

راشدی افزود: با بهره‌برداری از واحد هیدروکراکر که بخش اول فاز دوم توسعه پالایشگاه آبادان است، روزانه ۴ میلیون لیتر به تولید گازوئیل این پالایشگاه افزوده شده است

مدیرعامل پالایشگاه آبادان ادامه داد: گازوئیل تولیدی این واحد با شاخص‌های استاندارد یورو ۵ تولید می‌شود که بخشی از نیاز به واردات سوخت مایع برای نیروگاه‌ها را جبران می‌کند.

راشدی در خصوص تولید بنزین نیز گفت: در حال حاضر، پالایشگاه آبادان روزانه ۸ تا ۱۰ میلیون لیتر بنزین تولید می‌کند که با افزودن نفتای سبک و مواد اکتان‌افزا، این حجم به ۱۵ میلیون لیتر هم می‌رسد.

وی ادامه داد: با وجود توانایی تولید بنزین با استاندارد یورو ۴ و اکتان ۹۷، به پالایشگاه‌های کشور تکلیف شده که فقط بنزین معمولی با اکتان ۸۷ تولید کنند تا تولید کمّی بنزین افزایش یابد.

مدیرعامل پالایشگاه آبادان با اشاره به سرمایه‌گذاری ۱.۲ میلیارد یورویی در بخش اول فاز دوم توسعه پالایشگاه، اظهار کرد: اجرای بخش دوم فاز ۲ نیز با سرمایه مورد نیاز ۱.۸ میلیارد یورو آغاز شده است که این سرمایه یا از محل خط اعتباری چین تأمین می‌شود و یا با مجوزهایی که از سوی مجلس صادر شده، از آورده‌های ناشی از فروش محصولات پالایشگاه تأمین خواهد شد.

راشدی تأکید کرد: تلاش می‌کنیم تمام واحدهای پالایشگاه آبادان طی ۴۰ ماه آینده کیفی‌سازی شوند. با انجام این اقدام، نگرانی موجود در زمینه تأمین نفت‌کوره نیروگاه‌ها رفع می‌شود و همچنین کیفی‌سازی آخرین واحد حذف گوگرد در دستور کار قرار خواهد گرفت.

وی یادآور شد: تثبیت شرایط عملیاتی پالایشگاه آبادان روزانه بین ۸ تا ۱۰ میلیون لیتر تولید بنزین پالایشگاه را افزایش می‌دهد و طی ۴۰ ماه آینده شاهد کیفی‌سازی تمام فرآورده‌ها در پالایشگاه آبادان خواهیم بود.

مدیرعامل پالایشگاه آبادان با اشاره به مسئولیت‌های اجتماعی این پالایشگاه، تصریح کرد: «این پالایشگاه در کنار رفع ناترازی کشور و خلق ثروت، توجه و رسیدگی به شهر آبادان را در دستور کار قرار داده و در سال‌های اخیر اقدام‌های مؤثری در این زمینه انجام شده است.

قابل توجه است که بدانیم خوراک اصلی پالایشگاه آبادان از نفت خام ترش امیدیه  و نفت خام مخلوط  اهواز با ۲۵۰ تا ۲۸۰ هزار بشکه در روزو نفت خام شیرین دارخوین با ۱۵۰ تا ۱۸۰ هزار بشکه در روز تامین می شود.

پالایشگاه آبادان یکی از مدرن ترین پالایشگاه های دنیا خواهد شد

راشدی خاطرنشان کرد: پالایشگاه آبادان با کیفی‌سازی فرآورده‌های نفتی به مدرن‌ترین پالایشگاه دنیا تبدیل خواهد شد و تمام پروژه‌های انجام‌شده با توجه به ملاحظات زیست‌محیطی انجام می‌شود. در این زمینه سعی داریم با جایگزینی اتانول به سمت کاهش آلودگی‌ها حرکت کنیم.

گفتنیست  پالایشگاه نفت آبادان، نخستین واحد پالایشی خاورمیانه است که  در سال ۱۲۹۱ شمسی با ظرفیت اولیه ۲۵۰۰ بشکه در روز آغاز به کار کرد.این پالایشگاه پس از کشف نفت در مسجدسلیمان و به‌منظور تصفیه و صادرات نفت خام احداث شد. در سال ۱۳۱۲، با لغو قرارداد پیشین و عقد قرارداد جدید، توسعه پالایشگاه شتاب گرفت و در سال ۱۳۱۶ ظرفیت آن به ۴۵ هزار بشکه در روز رسید.

در طول جنگ‌های جهانی اول و دوم، پالایشگاه آبادان نقش حیاتی در تأمین سوخت نیروهای متفقین ایفا کرد. در سال ۱۳۱۸، دانشکده نفت آبادان برای آموزش نیروی انسانی متخصص تأسیس شد.

پس از ملی شدن صنعت نفت در سال ۱۳۲۹، پالایشگاه آبادان تحت مدیریت شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت. امروزه، این پالایشگاه با ظرفیت پالایش ۵۰۰ هزار بشکه نفت خام در روز، یکی از بزرگ‌ترین پالایشگاه‌های کشور محسوب می‌شود و نفت خام مورد نیاز آن از میادین آغاجاری، دارخوین و اهواز تأمین می‌گردد.

گفته می شود بر اساس برنامه‌های توسعه‌ای، این ظرفیت قرار است تا پایان سال ۱۴۰۴ به ۶۳۰ هزار بشکه در روز افزایش یابد.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا