«عصراقتصاد» بررسی می کند؛ بانک ها وام مسکن نمی دهند
گروه بانک، بیمه وبورس- دولت سیزدهم تولید چهار میلیون مسکن را در بازه زمانی چهار ساله به عنوان مهمترین برنامههای خود اعلام کرده و از همان روزهای ابتدایی تحقق این مهم را با وجود مشکلات و دستاندازیهای فراوان بهصورت جدی آغاز کرد و همچنان عزم خود را جزم کرده تا قبل از پایان دولت، این هدف مهم را به سرانجام برساند.
در این بین عدهای با انتقاداتی که هر روز شاهد آن هستیم معتقدند که اجراییکردن این کار امکانپذیر نبوده و دولت بهتر بود که در این رابطه وعدهای نمیداد؛ این انتقادات در حالی صورت میگیرد که وعده دولت برای ساخت یک میلیون مسکن در سال در راستای تحقق قانون جهش تولید مسکن بوده و دولت اگر قولی نیز داده در واقع به دنبال پیادهکردن این قانون بوده و است.
بر همین اساس بهتر است منتقدان به برنامههای دولت، بهجای هر گونه قضاوت و یا پیشداوری دراین رابطه یکبار قانون جهش تولید مسکن را بازخوانی کرده تا به این باور برسند که وعدهای که داده شده برای تحقق قانون بوده است.
آمارها نشان میدهد که با گذشت ۲۰ ماه از ابلاغ قانون جهش تولید مسکن، اکثر بانکها و موسسات مالی کشور از اعطای تسهیلات به بخش مسکن، منطبق با مقدار تعیینشده در قانون جهش تولید مسکن، سرپیچی کردهاند.
مطابق ماده ۴ قانون جهش تولید مسکن (ابلاغ شده در تاریخ ۳۰ شهریور ۱۴۰۰)، بانکها و مؤسسات اعتباری غیر بانکی مکلف شده بودند که حداقل بیست درصد از تسهیلات پرداختی نظام بانکی در هر سال را با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار به بخش مسکن اختصاص دهند.
آمارها نشان میدهند که از زمان ابلاغ این قانون تا فروردین ۱۴۰۲، از میان ۲۷ بانک و موسسه مالی، تنها دو بانک به ماده ۴ قانون جهش تولید مسکن تمکین کردهاند و مقدار تسهیلات پرداختشده از سوی آنها در بخش مسکن تطابق ۱۰۰ درصدی با میزان قانونی داشته است.
از میان ۲۵ بانک و موسسه اعتباری دیگر نیز، تنها عملکرد بانک مسکن در اعطای تسهیلات به بخش مسکن با آنچه که قانون تکلیف کرده بود تطابق بالای ۵۰ درصد دارد (تقریبا ۸۰ درصد) و درصد تطابق عملکرد ۲۴ بانک و مؤسسه دیگر در زمینه پرداخت وام در حوزه مسکن به ۵۰ درصد هم نمیرسد!
بانکها و مؤسسات مالی در حالی پس از گذشت ۲۰ ماه از ابلاغ قانون جهش تولید مسکن، تنها ۱۷.۵ درصد از سهمیه تخصیصی تسهیلات مسکن را محقق کردهاند که مطابق گفته محسن دهنوی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در سال ۱۴۰۰، بانکهای خصوصی و دولتی در این سال بیش از ۱۴۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات به کارکنان خود پرداخت کردهاند.
بانک صادرات با ۲۸ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان، بانک تجارت با ۱۷ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان و بانک ملت با ۱۴ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان بیشترین میزان وام به پرسنل خودشان را داشتهاند.
این در حالی است که سه بانک مذکور، از شهریور ۱۴۰۰ تا شهریور ۱۴۰۱، مجموعا ۹ هزار میلیارد ریال بابت وام مسکن به مردم پرداخت کردهاند!
همچنین بررسی مانده تسهیلات بانکهایی نظیر رفاه و سپه به افراد مرتبط، نشانگر این است که مجموع مانده این تسهیلات نزد هر کدام از این بانکها تا اسفند ۱۴۰۱ به ترتیب ۲.۵ و ۴ هزار میلیارد تومان بوده است؛ این در حالی است که این دو بانک روی هم رفته طی ۲۰ ماه گذشته تنها ۸.۱ هزار میلیارد تومان از ۷۴.۵ همت سهمیه تخصیصی خود به بخش مسکن پرداخت کردهاند.
مجموع مطالب فوق این احتمال را تقویت میکند که علت اصلی عدم تمکین بانکها نسبت به ماده ۴ قانون جهش تولید مسکن، میتواند اولویت نبودن پرداخت این نوع از وامهایی که در جهت منافع ملی و کلان پروژههای کشور است، باشد.
سوال این است که بانکها مگر چه وامی بهتر از این نوع وام که هم مصرفکننده و هم بنگاههای تولیدی را راضی خواهد داشت، پرداخت میکنند که به این بهانه از وام مسکن فراری هستند؟