کد خبر: 170402132130
اقتصاداقتصاد کلانبانک و بیمهروزنامه

«عصراقتصاد» بررسی می کند؛ ظهور ارزهای رقیب دلار

گروه بانک، بیمه وبورس- طهماسب مظاهری، رئیس کل اسبق بانک مرکزی در یک مصاحبه رادیویی با بیان اینکه هر کشوری در دنیا تلاش دارد صادرات و واردات را با ارز ملی خود انجام دهد، گفت: کشورهایی که اقتصاد قوی‌تری دارند در این زمینه موفق‌تر هستند اما کشورهایی که اقتصاد کوچک‌تر و ضعیف‌تری دارند در مبادلات خود با دیگر کشورها، برای آنکه بتوانند تعهدات خود را انجام دهند، از ارز کشورهای قدرتمند استفاده می‌کنند.

وی با اشاره به این موضوع که اقتصاد دنیا دوران رشد را سپری می‌کند، اظهار کرد: در این دوران بعضی از کشورها تبدیل به ابر قدرت‌های اقتصادی شده‌اند یا در حال تبدیل شدن هستند زیرا سهم بزرگ‌تری از اقتصاد دنیا را به خود اختصاص می‌دهند. رشد حجم و قدرت اقتصادی بعضی از کشورها، جایگاه بزرگ‌تری به ارز ملی آنها در مقابل دلار در مبادلات بین المللی داده است.

رئیس کل اسبق بانک مرکزی با اشاره به چین و هند به عنوان دو کشوری که رشد اقتصادی طولانی مدتی را تجربه کرده‌اند، بیان کرد: چین در طول ۱۵ سال گذشته و بیشتر، رشد اقتصادی مستمر ۶ الی ۷ درصد تجربه کرده است. این کشور قدرتمند شده و ابزار قوی‌تری پیدا کرده‌است که این مسئله موجب می‌شود تک قطبی اقتصادی آمریکا در دنیا به چالش کشیده شود.

وی افزود: جهان تک صدایی در عرصه اقتصادی در حال تبدیل شدن به جهان چند قطبی است و در پی آن ارزهای مختلف کشورهای دیگر هم در مبادلات مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مظاهری درباره دلایل افزایش ارزش پول ملی برخی از قدرت‌های جدید اقتصاد جهان مانند چین توضیح داد و اظهار داشت: چون اقتصاد این کشورها رشد می‌کند و سهم بزرگ‌تری از اقتصاد دنیا را با صادرات کالاهای بیشتر، با کیفیت‌تر و ارزان‌تر در اختیار می‌گیرند، ارزش پول آنها هم افزایش پیدا می‌کند و در نتیجه جای دلار را در مبادلات تجاری جهان می‌گیرند.

مدیر عامل صندوق بین المللی پول (IMF) طی اظهاراتی تأکید کرد که دلار آمریکا به تدریج جایگاه خود را به عنوان ارز ذخیره اصلی جهان از دست می‌دهد.

کریستالینا جورجیوا، مدیر عامل صندوق بین المللی پول (IMF) طی اظهاراتی تأکید کرد که دلار آمریکا به تدریج جایگاه خود را به عنوان ارز ذخیره اصلی جهان از دست می‌دهد.

جورجیوا طی سخنانی در کنفرانس جهانی موسسه میلکن در بورلی هیلز کالیفرنیا اظهار کرد: البته هیچ گزینه مناسبی در میان ارزهای جهان برای جایگزینی دلار در آینده نزدیک وجود ندارد.

وی گفت: به تدریج (کشورها) از دلار فاصله گرفته‌اند، این ارز ۷۰ درصد از ذخایر ارزی (جهان) را به خود اختصاص می‌دهد ولی اکنون این رقم اندکی کمتر از ۶۰ درصد است.

به گفته رئیس صندوق بین المللی پول، یورو را می توان به عنوان بزرگترین رقیب دلار در نظر گرفت، در حالی که پوند انگلیس، ین ژاپن و یوان چین “نقش بسیار متوسطی را ایفا می کنند.”

وی تاکید کرد: عامل اصلی اعتماد به ارز هر کشوری، قدرت اقتصاد آن و عمق بازار سرمایه آن کشور است.

جورجیوا گفت: و اگر شما به یک جایگزین (برای دلار) در دنیایی فکر می‌کنید که در آن ممکن است به طور گسترده به ارزهای دیجیتال بانک مرکزی مهاجرت کنیم… در آنجا جایگزینی نمی‌بینم، به این زودی‌ها فکر نمی‌کنم رخ دهد.

جورجیوا با اشاره به شوک‌های اقتصادی مهم جهان در چند سال گذشته یعنی همه‌گیری کرونا، جنگ روسیه و اوکراین و افزایش نرخ‌های بهره پس از سال‌ها سیاست پولی سست، آنها را “یک سری از رویدادهای غیرقابل تصور” خواند.

وی توضیح داد که انتقال سریع از نرخ بهره پایین به بالا، آسیب پذیری‌های بخش مالی را آشکار کرده است و ریسک بالای بخش بانکی ایالات متحده برای این که در معرض این بحران قرار بگیرد برای تحلیلگران صندوق بین المللی پول غافلگیرکننده بوده است.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا