گروه سیاسی- جو بایدن سفر اروپایی خود را با انگلیس آغاز و در ادامه این سفر کاری به لیتوانی جهت شرکت در نشست ناتو سفر خواهد کرد؛ نشستی که بر ابراز همبستگی با اوکراین متمرکز است؛ اما قرار نیست طی آن کییف عضو ائتلاف نظامی ناتو شود.
جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا روز یکشنبه وارد فرودگاه استانستد لندن شد؛ جایی که قرار است با ریشی سوناک، نخستوزیر انگلیس در ساختمان شماره ۱۰ داونینگ استریت دیداری داشته باشد. او سپس به کاخ ویندزور خواهد رفت تا با چارلز سوم، پادشاه انگلیس دیدار کند و انتظار میرود که گفتوگویی پیرامون ابتکارات مربوط به شرایط اقلیمی داشته باشند.
بایدن شامگاه دوشنبه لندن را به مقصد لیتوانی ترک خواهد کرد و طی روزهای سهشنبه و چهارشنبه با سران ناتو گفتوگوهایی را برگزار خواهد کرد. او به همراه دیگر اعضای ناتو حمایت و همبستگی خود را از ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین نشان خواهد داد و به او این اطمینان را میدهند که اوکراین در آینده عضو این ائتلاف نظامی خواهد شد.
رئیسجمهوری آمریکا در مصاحبه با سیانان درخصوص عضویت اوکراین در ناتو هشدار داد و تاکید کرد که در حال حاضر ورود این کشور به ناتو به دلیل معاهده دفاعی مشترک ناتو، موقعیت را به جنگ با روسیه میکشاند.
او آب پاکی را روی دست ولودیمیر زلنسکی ریخت و گفت: من فکر نمیکنم که در حال حاضر در میانه جنگ اتفاق نظری درباره عضویت اوکراین در خانواده ناتو وجود داشته باشد.
زلنسکی هم در مصاحبه با ایبیسی ادعا کرد: دعوت اوکراین به ناتو این پیغام را ارسال خواهد کرد که ائتلاف ناتو هیچ واهمهای از مسکو ندارد. اوکراین در حال حاضر که در ناتو نیست، باید تضمینهای امنیتی شفافی دریافت کند.
جو بایدن و رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه پیش از نشست ناتو در ویلنیوس، پایتخت لیتوانی یک تماس تلفنی برقرار کردند که طی آن هر دو به چالشهای مربوطه میان اعضای ناتو و همچنین عضویت سوئد در این ائتلاف نظامی پرداختند.
علاوه بر بحث اوکراین، عضویت سوئد در ناتو که توسط دو اعضای این ائتلاف (مجارستان و ترکیه) مسدود شده، بخشی از دستورکار نشست ناتو در ویلنیوس خواهد بود.
توقف آخر بایدن در هلسینکی، پایتخت فنلاند خواهد بود تا گفتوگویی با رهبران فنلاند، عضو جدید ناتو داشته باشد و در نشست ایالات متحده و رهبران نوردیک شرکت کند.اجلاس رهبران ناتو قرار است ۱۱ و ۱۲ ژوئیه (۲۰ و ۲۱ تیرماه) در ویلنیوس، پایتخت لیتوانی برگزار شود.
پس از نشست سران ناتو، توقف آخر بایدن در هلسینکی، پایتخت فنلاند خواهد بود تا گفتوگویی با رهبران فنلاند، عضو جدید ناتو داشته باشد و در نشست ایالات متحده و رهبران نوردیک شرکت کند.
در عین حال، استولتنبرگ در جریان یک نشست خبری در مقر ناتو در بروکسل گفت که رهبران ۳۱ کشور عضو این ائتلاف نظامی-امنیتی در جریان نشست هفته آینده خود در ویلنیوس بر لزوم عضویت اوکراین در زمان مقرر تاکید خواهند کرد.
دبیر کل نروژی ناتو سپس تصریح کرد: «انتظارم این است که رهبران ما مجدداً بر عضویت اوکراین در ناتو تاکید کنند و برای نزدیکتر کردن اوکراین به این هدف متحد شوند.»
وی افزود: «ما در حال رایزنی و کار بر روی چگونگی ترسیم و معرفی روند دقیق این فرایند هستیم که در صورت حصول توافق، جزئیات آن به اطلاع عموم خواهد رسید.»
این در حالیست که ولودیمیر زلنسکی که به اسلواکی سفر کرده روز جمعه «نبود یکپارچگی و اتفاق نظر میان اعضای ناتو برای پیوستن سوئد و اوکراین» به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی را مورد انتقاد قرار داد و آنرا «تهدیدی برای امنیت جهانی» خواند.
رئیس جمهوری اوکراین با تاکید بر این که وحدت و یکپارچگی نقطه قوت ناتو به شمار می رود و باید چنین وحدتی را از ائتلاف انتظار داشت، تاکید کرد: روسیه روی ضعف و عدم اتحاد در میان اعضای ناتو حساب می کند و نباید اجازه داد که چنین خواستهای تحقق یابد.
زلنسکی که انتظار میرود درنشست هفته آینده سران ناتو در ویلنیوس حضور یابد، خواستار تعهدات واضح و آشکار ناتو در خصوص چشمانداز عضویت کشورش در پیمان آتلانتیک شمالی پس از پایان یافتن تهاجم نظامی روسیه شده است.
اعضای ناتو همچنان به دنبال تدوین یک خط مشی مشترک برای ارائه تضمینهای امنیتی به کییف و نیز دعوت از اوکراین برای پیوستن به این ائتلاف هستند.
نخستین نشست آنچه که «شورای جدید ناتو و اوکراین» خوانده شده قرار است در اجلاس ویلنیوس با حضور سران ۳۱ کشور عضو و اوکراین برگزار شود و این امر به اعتقاد ینس استولتنبرگ، اوکراین را به ناتو نزدیکتر می کند.