«عصراقتصاد»بررسی می کند؛ پلاک سوم؛ راه حلی برای مدیریت سوخت
گروه انرژی- راهحل پلاک سوم به عنوان راهحل کوتاه مدت تامین امنیت انرژی عنوان شده که براین اساس خودرو با کارت آن تطبیق داده شده و فردی که سوخت گیری میکند قابل شناسایی بوده تا از این طریق سنجش پیمایش نیز انجام شود.
جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه یکی از چالشها در این حوزه، موضوع سرور و ذخیره سازی اطلاعات است، اظهار کرد: این موضوعی است که در سطح حاکمیتی باید تعیین تکلیف شود و دولت و شورای عالی امنیت ملی هم به موضوع ورود کردهاند که امیدواریم هرچه سریعتر به نتیجه برسد.
وی با بیان اینکه دادهها و اطلاعات باید در اختیار وزارت راه باشد چرا که رصد و پایش خودروها از سوی این وزارتخانه صورت خواهد گرفت، گفت: اموری که در حوزه شرکت ملی پالایش و پخش بوده آغاز شده و تا به نتیجه رسیدن سامانه اقدامات به صورت دستی و خارج از مکانیزم نرم افزاری در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با اشاره به اهمیت اجرایی شدن سامانه سپهتن تصریح کرد: حجم زیادی از نفت گاز کشور عملا مسیر پیمایش را حل نمیکند و پیش بینی این است که در حد هشت تا ۱۰ میلیون لیتر میزان آن باشد.
سالاری افزود: تلاش ما برای مدیریت مصرف سوخت این است که سامانه اجرا شود به همین دلیل هرگاه موضوع تفاهم نامهای مطرح شده شرکت پالایش و پخش از آن استقابل کرده، مجموعه وزارت نفت نیز همواره برای تامین منابع اعلام آمادگی کرده است.
وی با اشاره به راهکار پیشنهادی کوتاه مدت شرکت پالایش و پخش برای تامین سوخت و امنیت انرژی گفت: راهحل پلاک سوم به عنوان راه حل کوتاه مدت عنوان شده که براین اساس خودرو با کارت آن تطبیق داده شده و فردی که سوخت گیری میکند قابل شناسایی بوده تا از این طریق پیمایش نیز انجام شود. پلیس راهور از این طرح استقبال کرده که نیاز است اطلاعات و دادههای خودروها به سامانه کارت هوشمند متصل شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران خاطر نشان کرد: قانون تکلیف کرده تا پایان سال ۶۰ تا ۹۰ درصد خودروها به این سامانه متصل شوند که امیدواریم این مهم با تسریع و همکاری سایر دستگاهها محقق شود.
پلاک سوم چیپی است که زیر شیشه جلو و زیر آینه باید نصب و اطلاعات VIN و سایر اطلاعات مورد نیاز درباره خودرو در آن گنجانده میشود. اطلاعات موجود روی این چیپ به صورت RFID در اختیار پلیس قرار میگیرد تا مأموران راهور بتوانند با دست افزارهایی که دارند این اطلاعات را بخوانند و به هویت اصلی مالک و خودرو پی ببرند.
به موجب ماده ۱۳ این آیین نامه: «به همراه یک زوج پلاک، پلاک سوم وسایل نقلیه نیز به صورت برچسب از سوی راهنمایی و رانندگی یا اشخاص مورد تایید او، صادر و بر روی شیشه جلو یا عقب وسیله نقلیه نصب میگردد…»
بنابراین، پلاک سوم خودرو، پلاکی است که بر خلاف پلاک اول و دوم که به صورت فلزی بوده، یک برچسب است که بر روی شیشه عقب یا جلوی خودرو نصب میگردد. این برچسب، در واقع، یک چیپ بوده که اطلاعات مهم مرتبط با خودرو، شامل اطلاعات VIN (شماره شناسایی خودرو)، شماره پلاک و تاریخ سپری شدن اعتبار پلاک را در خود جای میدهد.
در صورتی که اطلاعات این برچسب، توسط دستگاه چیپ ریدر خوانده شود، توسط یک نرم افزار مخصوص، تحلیل گردیده و به این ترتیب، پلیس راهنمایی و رانندگی، به اطلاعات کامل خودرو دست مییابد.
با اجرای این طرح، کشف خودروهای سرقتی، بسیار آسان خواهد شد. به علاوه، مشکل پلاکهای مخدوش و دستکاری شده نیز تا حد قابل توجهی، کاهش مییابد. همچنین، در هنگام بررسی اصالت خودرو توسط مامور راهنمایی و رانندگی، دیگر نیاز به بالا زدن کاپوت و چک کردن شاسی نبوده و با اسکن پلاک سوم خودرو، میتوان به اطلاعات آن دست یافت.
از آنجا که با توجه به ماده ۱۳ آیین نامه راهنمایی و رانندگی مصوب هزار و سیصد و هشتاد و چهار، ثبت نام و دریافت پلاک سوم خودرو، یک الزام قانونی بوده و جنبه اختیاری نداشته، لذا، تمام مشمولین باید برای ثبت نام این پلاک اجباری، از طریق سایت دریافت آن، اقدام نمایند.
به موجب بخش دوم ماده ۱۳ آیین نامه راهنمایی و رانندگی مصوب هزار و سیصد و هشتاد و چهار: «پلاک سوم، با هر بار تمدید اعتبار پلاک، نقل و انتقال مالکیت و تعویض قطعات اصلی و رنگ وسیله نقلیه، با اطلاعات جدید، تولید و جایگزین پلاک سوم پیشین خواهد شد. زمان اجرای این ماده را راهنمایی و رانندگی تعیین مینماید.»
بنابراین، از مفاد این ماده، چنین برداشت میشود که پلاک سوم خودرو، همانند پلاک اول و دوم آن، به صورت اجباری، در مواردی مانند تمدید اعتبار پلاک، نقل و انتقال مالکیت و تعویض قطعات اصلی و رنگ خودرو، بر روی شیشه خودرو نصب شده و لذا، نیاز به ثبت نام جداگانه برای آن نمیباشد.
همچنین، بر اساس اعلام رئیس مرکز شماره گذاری پلیس راهور نیروی انتظامی، قرار است که طرح پلاک سوم خودرو، از بهمن ماه سال ۱۴۰۱، اجرایی گردد.
با توجه به اینکه طرح پلاک سوم خودرو، قرار است از بهمن ماه ۱۴۰۱، اجرایی گردد، تا این لحظه، هنوز سامانهای به عنوان سایت دریافت پلاک سوم، از سوی پلیس راهنمایی و رانندگی معرفی نشده است.