کد خبر: 30109912694
بازارصنعت و معدن

فرمول جدید برچسب‌گذاری قیمت در فروشگاه‌های زنجیره‌ای

لیلا ابوالفتحی

رئیس اتحادیه کشوری فروشگاه‌های زنجیره‌ای از حذف قیمت مصرف‌کننده درج شده بر روی لیبل قفسه‌های فروشگاه‌ها خبر داد و اعلام کرد که برای برخی فروشگاه‌ها از دیروز این دستور آغاز شده و برای باقی فروشگاه‌ها نیز در چند روز آتی آغاز می‌شود. قیمت پیش از تخفیف (قیمت اصلی کالا) از لیبل قفسه‌های فروشگاه‌ حذف خواهد شد.

امیرخسرو فخریان روز گذشته در نشست خبری در جمع خبرنگاران درباره اتهامات جدیدی که به فروشگاه‌های زنجیره‌ای درباره تبانی با تولیدکننده برای درج قیمت بالاتر بر روی کالا و ارائه تخفیف به مشتریان که اخیراً در فضای مجازی منتشر شده، گفت: کالاهایی که در فروشگاه‌های زنجیره‌ای توزیع می‌شود در سطح شهر و تمام سوپرمارکت‌های دیگر نیز قابل خریداری است. حداکثر ۵درصد کالاهایی که در فروشگاه‌های زنجیره‌ای توزیع می‌شود به صورت انحصاری به این فروشگاه‌ها داده می‌شود، بنابراین مردم می‌توانند قیمت روی کالا را با فاکتورهایی که فروشگاه‌های زنجیره‌ای به آنها می‌دهند و همچنین با سایر فروشگاه‌ها و سوپرمارکت‌ها مقایسه کنند.

او افزود: از آنجایی که فروشگاه‌های زنجیره‌ای به دنبال تهیه کالا از برندهای با کیفیت مطلوب هستند، تنها ۱۰ تا ۱۵درصد فروش تولیدات کارخانه‌ها در فروشگاه‌های زنجیره‌ای است و ۸۵درصد تولیدات آنها در دیگر سوپرمارکت‌ها در سراسر کشور توزیع می‌شود. به عنوان مثال شرکت‌های تولیدکننده حبوبات بسته‌بندی شده، انجمن صنفی تخصصی دارند و هر تغییر قیمتی که بخواهند اعمال کنند باید از انجمن مربوطه مجوز بگیرند. بنابراین همه تولیدکنندگان حبوبات، نرخ را با هم تغییر می‌دهند. فروشگاه‌های زنجیره‌ای نیز برای افزایش قیمت، مصوبه مربوطه را تأیید کرده و یک ماه پس از دیگر فروشگاه‌ها این افزایش قیمت را اعمال می‌کنند. ما تا یک ماه کالاها را با قیمت قبل به مردم عرضه می‌کنیم.

۱۱هزار بارکد جدید در چند ماه

فخریان ادامه داد: امسال تغییر نرخ‌ها در روی قیمت به طور متوسط یک و نیم برابر و از نظر تعداد تغییرها به طور متوسط سه و نیم برابر رخ داده است. به عنوان مثال نوشابه امسال ۵ بار تغییر نرخ داشت یا شوینده‌ها ۲بار در طول سال جاری افزایش قیمت داشته اند. لذا فروشگاهی که در طول سال سه هزار بارکد در سیستم اعمال می‌کرد از ابتدای امسال تاکنون ۱۱هزار بارکد جدید در سیستم خود اعمال کرده است.

سرعت تغییر قیمت مجال اصلاح برچسب قفسه را نمی‌دهد

رئیس هیات‌مدیره اتحادیه کشوری فروشگاه‌های زنجیره‌ای درباره اینکه چرا قیمت در فاکتور با نرخ روی کالا متفاوت است، تصریح کرد: به دلیل تعدد تغییر قیمت کالاها در سال جاری، ممکن است از کالای مورد نظر تعدادی باقیمانده باشد که هنوز با قیمت سابق در قفسه توزیع می‌شود اما در سیستم فروشگاه نرخ جدید اعمال شده است. به همین دلیل مردم فکر می‌کنند فروشگاه سرخود قیمت‌ها را افزایش داده است و تخفیف‌ها کاذب است.

وی علت تغییرات متعدد کالاها را نبود مواد اولیه برای تولیدکننده عنوان و بیان کرد: به عنوان مثال به دلیل کمبود روغن، توزیع‌کننده‌های چیپس نرخ آن را امسال چندبار تغییر دادند لذا به ما فشار می‌آورند تا نرخ‌های جدید را به مشتری اعلام کنیم و در صورتی قیمت جدید اعمال نشود دیگر به ما کالا نمی‌دهند.

فروشگاه‌های زنجیره‌ای تورم را ۱۵ درصد کنترل کردند

فخریان با اعلام اینکه چرا به تولیدکننده‌ها اتهام دزدی و تبانی با فروشگاه‌های زنجیره‌ای وارد می‌کنید گفت: آیا کسی که میلیاردها تومان سرمایه‌گذاری کرده تا یک شرکت تولیدی راه‌اندازی کند، حاضر است با فروشگاه‌های زنجیره‌ای تبانی کند؟ شما با عنوان کردن این موضوع به تولیدکننده توهین کرده و اتهام وارد کرده‌اید. این در حالی است که فروشگاه‌های زنجیره‌ای نقش کنترل‌کننده قیمت‌ها را دارند نه گران‌کننده آن. ما از ابتدای سال تاکنون به طور متوسط تورم را ۱۵درصد کنترل کردیم. ما حتی به تولیدکننده‌ها اعلام کردیم حاضریم سود خود را کمتر کنیم اما قیمت روی کالا را افزایش ندهند.

رئیس هیات‌مدیره اتحادیه کشوری فروشگاه‌های زنجیره‌ای با تأکید بر اینکه ما در اتحادیه شرکت‌های فروشگاه‌های زنجیره‌ای، بازرس داریم و شش هزار فروشگاه زنجیره‌ای در سراسر کشور تحت بازرسی اتحادیه است، اظهار کرد: فروشگاه‌های زنجیره‌ای تنها فروشگاه‌هایی هستند که به مردم فاکتور می‌دهند و تا پیش از این هیچ فروشگاهی به خریداران فاکتور ارائه نمی‌داد. از همه مردم می‌خواهم هر کالایی که از فروشگاه‌های زنجیره‌ای خریداری می‌کنند نرخ‌ها را با سایر فروشگاه‌ها و سوپرمارکت‌ها، مقایسه کنند.

وی افزود: شش هزار فروشگاه زنجیره‌ای در ایران داریم در حالی که ترکیه ۴۰هزار فروشگاه زنجیره‌ای دارد. سهم خرده‌فروشی‌ها از بازار کشورمان بالای ۸۰درصد است اما سهم فروشگاه‌های زنجیره‌ای ایران از بازار خرده‌فروشی ۱۰ تا ۱۵درصد است.

فخریان تأکید کرد: از دیروز قرار شد فروشگاه‌های زنجیره‌ای به تدریج برچسب تخفیف قیمت (shelf lable) قفسه را از روی قفسه‌ها حذف کنند و فقط قیمت فروش کالا در فروشگاه قید شود.

او در پاسخ به سوالی در رابطه با گزارش اخیر سازمان تعزیرات مبنی بر فروش یک کیسه برنج ۱۰کیلویی تنظیم بازار به قیمت ۱۸۵هزار تومان در حالیکه تولید این محصول متعلق به بهمن سال ۱۳۹۷ بوده و با قیمت تنظیم بازار ۸۰۰۰تومان عرضه شده است و در این دوسال این کالا کجا بوده و چرا عرضه نشده است تصریح کرد: فروشگاه‌های ما اجازه اینکه بخواهند محصولی را در انبارها ذخیره کرده تا در زمانی خاص، عرضه کنند، ندارند؛ چراکه فروشگاه از خواب کالا سودی نخواهد برد و متحمل ضرر هم می‌شود. ضمن اینکه فروشگاهی که این مورد در آن دیده شده کمتر از یکسال است که افتتاح شده و طبق بررسی‌ها مشخص شد که این کالا در انبار توزیع دولتی و  جز ذخایر دولت بوده و اکنون به فروشگاه عرضه شده است.

فخریان در  پاسخ به سوال دیگری مبنی بر مشاهده یک نوع محصول با سه قیمت متفاوت (۱۵، ۲۰ و ۲۴هزار تومانی) در قفسه یک فروشگاه زنجیره‌ای و فروش همگی آن‌ها با قیمت ۲۴هزار تومان گفت: در سال جاری به طور میانگین  ۳.۵بار افزایش قیمت در کالاهای مختلف داشته‌ایم. ضمن اینکه بارکدخوان‌های صندوق فروشگاه قابلیت تفکیک کالای جدیدتر را نه‌تنها در کشور ما بلکه در همه کشورها ندارد؛ لذا علاوه براینکه خواسته شده چیدمان کالاها براساس قدیم به جدید باشد؛ از فروشگاه‌ها خواسته شده تا به مدت یک ماه از افزایش قیمت‌ کالاها، آن‌ها را با همان قیمت‌ گذشته بفروشند تا کالای تولید پیشتر فروش روند. البته این را باید در نظر گرفت که برخی مشتریان نیز اجناس را از میانه قفس با انتهای قفسه که کالای جدیدتر چیده شده انتخاب می‌کنند

فخریان در مورد شفاف‌سازی مالی فروشگاه‌های زنجیره‌ای گفت: ما در دوران طفولیت این صنعت هستیم و در برخی کشورها قدمت ۱۰۰ ساله دارد. این صنعت هنوز جایگاه خود را پیدا نکرده است و فرهنگ آن هنوز در بین مردم رواج نیافته است که امیدواریم در آینده ما هم به این نقطه برسیم.

رئیس هیات‌مدیره فروشگاه‌های زنجیره‌ای شلف‌فروشی و گرفتن زیرمیزی از تولیدکنندگان برای ارائه کالا در فروشگاه‌های زنجیره‌ای را رد کرد و عنوان کرد که چنین چیزی نیست. اگر تولیدکننده‌ای با مشکلاتی از این دست روبه‌رو شد دیگر با فروشگاه مورد نظر معامله نکند.

او در جواب این که چگونه ممکن است که یک فروشگاه دائم در تخفیف باشد اظهار کرد: وقتی واسطه حذف می‌شود و کالا مستقیم به دست مصرف‌کننده می‌رسد می‌توان همیشه تخفیف را لحاظ کرد.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا