نرخ تورم به روایت آمار
در حالیکه مرکز آمار، تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور را ۳۹,۴ درصد و با کاهش ۳,۲ درصدی در مقایسه با ماه قبل اعلام کرده است، گزارشهای میدانی تورم تیر نسبت به خرداد را یک درصد کاهش نشان میدهد.
به گزارش عصراقتصاد، مطابق با آنچه که پیش از این مرکز آمار ایران از نحوه هزینهکرد خانوارهای ایرانی گزارش داده بود، از هزینه کل سالانه خانوار شهری، بیشترین سهم با ۲۱ درصد مربوط به گوشت و در بین هزینههای غیرخوراکی بیشترین سهم با ۴۵ درصد مربوط به مسکن، سوخت و روشنایی بوده است.
اگر این آمار را برای سال جاری هم مدنظر قرار دهیم و گوشت، مسکن، سوخت و روشنایی را در صدر اولویتهای مردم برای هزینهکرد در نظر بگیریم، خانوارها در تیر امسال برای خرید کالای خوراکی اولویتدار خود یعنی گوشت قرمز و سفید، ۷۸.۳ درصد بیشتر از تیر ماه سال گذشته هزینه کردهاند. این عدد در تورم ۱۲ ماه منتهی به تیر، ۸۲.۳ درصد بوده است؛ در مقایسه با خرداد سال جاری نیز نرخ این کالا ۵.۳ درصد افزایش داشته است.
همچنین خانوارها برای مسکن به عنوان کالای غیرخوراکی اولویتدار، نسبت به تیر پارسال ۳۸ درصد بیشتر هزینه کردهاند؛ این عدد برای آب، برق و سوخت ۲۳.۸ درصد بوده؛ ضمن اینکه در مقایسه با خرداد ماه سال جاری نیز نرخ این کالاها به ترتیب برای مسکن ۲.۴ درصد افزایش و برای آب، برق و سوخت ۱.۲ درصد کاهش را نشان میدهد.
تورم ۱۲ ماه منتهی به تیر برای این دو هزینه اولویت دار مردم، به ترتیب ۳۶ درصد و ۲۳.۹ درصد بوده است.
بررسی اولویتهای دوم و سوم خانوارها در بخش خوراکیها یعنی «نان و غلات» و «میوه و سبزی ها» نشان میدهد که مردم برای نان و غلات نسبت به تیر پارسال ۲۰ درصد بیشتر هزینه کردهاند. تورم ۱۲ ماه منتهی به تیر برای این خوراکی ۵۸.۳ درصد بوده است. نرخ نان و غلات نسبت به خرداد ماه سال جاری ۰.۶ درصد رشد داشته است.
برای قیمت میوه نیز شاهد افزایش ۵۲.۵ درصدی نسبت به تیر پارسال بودهایم؛ البته تورم ۱۲ ماه این کالا ۵۳.۶ درصد بوده است. بخش سبزیجات (سبزیها و حبوبات) نیز رشد ۳۲.۲ درصدی را در تیر نسبت به ماه مشابه سال قبل تجربه کرده است. البته تورم ۱۲ ماه منتهی به تیر سبزیجات ۵۳.۵ درصد بوده است.
در عین حال، قیمت این دو کالا نسبت به خرداد ماه سال جاری به ترتیب برای میوه ۶.۸ درصد رشد و برای سبزیجات ۲.۲ درصد کاهش را نشان میدهد.
مردم برای «حمل و نقل و ارتباطات» به عنوان اولویت دوم در بخش خدمات، نسبت به تیر پارسال به ترتیب ۴۵.۳ درصد (حمل و نقل) و ۱۹.۸ درصد (ارتباطات) بیشتر هزینه پرداخت کردهاند. تورم ۱۲ ماهه برای این خدمات به ترتیب ۴۳.۷ درصد و ۱۵.۹ درصد بوده است. نرخ این دو خدمات در مقایسه با ماه قبل یعنی خرداد ماه به ترتیب با کاهش ۰.۶ و صفر درصدی مواجه بوده است.
«بهداشت و درمان» نیز به عنوان اولویت سوم مردم در بخش خدمات در تیر امسال با رشد تورم ۴۹ درصدی مواجه بوده است. تورم ۱۲ ماهه در این بخش ۴۹.۶ درصد و تورم یک ماهه (نسبت به خرداد ماه سال جاری) ۴.۹ درصد بوده است.
اولویت چهارم خوراکی یعنی شیر و فرآوردههای آن و تخم مرغ در تیر ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۲۴.۵ درصد رشد تورم را تجربه کرده است. این عدد برای تورم ۱۲ ماه منتهی به تیر ۷۱.۴ درصد بوده است. درصد افزایش تورم این گروه کالایی نسبت به ماه قبل (خردادماه) ۳.۵ درصد بوده است.
تورم در بخش روغنها و چربیها نیز نسبت به تیر پارسال رشد ۰.۴ درصدی را نشان میدهد؛ همچنین تورم ۱۲ ماهه در این بخش ۱۴۵.۲ درصد بوده است. البته تورم ماهانه (نسبت به خرداد ماه سال جاری) ۰.۶ درصد کاهش را نشان میدهد.
مردم برای خرید پوشاک و کفش نیز در تیر امسال نسبت به تیر پارسال ۴۸.۶ درصد تورم را تجربه کرده اند؛ تورم ۱۲ ماهه در این بخش ۴۸.۶ درصد و تورم ماهانه (نسبت به خرداد ماه سال جاری) ۳.۱ درصد بوده است.
تورم در بخش ماهیها و صدفداران نیز نسبت به تیر پارسال رشد ۶۵ درصدی را نشان میدهد؛ همچنین تورم ۱۲ ماهه در این بخش ۴۵.۶ درصد بوده است. البته تورم ماهانه (نسبت به خرداد ماه سال جاری) ۴.۹ درصد کاهش را نشان میدهد.
کاهش ۳,۲ درصدی تورم نقطه به نقطه
از سوی دیگر براساس جدیدترین گزارش مرکز آمار، تورم نقطه به نقطه تیر ماه امسال در مقایسه با ماه قبل، ۳,۲ واحد درصد کاهش یافته است.
منظور از تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل است. در تیر۱۴۰۲، تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور، ۳۹,۴ درصد بوده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین، ۳۹.۴ درصد بیشتر از تیر ماه ۱۴۰۱، برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده اند. تورم نقطه به نقطه تیر ماه ۱۴۰۲ در مقایسه با ماه قبل، ۳,۲ واحد درصد کاهش یافته است.
تورم ماهانه خانوارهای کشور
منظور از تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل است. در تیرماه ۱۴۰۲، تورم ماهانه خانوارهای کشور برابر دو درصد بوده است. تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات»، ۱.۲ درصد و برای گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، ۲.۴ درصد بوده است.
کاهش نرخ تورم سالانه
منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن بوده. در تیر ماه ۱۴۰۲، نرخ تورم سالانه برای خانوارهای کشور به ۴۷,۵ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، یک واحد درصد کاهش یافته است.
نرخ تورم سالانه کشور در تیرماه ۱۴۰۲، برابر ۴۷,۵ درصد است که دامنه تغییرات آن برای دهکهای مختلف هزینهای از ۴۷.۱ درصد برای دهکهای نهم و دهم تا ۵۰.۲ درصد برای دهک اول است. بر این اساس فاصله تورمی دهکها در این ماه به ۳.۱ واحد درصد رسید که نسبت به ماه قبل (۵.۲ واحد درصد) ۲.۱ واحد درصد کاهش داشته است.
مرکز آمار ایران همچنین در جدیدترین گزارش خود با عنوان شاخص قیمت مصرف کننده اعلام کرد که در تیر ماه امسال شاخص قیمت مصرف کننده خانوارهای کشور به عدد ۱۹۳ رسیده است که نسبت به ماه قبل، ۲ درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۳۹.۴ درصد افزایش و در دوازده ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۴۷.۵ درصد افزایش داشته است.