کد خبر: 250803180106
انرژیصنعت و معدن

وزارت نفت سوخت نیروگاه ها را تامین می کند؟!

در حالی که براساس گزارش های رسمی، دولت چهاردهم آبان سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲، ۱۲۲ درصد نفت‌گاز بیشتری به نیروگاه‌های کشور تحویل داده است اما با وجود اقدام‌های انجام‌شده برای جلوگیری از افت تولید گاز، به‌دلیل سرمای زودهنگام و کاهش بالغ بر ۳ درجه‌ای دمای هوا، مصارف بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده با جهش ۹۴ میلیون مترمکعب در روز در آبان‌ ۱۴۰۳ نسبت به آبان سال گذشته روبه‌رو شد و از آنجایی که تأمین گاز این بخش در اولویت قرار دارد، بر تأمین گاز نیروگاه‌ها نیز اثرگذاشت و باعث قطعی برنامه ریزی شده برق شد که مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی علت تصمیم دولت برای قطعی برق را کاهش ذخایر گازوئیل و نفت‌کوره نیروگاه‌ها و افزایش ناترازی گاز اعلام کرده است.

به گزارش عصراقتصاد، مالک شریعتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس درباره قطعی برق، گفت: اعلام جدول خاموشی به بهانه حذف مازوت و کاهش آلودگی آدرس غلطی است که دولت می‌دهد.

وی افزود: اگر مازوت هم می‌سوزاندند باز ما خاموشی داشتیم. علتش این است که تکالیف درخصوص ذخیره‌سازی، تکالیف افزایش راندمان نیروگاه‌ها و تکالیف درخصوص کیفی‌سازی سوخت پالایشگاه‌ها انجام نشده است.

عضو کمیسیون انرژی عنوان کرد: حذف مازوت و قطعی برق باعث ایجاد مشکلات برای مردم است. این‌که ما یک مشکل را با مشکل دیگر جایگزین کنیم راه‌حل مناسب نیست.

در این زمینه، حسینعلی حاجی‌دلیگانی عضو کمیسیون اصل نود قانون اساسی مجلس نیز در روز ۳۱ شهریور امسال نسبت به خالی‌شدن ذخایر سوخت نیروگاه‌ها هشدار داده و گفته بود که نسبت به عدم ذخیره‌سازی مناسب سوخت مایع در بخش نیروگاهی به وزارت نفت هشدار دادیم و دو وزارتخانه نیرو و نفت موظف شدند تا در زمینه تأمین منابع ذخیره سوخت مایع برای نیروگاه‌ها اقدام عاجل و جدی صورت دهند.

همه نیروگاه‌های کشور آماده تولید برق هستند

در تازه ترین اظهارات عباس علی‌آبادی، وزیر نیرو در حاشیه افتتاح طرح‌های صنعت برق استان خوزستان در جمع خبرنگاران ضمن ابراز خرسندی از انجام نخستین سفر استانی خود در مقام وزیر نیرو به استان خوزستان، گفت: ما شرایط سختی را از نظر ناترازی انرژی پشت سر گذاشتیم و شرایط سختی را نیز پیش رو داریم.

وزیر نیرو با بیان اینکه هم‌اکنون نیز در ناترازی قرار داریم، تاکید کرد: همه نیروگاه‌های کشور آماده تولید برق هستند و به جهت فنی در شرایط بسیار مطلوبی قرار دارند.

وی با بیان اینکه مشکل تامین سوخت برای نیروگاه‌های کشور را به زودی وزارت نفت حل خواهد کرد، ادامه داد: بر این اساس انتظار می‌رود تولید برق کشور در وضعیت مطلوب‌تری ادامه داشته باشد.

علی آبادی در ادامه با بیان اینکه رییس جمهوری در این باره نکاتی را مورد تاکید قرار داده است، افزود: وزارت نیرو مشکلی ندارد و آماده تامین برق بوده و درصدد اجرای برنامه‌های گسترده برای تحول راهبردی برای تولید برق است.

وزیر نیرو یادآور شد: وزارت نیرو برای تحول راهبردی در حوزه تولید برق به جای تولید سنتی و استفاده از سوخت‌های فسیلی به سمت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر می‌رود که این گام بزرگی است و در این راستا در بحث الکترونیک قدرت برنامه‌ریزی‌های لازم به منظور فراهم سازی زیرساخت‌های مناسب انجام شده است.

علی آبادی با بیان اینکه اکنون حدود ۱۳۰۰ مگاوات انرژی تجدیدپذیر در کشور وجود دارد، اظهار کرد: در تلاش هستیم با برنامه‌ریزی و ایجاد زیرساخت‌های لازم به تولید ۳۰ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر برسیم؛ این عدد بزرگی است، اما این گام بزرگ را با همکاری یکدیگر در کشور برخواهیم داشت.

وی بیان کرد: در این فرصت کوتاه فعالیت وزارت نیرو در دولت چهاردهم که حدود ۸۱ روز از آن گذشته است، حدود ۱۲۰۰ مگاوات نیروگاه‌جدید به مدار تولید رسید و حدود ۸۰۰ مگاوات نیروگاه تا پایان سال جاری به مدار تولید خواهند رسید و تا پیک تابستان سال ۱۴۰۴ حدود ۷۰۰ مگاوات نیروگاه جدید دیگر در مدار تولید قرار می‌گیرد.

علی آبادی در ادامه بر بهبود وضعیت نیروگاه‌های سنتی به منظور افزایش راندمان تولید ابراز امیدواری کرد و افزود: اینکه ۳۵۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر به مدار خواهد آمد اتفاق بسیار خوشایندی خواهد بود.

وی خاطرنشان کرد: این اقدامات نوید بخش حصول نتایج و شرایط خوب خواهد بود البته من معتقد هستیم در این زمینه در کنار لطف خداوند نیازمند تعامل و همکاری همگان هستیم تا در دولت وفاق ملی از شرایط سخت عبور کنیم.

پاسخ سخنگوی دولت به ماجرای تامین سوخت نیروگاه‌ها توسط وزارت نفت

چندروز پیش نیز فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در نشست خبری خود به این سوال که چرا وزارت نفت ذخایر گازوئیل نیروگاه‌ها را تامین نکرد؟، این طور پاسخ داد:

در ۵ ماه اول هرسال اهتمام صورت می گیرد برای پر کردن مخازن سوخت مایع و گازوئیل که در اول شهریور امسال نسبت به سال گذشته بین ۴۰ تا ۴۵ درصد ما کاهش ذخایر را داشتیم و طبیعی است که دچار افت ذخایر شویم.

وزارت نفت سوخت نیروگاه‌ها را براساس برنامه تعیین شده تامین کند

در همین رابطه محمدرضا رضایی کوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس نیز با بی‌سابقه خواندن کمبود گاز و قطعی برق در آبان‌ماه گفت: باید وزارت نفت سوخت نیروگاه‌ها را براساس برنامه تعیین شده تامین کند.

رضایی کوچی در گفت‌وگویی با اشاره به تصمیم اخیر دولت مبنی بر توقف مازوت سوزی و به دنبال آن قطعی برنامه‌ریزی شده برق، گفت: رفع ناترازی انرژی همچون برق، کار بلندمدتی است که باید برای رسیدن به آن از سال های گذشته سرمایه‌گذاری در حوزه تولید برق صورت می‌گرفت.

وی یادآور شد: از گذشته میزان کمبود برق مشخص بود کمااینکه آقای محرابیان در زمان شروع فعالیتش در وزارت نیرو در دولت سیزدهم یعنی حدود چهار سال گذشته وعده حل مشکل ناترازی برق را داد و حتی گزارش‌هایی مبنی بر حرکت به سمت تولید برق و ایجاد نیروگاه خورشیدی و توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر ارائه شد اما عملا اتفاقی نیفتاد.

این نماینده مجلس افزود: وضعیت فعلی به گونه‌ای است که علی‌رغم افزایش جمعیت و ایجاد واحدهای جدید تولیدی و به دنبال آن افزایش تقاضا برای برق، نه تنها تولید برق اضافه نشده که نیروگاه‌های قدیمی نیز مستهلک شدند و متاسفانه در حال خارج شدن از مدار هستند.

رضایی کوچی بیان کرد: در این شرایط باید به سمت ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی و استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر با ایجاد اعتماد در بین مردم و استفاده از ظرفیت سرمایه‌گذاری بخش خصوصی رفت. اکنون اعتمادی در بین مردم و بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در مواردی همچون ساخت نیروگاه‌ها، سدسازی و به طور کلی پروژه‌های عمرانی وجود ندارد و باید اعتمادسازی کنیم.

وی اضافه کرد: بعد از اعتمادسازی، باید خرید برق از بخش خصوصی نیز روال درستی داشته باشد و مطالبات نیروگاه‌ها پرداخت شود.

رئیس کمیسیون عمران مجلس با تاکید بر اینکه دولت باید از ظرفیت‌های بخش خصوصی برای ایجاد نیروگاه‌های جدید استفاده کند، گفت: در شرایطی که قطعی برق در آبان و آذر اتفاق بی‌سابقه‌ای است، قطعی گاز واحدهای تولیدی هم اعلام شده بعد توقع داریم با این قطعی برق و گاز به رشد ۸ درصدی اقتصاد هم دست پیدا کنیم.

رضائی کوچی با اشاره به قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق و الزام توسعه نیروگاه‌های تجدید پذیر گفت: نه تنها عملکرد قابل قبولی در حوزه توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر توسط صنایع و ادارات وجود ندارد که به دلیل کاهش بارندگی و کم شدن ظرفیت سدها، با کاهش تولید برق نیز مواجه‌ایم و در اینجا هم سرمایه‌گذاری صورت نگرفته است.

وی با بیان اینکه دولت شرایط سختی را پشت‌سر می‌گذارد، افزود: باید ضمن حرکت به سمت مصرف بهینه انرژی و الگوی مصرف، اعتمادسازی در بین نیروگاه‌های بخش خصوصی ایجاد شده و مطالبات آن‌ها پرداخت شود تا به دنبال آن شاهد افزایش تولید برق در این حوزه باشیم.

رضائی کوچی همچنین با تاکید بر اینکه باید وزارت نفت سوخت نیروگاه‌ها را براساس برنامه تعیین شده تامین کند، گفت: باید برای انجام این امور هماهنگی بین دستگاه‌ها ایجاد شود که این وظیفه معاون اول رئیس‌جمهور است. مهمتر اینکه نباید وزارت‌خانه‌ها نگاه صنفی داشته باشند و باید تمامی امکانات برای تامین و تولید برق به کار گرفته شود؛ انتظار می‌رود تیم اقتصادی دولت با هماهنگی و با درک درست شرایط کارها را پیش ببرند.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا