پالایشیها ۳ چراغ سفید از فعالان بازار سرمایه دریافت کردند
صنعت پالایشی به دلیل تاثیرپذیری از ارزش جایگزینی بالاتر از قیمت روز معامله سهام، تغییرات تسعیر نرخ ارز، قیمت جهانی نفت، مصوبات تغییر فرمول محاسبه دریافت مواد خام و تحویل فرآوردههای نفتی، نزدیکشدن به زمان عرضه صندوقهای دولتی ETF و... این روزها مورد توجه فعالان بازار سرمایه قرار گرفته است
مسعود وطنخواه
عصر اقتصاد: در کمتر از ۱۵ روز فعالان بازار سرمایه شاهد دو بار انتشار صورتهای مالی گروه پالایشی برای سال مالی منتهی به ۱۳۹۸/۱۲/۲۹ (حسابرسینشده) در سامانه اطلاعرسانی «کدال» بودند. انتشار اول موجی از صف فروش و اصلاحیه در هفته گذشته سبب تشکیل صف خرید شد. رشد قیمت نفت در دو ماه گذشته، اصلاحیه جدید پالایشیها و تغییر فرمول وزارت نفت سبب تغییر ذائقه فعالان بازار سرمایه به این گروه شده است؛ به عبارت دیگر میتوان گفت پالایشیها ۳ چراغ سفید از فعالان بازار سرمایه دریافت کردند.
پس از انتشار نخستین صورتهای مالی سال مالی منتهی به ۱۳۹۸/۱۲/۲۹ (حسابرسینشده) گروه پالایشی در اواخر اردیبهشت که کاهش سود نسبت به گزارش سال ۹۷ در گزارش سودوزیان را نشان میداد، کاهش حدود ۵۰ درصدی در سودهای منتشرشده موجب افزایش عرضه و کاهش تقاضا در بازار سرمایه شد که همین امر صفهای فروش بیشتر از ۵۰ میلیون سهمی را در نمادهای پالایشگاهی رقم زد. افت قیمت در نمادهای پالایشگاهی همراه با شروع روند اصلاحی در بورس پس از رالی صعودی چند ماهه سبب شد شاخص کل حمایت روانی یک میلیون واحدی را از دست دهد و حتی پایههای حمایت ۹۰۰ هزار واحدی نیز به لرزه درآید. پس از واکنش مثبت شاخص کل به تراز ۹۱۵ هزار واحدی (۷ خرداد) و شروع روند صعودی جدید معاملات گروهها به دلیل روانی دادوستد متعادل شد؛ به طوریکه دیگر از عرضههای سنگین و صفهای فروش خبری نبود حتی در تعدادی از نمادهای جذاب به دلیل استقبال بالا تشکیل صفهای خرید را نیز شاهد بودیم. سرانجام روز یکشنبه هفته گذشته (۱۱ خرداد) انتشار اصلاحیه شرکت پالایش لاوان در کدال و توقف بقیه نمادهای این گروه به دلیل دخالت ناظر بازار سبب شد باردیگر نمادهای این گروه مورد توجه فعالان بازار سرمایه قرار گیرد. در همین خصوص نظر چهار فعال بازار سرمایه را جویا شدیم که در ادامه میخوانید.
جعفر عزیزی، کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه پالایشگاهها از جمله بهترین صنایع بازار سرمایه هستند که در سبد سهام عدالت هم قرار دارند، گفت: صنایعی مثل پالایشی، فلزی، معدنی، بانکداری، پتروشیمی، مخابرات و… از جمله صنایع معتبر و ارزان بازار هستند.
عزیزی افزود: با لحاظکردن معیارهایی مثل جریان نقد، سود، نزدیکشدن نرخ نیمایی ارز به نرخ آزاد، داراییها، افزایش سرمایهها و افق آتی این صنایع به این نتیجه میرسیم که این صنایع پتانسیل رشد بسیار خوبی دارند.
به گفته وی، رسیدن ارزش بازار به ۵۰۰میلیارد دلار به راحتی در دسترس است و عمده رشد ارزش بازار بوسیله رشد همین صنایع صورت میگیرد.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه برای ساخت هر واحد پالایشگاه با ظرفیت ۵۰ هزار بشکه نفت حدود۱/۵ میلیارد دلار (۲۵ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان) سرمایه نیاز است، در پایان یادآورشد: هر یک از پالایشگاههای ما ظرفیتی معادل ۱۵۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه نفت دارند، با همین معیارها برای صنایع فلزی معدنی ، بانکی ، پتروشیمی و… میتوان گفت شرکتهای موجود در بازار سرمایه و سهام عدالت ارزان هستند و طی ماهها و سالهای آتی رشد بسیار خوبی را تجربه خواهند کرد.
وی ارزش جایگزینی صنایع بورسی را بالا عنوان کرد و افزود: شبیه شرکتهایی مانند ملی مس، ذوب آهن، فولاد مبارکه اصفهان، مخابرات، بانکهای خوشنام و هلدینگهای پتروشیمی شاید تا دههها ساخته نشوند.
از سوی دیگر، رامین مجیدی، فعال بازار سرمایه، با اشاره به تغییرات قیمت نفت خام، ارز، مصوبات وزارت نفت برای تغییر فرمول محاسبه تحویل مواد خام و دریافت فرآوردهها گفت: نفت خام را محرک اصلی این گروه میدانم که تاثیر مستقیمی بر سودآوری این شرکتها دارد چراکه قیمت نفت خام پس از کاهشهای مدام قیمتی در دو ماهه پایانی سال گذشته، اکنون روند صعودی را تجربه میکند.
به گفته وی، تاثیر رشد قیمتی نفت خام را میتوان در تغییر میانگین نرخ محصولات در رینگ پتروشیمی در خرداد نسبت به اردیبهشت مشاهده کرد که به ترتیب پالایش نفت تهران با ۴۷ درصد، پالایش نفت بندر عباس با ۳۸ درصد و … ثبت کردند.
مجیدی افزود: از خبرهای پیشرو که میتواند موجی از اخبار مثبت را روانه شرکتها سازد خبر واگذاری ETF شش شرکت پالایشی است که موجب شفافیت هر چه بیشتر پالایشیها میشود.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان یادآور شد: تغییر نرخ تسعیر ارزی فروشهای صادراتی سال ۹۷ موجب تعدیل پیشیبینی سود شرکتها شد. همچنین بحث تجدید ارزیابی داراییها سهام شرکتهای پالایشی در راندهای بعدی میتواند گروه را تحت تاثیر قرار دهد.
هادی نصیری، کارشناس دیگر بازار سرمایه با اشاره به اینکه بهای تمامشده مبتنی بر نرخ نفت خام در شرکت های پالایش نفت، قسمت اصلی بهای تمامشده را مواد اولیه تشکیل می دهد گفت: در نتیجه علیرغم برنامه متنوعسازی محصولات و کاهش ضایعات، نوسان قیمت نفت خام، همچنان بهای تمامشده را تحت الشعاع قرار می دهد.
به گفته وی، پالایشیها آزادی در تعیین نرخ فروش فرآوردههای اصلی را ندارند و نوسانات موجود در تعیین نرخ فروش فرآوردهها روند فروش شرکت را تحت تاثیر قرار می دهد.
این فعال بازار سرمایه در پایان یادآور شد: افت قیمت نفت و تغییرات کرکاسپرد محصولات پالایشگاهی (ارزش افزوده محصولات نسبت به نفت) برآورد سود سال ۱۳۹۹ را با تغییرات غیر قابل پیشبینی همراه کرده است. سود این شرکتها به شدت وابسته به قیمت نفت، کرکاسپرد و نرخ دلار است. همچنین تغییر فرمولگذاری محصولات پالایشگاهی نیز سود سال جاری را دستخوش تغییرات قابل توجهی خواهد کرد.
همچنین حسین امیدی، فعال بازار سرمایه، گروه پالایشی را پیشروترین صنعت بورس دانست و گفت: قیمت نفت این روها در محدوده ۳۵ تا ۴۰ دلار و روندی صعودی دارد که همین امر موجب بهبود کرکاسپرد پالایشیهاست.
وی افزود: حضور پالایشیها در صندوقهای ETF دولتی و تغییر فرمول قیمتگذاری موجب افزایش جذابیت این گروه شده است.
امیدی با اشاره به شایعات مطرحشده در زمینه احتمال افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها برای گروه پالایشی ادامه داد: اخبار مثبت در مورد گروه پالایش پس از تغییرات هفته گذشته موجب استقبال فعالان بازار سرمایه از این صنعت شده است.
این فعال بازار سرمایه با اشاره به ارزش بالای جایگزینی صنایع پالایشگاهی در پایان یادآور شد: شاید بتوان گفت دیگر ساخت چنین پالایشگاههایی به هیچ عنوان مقرون بهصرفه و عملی نباشد.