کد خبر: 02040033964
انرژیجهانروزنامه

چین واردات نفت خام برای پالایشگاه‌های خصوصی را کاهش می‌دهد

ترجمه: سلیم حیدری

بر اساس سندی که به رویت رویترز و دو منبع آگاه از منابع خبری رسیده‌ است، چین ۳۵.۲۴ میلیون تن سهمیه واردات نفت خام به پالایشگاه‌های خصوصی برای سال ۲۰۲۱ اختصاص داده است؛ این میزان ۳۵ درصد کاهش نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد.

این کاهش شدید در واردات سهمیه پالایشگاه‌های خصوصی در حالی رخ می‌دهد که پکن برای تثبیت صنعت پالایش نفت و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای تلاش می کند.

تحلیلگران انتظار دارند با تغییر در سهمیه‌ها و مالیات‌های تازه‌اعمال‌شده بر مواد اولیه قیر، واردات نفت خام پالایشگاه‌های مستقل و میزان تولید سوخت آنها در نیمه دوم سال کاهش یابد. با این حال پالایشگاه‌های دولتی واردات و  فرآوری نفت خام را افزایش می‌دهند تا حاشیه امنیت بیشتری را به دست آورند.

پالایشگاه‌های مستقل، معروف به پالایشگاه‌های قوری، حدود یک‌پنجم واردات نفت خام بزرگترین واردکننده نفت جهان، چین را بخ خود تخصیص می‌دهند.

سنگ ییک تی، تحلیلگر سیا انرژی گفت: «تغییر سهمیه‌ها و مالیات‌ها بر واردات نفت توسط پالایشگاه‌های قوری تأثیر می گذارد، اما بر واردات کلی نفت خام یا عملیات پالایشگاه‌ها تأثیر نمی گذارد، زیرا انتظار داریم NOC (شرکت‌های ملی نفتی) کمبودهای پالایشگاه‌های قوری را جبران کنند.»

لیو یونتائو، تحلیلگر چینی در بخش مشاوره انرژی، نیز گفت: این پالایشگاه‌ها به احتمال زیاد از موجودی نفت در بخش تجاری چین استفاده کنند و اکنون نفت خامی را که قبلاً خریداری کرده بودند، پالایش می‌کنند.

لیو افزود، تأثیر افزایش نرخ بر پالایشگاه‌های مستقل در سه‌ماهه چهارم سال آشکارتر خواهد شد؛ زیرا آنها به تدریج از ذخایر خود استفاده خواهند کرد و این ذخایر به اتمام خواهد رسید.

همچنین این سند نشان می‌دهد که چند پالایشگاه مستقل مستقر در شاندونگ یا به اصطلاح قوری که امسال سهمیه واردات نفت خام را در دسته اول دریافت کرده بودند، از لیست دوم خارج شدند. این پالایشگاه‌ها شامل پتروشیمی شاندونگ وونفول، پتروشیمی شاندونگ هایو و پتروشیمی چینگ یوان بود.

این سند نشان داد که چندین شرکت وابسته به شرکت‌های بزرگ نفتی دولتی چین نیز در لیست دوم قرار نگرفته‌اند.

با این حال، چین به احتمال زیاد دسته سوم سهمیه واردات نفت خام را قبل از سه‌ماهه چهارم به پالایشگاه‌ها تخصیص خواهد داد، لیو اذعان کرد این سهمیه شامل سهمیه مگاپالایشگاه جدید پتروشیمی شنگ بانگ نیز شود.

وزارت بازرگانی چین در اواخر سال ۲۰۲۰ اعلام کرده بود که برای تأمین تقاضای مگاپالایشگاه‌های جدید، میزان واردات نفت خام غیر دولتی برای سال ۲۰۲۱ را به ۲۴۳ میلیون تن افزایش می‌دهد. این کشور در ماه دسامبر، ۱۲۲.۵۹ میلیون تن به عنوان اولین قسمت واردات نفت خام برای سال ۲۰۲۱ وارد بازار مصرف کرد که بالاترین میزان تاکنون است.

با این حال، تنظیم تأمین سوخت داخلی و بهبود سود پالایشگاه‌ها در سال ۲۰۲۱، مقامات را تشویق به کاوش دقیق استفاده از سهمیه واردات خام و اخذ مالیات جدید برای سوخت مورد استفاده پالایشگاه‌ها کرده است.

بخش دوم سهمیه واردات غیر دولتی چین به ۱۵۷.۸۳ میلیون تن، تاکنون در سال جاری می‌رسد که  با ۱۵۷.۷۱ میلیون تن در همین زمان در سال ۲۰۲۰ قابل مقایسه است.

از طرف دیگر چین برای دومین ماه متوالی در ماه مه ذخایر نفت خام خود را مورد استفاده قرار داده است. این نشانه دیگری است که نشان می‌دهد بزرگترین واردکننده نفت جهان آماده است از ذخایر عظیم خود استفاده کند، تا قیمت نفت را تعدیل کند؛ زیرا قیمت‌های فعلی را بیش از حد بالا می‌داند.

بر اساس محاسبات انجام‌شده و داده‌های رسمی، پالایشگاه‌های چین حدود ۵۸۹هزار بشکه در روز پالایش کردند؛ بیشتر از آنچه از واردات نفت خام و میزان تولیدات داخلی قابل پیش بینی بوده است.

این کشور حجم نفت خام موجود در انبارهای استراتژیک و تجاری خود را فاش نمی‌کند؛ اما می‌توان با کسر مقدار کل نفت خام موجود از واردات و مقدار تولیدات داخلی از نفت خام فرآوری‌شده، برآوردی از حجم ذخایر ارائه کرد.

امسال وضعخرید خریداران نفت خام در آسیا با اروپا و آمریکای شمالی متفاوت بوده است؛ در اروپا تقاضا در حال بهبود است زیرا اقتصاد پس از تعطیلی برای مقابله با همه‌گیری کرونا دوباره باز می‌شود.

بسیاری از کشورهای آسیایی هنوز با سطحی از محدودیت روبه‌رویند و سفر در این مناطق هنوز بسیار کمتر از سطح قبل از همه‌گیری است؛ به این معنی که تقاضای نفت در منطقه پرمصرف جهان هنوز بهبود قابل توجهی نشان نداده است.

منبع: رویترز

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا