کد خبر: 220303162646
اقتصاداقتصاد کلانبازارها و خدمات مالیتولید و بازرگانیروزنامهکشاورزی

آرامش مرغی!

خیز صنعت طیور برای توسعه صادرات مرغ و تخم مرغ؛ کمبود و گرانی در کار نیست

در شرایطی که مرغ و تخم مرغ از ارزان ترین مواد پروتئینی در کشور محسوب می شود، اهمیت تداوم روند تولید در این بخش بر کسی پوشیده نیست و به دلیل همین اهمیت می بینیم که روزی را به نام روز جهانی تخم مرغ نامگذاری کرده اند تا از این طریق مصرف کنندگان نسبت به اهمیت این ماده غذایی بیشتر آگاه شوند. با این وجود این بخش تولیدی کشور همانند دیگر بخش های تولیدی فعال همواره با نوسان ها و چالش هایی روبرو است.

برنامه ریزی برای صادرات ماهانه ۱۰ تا ۱۵ هزار تن گوشت مرغ

عصر اقتصاد: علی ابراهیمی رئیس اتحادیه سراسر مرغداران گوشتی کشور در خصوص وضعیت صنعت طیور گفت: خوشبختانه از پاییز سال قبل تا به الان در زمینه تولید به یک ثبات رسیده‌ایم؛ به نحوی که تولید بر مصرف غلبه کرده است و از اواخر سال قبل هم به دنبال صادرات بودیم و برنامه‌ریزی‌های لازم برای توسعه صادرات نیز انجام شده است.

ابراهیمی با بیان اینکه در حوزه تولید در واقع چون معیار تولید در واقع جوجه ریزی است ، گفت: پیش از این میزان جوجه ریزی ۱۳۰ تا ۱۴۰ میلیون قطعه بوده که با میزان مصرف همخوانی داشت اما در اردیبهشت امسال ۱۵۴ میلیون قطعه جوجه ریزی صورت گرفت و پیش بینی ما این است که در خردادماه هم بیش از ۱۵۰ میلیون باشد. به این ترتیب تقریباً ۱۰ میلیون جوجه ریزی ها اضافه مصرف است و باید حتما زمینه صادرات ماهیانه ۱۰ تا ۱۵ هزار تن را طراحی کنیم به شکلی که هم قیمت داخل مدیریت شود و هم یک راهی برای صادرات باز شود.

وی افزود: اگر موفق شویم جا پای خود را در بازارهای صادراتی اطراف به عنوان تامین کننده مرغ مصرفی شان به اصطلاح محکم کنیم قطعاً برای خود صنعت بسیار نتایج خوبی خواهد داشت و ثبات تولید در این صنعت را خواهیم داشت. در واقع تا به امروز در مجموع ۳ هزار و ۶۰۰ تن صادرات داشتیم که ۹۵۰ تن مربوط به سال قبل بوده و حدود ۲ هزار و ۷۰۰ تن نیز آمار صادراتی ما در فروردین و اردیبهشت ماه امسال است.

نهاده های تولید در بازار به وفور موجود است

این مقام صنفی در خصوص بازارهای صادراتی نیز گفت: عمده صادرات ما به عراق است با این وجود صادرات محدودی به پاکستان و افغانستان نیز داریم و نحوه صادرات ما به این صورت است که مرغ زنده را خریداری می‌کنیم؛ یعنی ذخایر از قبل را صادر نمی‌کنیم و صادرات ما هم نیز به صورت مرغ منجمد پک شده و همچنین قطعاتی مثل ران و سینه است. البته مجوز صادرات مرغ گرم را هم داریم.

بر اساس این گزارش در حالی که تامین نهاده های تولید طی سالهای گذشته اصولا با چالش ها وموانعی همراه بوده است نقش کلیدی در پویایی این صنعت دارد. با این وجود رئیس اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی وضعیت تامین نهاده ها را خوب می داند و می گوید: از نظر تامین نهاده خوشبختانه هیچ مشکلی وجود ندارد به طوری که کنجاله سویا تا ۴-۵ ماه آینده داریم و برای تامین مشکل نداریم. ذرت نیز در بازار وجود دارد و قیمت‌ها هم کاهشی است.

پیش بینی صادرات ۱۶۰ هزار تن تخم مرغ تا پایان سال ۱۴۰۳

از سوی دیگر مدیرعامل اتحادیه مرغ میهن نیز در گفتگو با خبرنگار ما وضعیت تولید تخم مرغ را خوب می داند و می گوید: همانطور که می دانید در حوزه تولید تخم مرغ سال گذشته رکورد داشتیم و امسال نیز وضعیت تولید مطابق برنامه ها محقق شده است و تلاش داریم تا پایان سال مطابق آنچه برنامه ریزی شده است تولید تداوم داشته باشد.

مرادی در خصوص وضعیت صادرات تخم مرغ و رکوردهایی که رقم خورده است نیز گفت: تا پایان سال جاری برنامه صادرات ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار تن را داریم و تا تاریخ ۸ خرداد ۱۴۰۳ نیز ۳۷ هزار تن از این میزان محقق شده است و به کشورهای هدف ارسال شده است.

در سال قبل یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن تولید تخم مرغ داشتیم و امسال نیز برنامه تولید بالغ بر یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن را داریم که این برنامه ریزی بر اساس شاخص هایی همچون رشد جمعیت کشور، سرانه مصرف و همچنین برنامه ریزی برای توسعه بازارهای صادراتی صورت گرفته است

سه شاخص مهم برای افزایش تولید در سال جاری

وی همچنین در خصوص آمارهای تولید سال قبل و برنامه های تولید در سال جدید نیز گفت: در سال قبل یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن تولید تخم مرغ داشتیم و امسال نیز برنامه تولید بالغ بر یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن را داریم.

مرادی اذعان داشت: در واقع این برنامه ریزی برای افزایش تولید به واسطه شاخص هایی همچون رشد جمعیت کشور، سرانه مصرف و همچنین برنامه ریزی برای توسعه بازارهای صادراتی صورت گرفته است.

وی ادامه داد: بر اساس سه آیتم نامبرده افزایش تولید را در دستور کار داریم و خوشبختانه وزارت جهاد کشاورزی نیز در بحث تامین نهاده های تولید همراهی کرده است و شاهد هستیم که نهاده در بازار وجود دارد و با قیمت های مناسب قابل تامین است.

فاصله قیمت فعلی با بهای تمام شده تخم مرغ زیاد است و امیدواریم اصلاح بهای تمام شده نیز محقق شود

ثبات قیمت تخم مرغ و خرید تضمینی توسط بخش خصوصی

این مقام صنفی در خصوص قیمت ها نیز خاطرنشان کرد: خوشبختانه یک ماه است قیمت تخم مرغ بدون تغییر باقی مانده آن هم به این دلیل که از تولید کنندگان خرید تضمینی صورت گرفته است. در واقع به دلیل رفتن به سمت فصل گرم شاهد هستیم که با مازاد تولید مواجه هستیم و از آن طرف به صرف صادرات نمی توان جلو زیان تولید کننده ها را گرفت. بنابراین امسال خرید تضمینی توسط بخش خصوصی انجام می گیرد.

وی افزود: به این ترتیب الان قیمت هر کیلو تخم مرغ درب مرغداری ها ۴۹ هزار تومان است و این قیمت یک ماه است ثابت مانده است. بنابراین از یک طرف هم ثبات قیمت برای ما ارزشمند است و هم اینکه مثل سال های قبل تولیدکنندگان دچار زیان و ضررهای هنگفت نمی شوند برای ما حائز اهمیت است. هرچند فاصله قیمت فعلی با بهای تمام شده تخم مرغ زیاد است و امیدواریم اصلاح بهای تمام شده نیز محقق شود.

مدیرعامل اتحادیه مرغ میهن همچنین در پایان خاطر نشان کرد: همانطور که می دانید روز جهانی تخم مرغ نیز داریم که خوشبختانه پس از یک سال پیگیری توسط اتحادیه در نهایت درخواست ما از شورای فرهنگی تقویم کشور انجام شد و انشاالله روز جهانی تخم مرغ به زودی در تقویم رسمی کشور هم ثبت می شود.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا