نرخ تورم سالانه در ماه ژوئن (خرداد) در آمریکا به مرز بی سابقه خود در چهل سال گذشته یعنی رقم ۹.۱ درصد رسید. هدف اصلی از بالابردن نرخ بهره بانکی پرهزینه کردن اعتبارات بانکی و درنتیجه مهار تورم است.
بانکمرکزی آمریکا (قدرال رزرو) روز چهارشنبه ۲۷ جولای(۵مرداد) اعلام کرد نرخ اصلی بهره خود را ۰.۷۵ واحد افزایش داده تا با روند افزاینده قیمتها در این کشور مقابله کند.
از ماه مارس (اسفند۱۴۰۰) تاکنون این چهارمین مرحله افزایش نرخاصلی بهرهبانکمرکزی آمریکاست. ۰.۲۵ واحد در ماه مارس (اسفند۱۴۰۰)،۰.۵ واحد در ماه مه (اردیبهشت)،۰.۷۵ واحد در ماه ژوئن (خرداد).
افزایش اخیر، نرخ اصلی بهرهبانکمرکزی را به ۲.۲۵ تا ۲.۵درصد میرساند. جلسه سیاسگذاری پولی بانکمرکزی آمریکا سهشنبه ۲۶جولای (۴مرداد) آغاز شد. جلسه گذشته سیاست گذاری پولی بانکمرکزی آمریکا در نیمه ژوئن (اواخر خرداد) نرخبهره این بانک را به ۱.۵تا ۱.۷۵ درصد رسانید.
این نرخ در آنزمان بالاترین نرخ بهره در تاریخ این بانک از سال۱۹۹۴(۱۳۷۳) به شمار میرفت. در آن زمان نیز اعلام شد که افزایش نرخ بهره ادامه خواهد یافت.
اطلاعیه بانکمرکزی آمریکا حکایت از آن دارد که میزان هزینهها و تولید که از شاخصههای مهم نیروی محرکه اقتصاد آمریکا محسوب میشوند و به صورت معمول سه چهارم تولیدناخالصداخلی این کشور را تشکیل میدهند کاهش یافتهاند. البته نرخ بیکاری همچنان پائین است و اشتغالزائی طی ماههای اخیر با قوت ادامه یافته است.
در این حال « ژِروم پاول» رئیس بانک مرکزی آمریکا در کنفرانس خبری خود اعلام کرد در جلسه بعدی سیاستگذاری پولی این بانک در ماه سپتامبر(شهریور) افزایش قویتری از نرخ بهرهبانکی اعلام خواهدشد.
او در این مورد میگوید: «نرخ تورم بسیار بالاست و بازارکار شدیدا درگیر است. میزان افزایش نرخ بهرهبانکی در جلسه بعدی منوط به دادههای اقتصادی در آن زمان خواهد بود.»
براساس سیاستهای بانکمرکزی آمریکا تا زمانیکه در نرخ تورم کاهشی مشاهده نشود در نرخبهره بانکی نیز کاهشی رخ نخواهد داد. کاهش رشد اقتصادی ناشی از این اقدامات که به منظور مقابله با افزایش قیمتها انجام شدهاند اولین اقتصاد جهان را با خطر رکود جدی مواجه ساختهاست.
بانک مرکزی اروپا نیز به دنبال برخی نهادهای مالی دیگر سیاستهای انقباضی پولی خود را آغاز کردهاست. صندوق بینالمللی پول نیز سه شنبه ۲۶ جولای (۴مرداد) اعلام کرده است اولویت سیاستهای پولی آنها نیز مقابله با تورم است. مقامات صندوق براین باورند: «هرگونه سیاست انقباضی پولی برای اقتصاد به صورتی اجتنابناپذیر عواقبی دارد که تأخیر در اعمال این سیاستها قطعا این عواقب را تشدید خواهد کرد و اجتناب از رکود اقتصادی بسیار غیرمحتمل است.»
درعین حال بانک مرکزی آمریکا امیدواراست بدون عواقبی سخت برای اقتصاد؛ نرخ تورم را کاهش دهد. «ژانت یِلِن» وزیر اقتصاد «بایدن» معتقد است سلامت اقتصاد آمریکا مانع از آن میشود تا در این کشور رکود اقتصادی پدید آید. رئیس بانک مرکزی آمریکا نیز بر همین باوراست. «پاوِل» دراین مورد میگوید: «ما قصد نداریم اقداماتی کنیم که منجر به رکود اقتصادی شود و به اینگونه اقدامات نیز نیازی نداریم. به نظر ما میتوان با تورم مبارزه کرد و همزمان یک بازارکار قوی و محکم را نیز حفظ کرد.»
صندوق بینالمللی پول کمتر امیدوار است. «پییِراُلیویه گورنیشا» رئیس اقتصاددان این صندوق معتقد است: «فضای کنونی اقتصادی در آمریکا اجتناب از یک رکود اقتصادی را بسیار غیرمحتمل میکند.» براساس آمار صندوق بینالمللی پول رشد اقتصادی آمریکا در سال جاری بیش از ۲.۳درصد نخواهد بود. این میزان ازآخرین پیشبینیهای این صندوق در ماه آوریل (فروردین) منتشر شده ۱.۴ واحد کمتر است.
رشد تولیدناخالص داخلی آمریکا در سه ماهه دوم درعین حال تا حدودی مثبت خواهد شد. این رشد در سه ماهه اول سال منفی۱.۶درصد بود. بدین ترتیب اقتصاد آمریکا فعلا از خطر رکود نجات یافته است. اگر رشد اقتصادی آن منفی شود میتوان گفت اقتصاد اول جهان وارد مرحله رکود فنی اقتصادی شده است.
البته ملاکهای به وجود آمدن رکود اقتصادی نیز مورد بحث است؛ آیا رشد اقتصادی منفی طی دو سه ماهه از سال می تواند ملاک باشد؟ یا اینکه تنزل قابل توجه شاخصهای اقتصادی ملاک تعیین رکود اقتصادی هستند؟ این وضعیت هنوز در آمریکا رخ نداده است.
منبع: لوموند
- کسی که درآمد ندارد، قدرت و یا حق انتخاب ندارد
- بیم مثل «بیمه»
- وقتی یوزپلنگها بیمه شوند
- اصلیترین چالش های صنعت بیمه در شرایط فعلی ایران
- جولان آگهی های تبلیغاتی بر روی در و دیوار
- همکاری فولاد سنگان با شرکتهای دانشبنیان در زمینه کانیهای کمعیار آهن SMI
- بررسی کارنامه دولت سیزدهم در سیاست های ابلاغی اصل ۴۴
- کاشت یک میلیارد اصله نهال
- برجام روی میز شورای امنیت سازمان ملل
- تور ویژه قبرخوابی با پیشنهاد ویژه
- چرا روز جهانی امنیت رایانه مهم است؟
- تلاش برای پایداری یا قطع رابطه؛ بالاخره بمانم یا بروم؟!
- کسی که درآمد ندارد، قدرت و یا حق انتخاب ندارد
- موانع تولید صادرات محور را کاهش خواهیم داد
- محصولهای راهبردی تولید بار اول در مناطق نفتخیز جنوب معرفی شدند
- شهردار زاهدان: بهمن تجربه خوبی در ساخت خودروهای خدمات شهری دارد
- بورس سبز پوش شد/ تثبیت شاخص کل بورس در کانال ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی
- مدیرعامل بانک شهر در دیدار با مدیرعامل شرکت پالایش نفت شیراز: عزم جدی برای شناسایی و رفع نیازهای بانکی صنایع نفت، گاز و پتروشیمی داریم
- ایجاد ارزش افزوده چشمگیر با استفاده از فناوریهای دیجیتال و هوشمندسازی میادین
- ارائه خدمات بیمه ای و بانکی همزمان با اپلیکیشن بیمه سامان
- مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران خبر داد: قرارداد بزرگ شرکت ملی نفت با شرکت های داخلی
- وزیر صمت در حاشیه دومین نمایشگاه اختصاصی اوراسیا: ریرا برقی نمونه حرکت ایرانخودرو به سمت روزآوری محصولات است
- حضور ایران خودرو در دومین نمایشگاه اختصاصی اوراسیا
- ریرا برقی مورد توجه و تحسین وزیر اقتصاد اوراسیا قرار گرفت
- پشتیبانی ۲۴ساعته در مرکز امداد مشتریان بانک قرض الحسنه رسالت
- مدیرعامل شرکت بازرگانی شمس الهدایی: نزدیک شدن نرخ ارز آزاد به نرخ ارز نیمایی باعث سهولت در بازگشت ارز از سوی صادرکنندگان شده است
- نسل های دانشگاهی تا رسیدن به نسل پنجم
- رجیستری گوشی ها و لیست های سفید ، سیاه و خاکستری
- نسخه الکترونیک روزنامه عصر اقتصاد؛ ۶ آذر ماه ۱۴۰۲
- نسخه الکترونیک روزنامه عصر اقتصاد؛ ۷ آذر ماه ۱۴۰۲
- عصر اقتصاد مهاجرت متخصصان نفتی به عراق و دیگر کشورها را بررسی می کند؛ فرش قرمز عراقی ها زیر پای متخصصان نفتی ایرانی
- نسخه الکترونیک روزنامه عصر اقتصاد؛ ۱۱ آذر ماه ۱۴۰۲
- نسخه الکترونیک روزنامه عصر اقتصاد؛ ۸ آذر ماه ۱۴۰۲
- همه چیز درباره انواع اسکناس دلار موجود در ایران
- دست یافتن به تولید کمی و کیفی بالا نشان میدهد؛ پویایی و اثربخشی شرکت پتروشیمی اروند در جغرافیای اقتصاد صنعتی کشور
- نسخه الکترونیک روزنامه عصر اقتصاد؛ ۱۲ آذر ماه ۱۴۰۲