تخصیص اعتبار برای مبارزه با آلودگی مواد پلاستیکی
«لورا پُآنو» مدیر بخش پلاستیک شرکت مشاوره ای زیست محیطی «کانتیس» در بخش تریبون نشریه لوموند به بررسی موضوع آلودگی مواد پلاستیکی پرداخته است.
درخواست او تخصیص اعتباری نظیر اعتبار کربنزدایی برای پلاستیک است. موضوع تأثیرات نامطلوب مواد پلاستیکی در آلایندگی محیط زیست، مورد تازهای نیست. گرچه سازمانهای بینالمللی با تأخیر به آن ورود کرده اند.
بخش محیط زیست مجمع سازمان ملل متحد از حدود دوهفته پیش روندی را آغاز کرده است که در نهایت منجر به یک معاهده بینالمللی برای مبارزه با آلودگی مواد پلاستیکی خواهد شد.
بر اساس تحقیقاتی که پژوهشگران در «مرکز زیست محیطی اِستُکهُلم» انجام دادهاند موضوع آلودگی مواد پلاستیکی بسیار جدیست. از سال ۱۹۵۰(۱۳۲۸) تولید مواد شیمیایی ۵۰ برابر شده است و تا سال ۲۰۵۰(۱۴۲۸) نیز سه برابر خواهد شد.
برای آنکه کُره خاکی بتواند متوازن باقی بماند ۹ مرز مشخص شده است که انسان نباید از آنها عبور کند.
پنجمین مرز که همان تولیدات مواد شیمیایی است، شکسته شده و بشر از آن عبور کرده است. زیرا بشر به مقادیر بسیار زیاد مواد شیمیایی و پلاستیکی تولید می کند و قادر به بازیابی آنها نیست.
برخی از عاملان این امر از جمله بخش کشاورزی و مواد غذایی، صنایع آرایشی و بخش توزیع تحت فشار آئیننامه ها و گاهی سازمانهای امور مصرفکنندگان مجبور شده اند اقدامات پیشگیران های انجام دهند.
این قبیل اقدامات و همچنین برخی اقدامات داوطلبانه دولتها در این زمینه مناسب و البته برای شرایط کنونی بسیار ناکافی هستند.
به موازات این اقدامات از سوی دولتها، سازمانها و بخش های مختلف، برخی از صحنه گردانان فعال در این زمینه از جمله سازمان صدور گواهینامه های بینالمللی «وِرا»؛ در ابتکاری برای تولیدکنندگان چارچوب های معینی را مشخص کردهاند تا به آلایندگی مواد پلاستیکی خاتمه دهند.
مدتیست موضوع « اعتبار پلاستیک» مطرح شده است. البته چندان رسانهای نشده ولی نکتهای اساسی به نظر میرسد. اختصاص این اعتبار مانند اعتبار کربن زدایی برای پلاستیکزدایی در نظر گرفته شده است.
بر این اساس به میزان مواد شیمیایی تولید شده به همان مقدار ضایعات این مواد باید جمعآوری و بازیابی شوند. برای اجرای این کار شعاری نیز پیشبینی شده است. اجرای«سه عمل مقدس: اندازه گیری، کاهش، جبران».
با این اقدام میتوان بودجه های مورد نیاز برای جمعآوری و بازیابی ضایعات مواد شیمیایی و به ویژه پلاستیک را در کشورهای آسیایی و آفریقایی که بیشترین میزان این قبیل تولیدات را دارند؛ فراهم کرد.
همانگونه که در اعتبارات کربنزدایی مواردی از تخلفات مشاهده میشد در این زمینه هم این امکان وجود دارد که باید مراقب آن بود.
مؤسساتی هستند که ممکن است به نام پلاستیکزدایی این اعتبارات را دریافت کنند ولی هیچ اقدامی در این جهت نکنند.
منبع: لوموند