کد خبر: 08020024124
اقتصاداقتصاد کلانبورسدولتروزنامه

تصویب پیشنهادهای ده‌گانه حمایت از بورس در دولت؛ قالیباف: کافی نیست

جبران زیان خریداران ای‌تی‌اف پالایشی با اعطای سهام جایزه  یکی از 7 پیشنهادی است که افزون بر تصویب دولت نیازمند تایید در  شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه است

به گفته رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار،۱۰ پیشنهاد از سوی سازمان بورس برای اصلاح بازار ارائه شده که سه پیشنهاد آن در  دولت به تصویب نهایی رسیده است و ۷ پیشنهاد نیز بعد از تصویب دولت باید در شورای هماهنگی اقتصادی به تایید برسد.

به گزارش فارس، محمدعلی دهقان دهنوی دیروز در نشست سخنگوی هیأت دولت که به صورت زنده از شبکه خبر پخش شد، اعلام کرد در پی ریزش شاخص بورس در ماه‌های گذشته سازمان بورس ۱۰پیشنهاد اصلاح روند بازار و تقویت جانب تقاضا در بورس ارائه کرد که سه پیشنهاد از این پیشنهادها در هیأت دولت تصویب و نهایی شد و ۷ پیشنهاد دیگر بعد از مصوبه دولت نیاز دارد که در جلسه هماهنگی اقتصادی سران قوا تصویب شود که امیدواریم مورد تصویب نهایی قرار گیرد.

به گفته او، اختصاص یک‌درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار، رفع ممنوعیت نهادهای مالی بازار سرمایه برای استفاده از تسهیلات بانکی و اعطای اقامت ۵ساله برای سرمایه‌گذاران خارجی برای خرید سهام که در حوزه اختیارات دولت بود و در جلسه ستاد هماهنگی دولت به تصویب رسید از امروز (سه‌شنبه) در بازار سرمایه اجرایی خواهد شد.

او اضافه کرد:‌ قبلا شرکت‌های سرمایه‌گذاری برای دریافت تسهیلات بانکی برای خرید سهام ممنوعیت داشتند، اما پیشنهاد شد با توجه به نیاز بازار این ممنوعیت دریافت تسهیلات رفع شود و این شرکت‌ها بتوانند برای توسعه سرمایه‌گذاری از تسهیلات بانکی استفاده کنند.

رئیس سازمان بورس همچنین بیان کرد: همچنین مقرر شد خارجی‌هایی که اقدام به خرید سهام در بازار بورس ایران می‌کنند، اعطای اقامت پنج ساله برایشان قائل شویم که خارجی‌ها با خرید سهام در بازار می‌توانند اقامت پنج‌ساله دریافت کنند.

او در ادامه اظهار کرد:‌ ۷ پیشنهاد دیگر به شورای عالی هماهنگی اقتصادی ارجاع شده است که یکی از آنها این است که قبلا مصوبه داشتیم که طی آن ۸۰درصد از درآمد ناشی از مالیات نقل و انتقال سهام در سال ۱۴۰۰ به عنوان آورده دولت در حساب صندوق تثبیت بازار و برای حمایت از بازار قرار گیرد. پیشنهاد دوم این بود برای ترغیب شرکت‌های بورسی به توسعه سرمایه‌گذاری، اگر سود انباشته شرکت‌ها صرف افزایش سرمایه بشود، به همان میزان افزایش سرمایه از پرداخت مالیات معاف شود. همچنین شرکت‌هایی که اقدام به خرید سهام شرکت‌های زیرمجموعه خود می‌کنند، در جهت حمایت از بازار ۵۰درصد از مبلغ خرید سهام یادشده به عنوان امهال مالیات یک سال این شرکت‌ها قبول شود؛ یعنی به عبارت دیگر شرکت‌های بزرگ می‌توانند مالیاتی که باید به دولت بپردازند را یک سال نزد خود نگه دارند و با پول این مالیات به خرید سهام شرکت‌های زیرمجموعه خود کنند.

دهقان دهنوی پیشنهاد چهارم سازمان بورس را اینگونه عنوان کرد که بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری به دلیل علاقمندی به سرمایه‌گذاری و حمایت از بازار سرمایه و سهامی که متعلق به آنهاست، بتوانند وارد بازار سرمایه شوند. قبلاً ماده ۱۶ قانون رفع موانع تولید شرکت‌ها را از خرید سهام ممنوع کرده بود و برای آن جریمه درنظر گرفته بود، اما پیشنهاد کردیم، اگر بانک‌ها از محل اموال مازاد خود به خرید سهام اقدام کردند، به مدت سه سال بتوانند از مجازات ماده ۱۶معاف شوند و منابع بانک‌ها به حمایت از بازار سرمایه بیاید.

رئیس سازمان بورس در مورد پیشنهاد پنجم افزود: قرار شد با توجه به اینکه امکان سرمایه‌گذاری صندوق توسعه ملی در بازار سرمایه خارجی طبق اساسنامه فراهم است، این امکان در بازار سرمایه ایران هم فراهم شود و صندوق توسعه ملی بتواند بعد از مصوبه‌ای که دولت داشت، اگر شورای هماهنگی هم تصویب کرد، بتواند در بازار سرمایه ایران سرمایه‌گذاری کند.

دهقان دهنوی همچنین اضافه کرد: مورد ششم پیشنهادی بود که صندوق توسعه بازار تا سقف ۲۰هزار میلیارد تومان اوراق بدهی با ضمانت دولت منتشر کند و سیاست حمایتی از بازار سرمایه اعمال کند.

او درباره هفتمین پیشنهاد سازمان بورس به شورای هماهنگی اقتصادی سران گفت: کسانی که واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق پالایش یکم یا ای‌تی‌اف دولتی را خریده‌اند، برخی از آنها به دلیل ریزش بازار دچار زیان شده‌اند. قرار شد زیان آنها جبران شود، به این ترتیب که یا از واحدهای سرمایه‌گذاری همین صندوق پالایشی یا واحدهای صندوق بعدی به عنوان سهام جایزه به اندازه زیان آنها داده شود تا زیان خریداران پالایشی جبران شود و این در راستای تقویت اعتماد سرمایه‌گذاران به دولت ارائه شده است که در هیأت دولت موافقت شد.

دهقان بیان کرد: بسته سیاستی ۳+۷ که در واقع پیشنهادهای دهگانه بود، سه پیشنهاد در دولت تصویب شده است و امیدواریم ۷پیشنهاد هم در شورای هماهنگی اقتصادی تصویب شود و ما امیدواریم با اجرای این پیشنهادها روزهای بهتری در انتظار بازار سرمایه ایران باشد.

جزئیات تصمیمات ستاد هماهنگی اقتصادی دولت

در دویست‌و‌بیست‌و‌یکمین جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت که دیروز برگزار شد، در ادامه مباحث جلسات قبلی این ستاد به بحث و بررسی وضعیت بازار سرمایه اختصاص یافت و پیشنهادهای مطرح‌شده برای ابزارهای حمایتی از سهامداران خرد بررسی و تصمیماتی به منظور حمایت از بازار سرمایه و توسعه بسترهای سرمایه‌گذاری در بورس و پشتیبانی از تامین مالی طرح‌های توسعه‌ای و سرمایه‌گذاری در بنگاه‌های اقتصادی کشور اتخاذ شد که شماری از آنها به منظور تصویب به شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا ارائه خواهد شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری براساس تصمیم اتخاذ‌شده در این جلسه، به خریداران صندوق قابل معامله پالایش یکم که واحدهای این صندوق را از دولت خریداری کرده و بعدا به دلیل نوسانات متحمل زیان شده اند،  از واحدهای سرمایه گذاری همین صندوق یا سایر موارد سهام تشویقی داده خواهد شد.

همچنین در راستای مصوبه تخصیص یک درصد منابع خلاق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار، مقرر شد منابع ریالی معادل ۲۰۰ میلیون دلار از مصوبه مذکور از سوی بانک مرکزی کارسازی و  در وجه صندوق تثبیت پرداخت شود.

در جلسه امروز ستاد هماهنگی اقتصادی دولت همچنین تصویب شد که ممنوعیت اعطای تسهیلات بانکی به شرکت های سرمایه گذاری، هولدینگ های سرمایه‌گذاری و کارگزاری برای حمایت از بازار و توسعه سرمایه گذاری آنها در سهام لغو، شود.

بر اساس تصمیم این ستاد به منظور تشویق سرمایه گذاری، به سرمایه گذاران خارجی که طبق ضوابط،۲۵۰ هزار دلار در بازار بورس سرمایه گذاری کنند، اقامت ۵ ساله جمهوری اسلامی ایران اعطا می شود.

واریز ۸۰ درصد درآمد ناشی از مالیات نقل و انتقال سهام در سال ۱۴۰۰ به عنوان آورده دولت به حساب صندوق تثبیت بازار برای حمایت از بازار سهام و تشویق سرمایه گذاری در این حوزه، صفر شدن مالیات آن بخش از سود انباشته شرکت های بورسی که به حساب افزایش سرمایه منظور شود با هدف ترغیب شرکت‌های بورسی به افزایش سرمایه گذاری و توسعه شرکت ها، امهال مالیاتی ۵۰ درصد مبلغ خرید شرکت‌هایی که نسبت به خرید سهام خودشان یا زیرمحموعه شان با هدف حمایت از بازار و مبتنی بر ضوابط شورای عالی بورس اقدام می کنند به مدت یک سال از جمله تصمییمات دیگر اتخاذ شده در این جلسه بود که بعد از تصویب در شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا اجرایی خواهد شد.

معافیت بانک ها و موسسات اعتباری که در راستای حمایت از بازار سرمایه سهام خریداری کنند یا اموال و دارایی های مازاد خود را به سهام تبدیل کنند از شمول ماده ۱۶ و ۱۷ قانون رفع موانع تولید و جرائم ناشی از آن، فراهم شدن امکان سرمایه گذاری صندوق توسعه ملی در بازار سرمایه به عنوان اصلاح اساسنامه این صندوق، که در صورت تصویب نقش مهمی در حفظ ارزش دارایی های این صندوق برای نسل های آینده خواهد داشت و اجازه به صندوق تثبیت و صندوق توسعه بازار برای اینکه تا سقف ۲۰ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی با ضمانت دولت منتشر و در راستای ایجاد پایداری و توسعه بازار به کار گرفته شود، نیز تصمیمات این جلسه بود.

برگزاری جلسه ویژه بورس با حضور قالیباف، همتی و دژپسند

رئیس کمیسیون اقتصاد مجلس نیز از جلسه ویژه کمیسیون متبوعش با حضور با حضور محمدباقر قالیباف رییس مجلس، محمدرضا پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس و محسن علیزاده نماینده مجلس در شورای عالی بورس، عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی، فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد و محمد علی دهقان دهنوی رییس سازمان بورس خبر داد.

محمدرضا پورابراهیمی در گفت‌وگو با مهر، از نشست سه‌ ساعته بررسی راهکارهای بهبود بازار بورس با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی، وزیر اقتصاد، رئیس کل بانک مرکزی و رئیس سازمان بورس خبر داد.

او گفت: جلسه امروز پس از جلسه روز گذشته این کمیسیون با مدیران ارشد سازمان بورس برگزار شد و جمع‌بندی محورهای جلسه امروز (سه‌شنبه) در نشست سران قوا مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص مصوبات جلسه، اظهار کرد: مقرر شد تصمیمات سازمانی برای تغییر در دامنه نوسان و حجم مبنا اتخاذ شود. علاوه بر این شورای عالی بورس با مسئولیت وزیر اقتصاد مکلف شد مصوبات قبلی را اجرایی کند.

پورابراهیمی با بیان اینکه همچنین پیشنهادهای ۱۰گانه‌ای مورد بحث و بررسی قرار گرفت تا در جلسه سران قوا مطرح شود، گفت: این تصمیمات آثار مثبتی در بازار سرمایه خواهد داشت.

قالیباف: راهکارها کامل نیست

رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه بر ضرورت اقدام فوری برای بیمه سهام سهامداران خرد، اصلاحات ساختاری سازمان بورس و اصلاح قانون اوراق بهادار و الزام پرداخت یک درصد منابع صندوق توسعه ملی تاکید کرد.

به گزارش خانه ملت، قالیباف در این نشست، با ابراز نگرانی از وضعیت فعلی بازار سرمایه تاکید کرد: پیشنهاد‌های مطرح‌شده برای رونق بازار سرمایه کافی نیست و باید تقویت شود.

او با بیان اینکه هرگونه پیشنهادی باید هم راستا با هدف بازگشت اعتماد به بازار سرمایه و رونق این بازار و حمایت از سرمایه‌گذاری بلندمدت باشد، گفت: باید تنظیم‌گری حرفه‌ای و سیاستگذاری صحیح منجر به سرمایه‌گذاری بلندمدت در این بازار شود و لازم است اقدامات فوری هم مانند بیمه سهام سهامداران خرد و الزام پرداخت یک درصد منابع صندوق توسعه ملی و واقعی کردن نرخ تسعیر ارز بانک‌ها اجرایی شود.

رئیس مجلس افزود در این راستا باید اقدامات موازی مانند مالیات بر عایدی سرمایه، حذف قیمت‌گذاری دستوری و مسدود کردن درگاه‌های پرداخت صرافی‌های غیرمجاز فروش رمز ارز باید در مجلس و دولت و دستگاه قضایی در دستور کار قرار گیرد.

قالیباف همچنین بر ضرورت اصلاحات ساختاری سازمان بورس و اصلاح قانون اوراق بهادار تاکید کرد.

در ابتدای جلسه وزیر امور اقتصادی و دارایی و رییس سازمان بورس پیشنهادات ستاد اقتصادی دولت در خصوص اصلاح بازار سرمایه را مطرح کردند و رییس کل بانک مرکزی هم تصمیمات این بانک در جهت رونق بازار سرمایه را تشریح کرد.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا