کد خبر: 290404213534
انرژی

سمت‌وسوی ناترازی برق در کشور/ مصرف برق همچنان در مسیر بی‌بازگشت

دبیر کل فدراسیون صادرات انرژی با بیان اینکه روند کمبود برق در سال‌های گذشته رو به افزایش بوده است، گفت: یعنی مصرف بدون توجه به تولید مسیر خود را ادامه داده اما روی تولید سرمایه‌گذاری نشده است و روند توسعه متوقف و یا کند بوده است.

حمیدرضا صالحی در گفت‌وگو با ایلنا، درباره آینده ناترازی برق در کشور و وضعیت سرمایه‌گذاری در بخش نیروگاهی اظهار داشت: یکی از زیرساخت‌های اصلی کشور انرژی است که به خاطر عدم سرمایه‌گذاری  میراثی بنام ناترازی  از آن به جای مانده است،  اکنون ریشه ناترازی در تمامی بخش‌های انرژی از جمله برق، گاز و بنزین با آن روبرو هستیم به سیاست‌هایی که در گذشته داشتیم؛ برمی‌گردد و ما را گریبانگیر خود کرده است.

وی افزود: هر سال حجم ناترازی تولید و  مصرف و کمبود بین تولید و  مصرف بیشتر می‌شود و موج گرمای شدید این اوضاع را شدت خواهد بخشید و به نظر می رسد که خاموشی  برنامه‌ریزی شده فعلا تداوم داشته باشد.

دبیر کل فدراسیون صادرات انرژی گفت: با سیاست‌هایی که داشتیم؛ عدم درآمدهای نفتی منجر به عدم اجرای طرح‌های عمرانی و توسعه‌ای شده و تمرکز روی تجدیدپذیرها بوده است، البته  اراده جدی در بخش تجدیدپذیر می‌تواند بخشی از کمبود را در سال‌های آتی مرتفع کند ولی به هرحال باید به سمت احداث نیروگاه حرارتی هم برویم که  البته  در زمستان کمبود گاز را داریم.

وی  با بیان اینکه باید مدلی تعریف کنیم که در آینده نگرانی‌ها بابت زیرساخت کاهش یاید، تاکید کرد:  متاسفانه سیاست‌های کلان اقتصاد و حکمرانی انرژی ما را به نقطه‌ای نمی‌رساند که نگرانی کم شود اما امیدواریم با کمک بخش خصوصی بخشی از ناترازی و کمبود برطرف شود در رویکرد جدید دولت باید از تجارت در حوزه صنعت برق خارج شود و بخش خصوصی جانشین شود و  درآمد حاصله صرف توسعه نیروگاه جدید در حوزه حرارتی شود و اگر لازم است با کنسرسیوم‌هایی در تولید منابع گازی جدید نیز حضور داشته باشندتا نیروگاه‌های حرارتی را به لحاظ سوخت و خوراک ساپورت کنند.

صالحی خاطرنشان کرد: برای افزایش راندمان نیز نیازمند این هستیم که بخش خصوصی وارد میدان شده و سرمایه‌گذاری کند  به شرطی که تغییری در سیاست‌های دولت اعمال شود، البته در رابطه با نیروگاه‌های حرارتی مجوز داده شده که برق را در تابلو به صورت آزاد بفروش برسانند و این یک حرکت رو به جلو است و منجر به این می‌شود که سرمایه‌گذاری صورت گیرد و از قبل فروش برق آزاد در تابلوی بورس  انرژی بخشی از کمبودها برطرف شود.

وی یادآور شد: اگر اطمینان و امنیت اقتصادی وجود داشته باشد، شاهد موفقیت در حوزه صنعت برق و نیروگاه خواهیم بود و کمبودها سال به سال کمتر می‌شود.

دبیر کل فدراسیون صادرات انرژی با بیان اینکه روند کمبود برق در سال‌های گذشته رو به افزایش بوده است، گفت: یعنی مصرف بدون توجه به تولید مسیر خود را ادامه داده اما روی تولید سرمایه‌گذاری نشده  است و روند توسعه متوقف و یا کند بوده است؛ البته در بخش تجدیدپذیر اقداماتی صورت گرفته که در سال‌های بعد نیز رو به رشد خواهد بود اما همه برق را نمی‌توان از تجدیدپذیر تامین کرد باید به سمت توسعه حرارتی نیز برویم.

به گفته وی؛ ناترازی برق از رقم ۷ هزار مگاوات شروع شد و پیش‌بینی این است که امسال به ۲۴ هزار مگاوات هم برسیم هرچند در بخش صنایع و خانگی مدیریت می‌شود و می‌توان امیدوار بود که  شاهد کمتر شدن فاصله تولید و  مصرف باشیم.

صالحی  بیان کرد: طی ۲۰ سال گذشته و اواسط دهه ۸۰ شاهد تغییر سیاست‌های حوزه انرژی بودیم و همین  ناترازی را منجر شد به این ترتیب که درآمدها و هزینه‌ها منجر به این شد که توسعه ملغی شود یعنی هزینه‌ها بالا رفت اما درآمدها در طرح تثبیت قیمت‌ها که مجلس  مصوب کرد؛ تغییری نکرد و  این باعث شد سرمایه‌گذاری صورت نگیرد، هیچ پشتیبانی از بخش خصوصی هم  صورت نگرفت که منجر به سرمایه‌گذاری شود و این عدم امنیت اقتصادی و بازگشت سرمایه باعث شد بخش خصوصی وارد نشود.

وی اظهار داشت: دلیل دیگر اینکه دولت در اقتصاد برق مداخله می‌کند؛ برق را از نیروگاه‌های کشور با نرخ پایین خریداری و  با قیمت بالا به صنایع می‌فروشد و این باعث می‌شود که صاحبان نیروگاه سرمایه‌گذاری نکنند، نتیجه اینکه هر زمان مداخله دولت را  کم کنیم مشکلات انرژی  قابل حل خواهد بود.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا