«عصراقتصاد» بررسی می کند؛ انگلیسی دیگر زبان دوم نیست!
گروه اجتماعی- طبق مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش، در راستای اجرای سند تحول بنیادین، به وزارت آموزش و پرورش اجازه داده میشود تا علاوه بر زبان انگلیسی، نسبت به آموزش زبانهای عربی، فرانسه، آلمانی، ایتالیایی، روسی، اسپانیایی و چینی اقدام کند.
بر اساس مصوبه هزار و بیست و ششمین جلسه شورایعالی آموزش و پرورش، در راستای عملیاتی کردن راهکار ۵-۱ سند تحول بنیادین آموزش و پرورش مبنی بر «ارائه آموزش زبان خارجی در چارچوب بخش انتخابی (نیمهتجویزی) برنامه درسی، با رعایت اصل تثبیت و تقویت هویت اسلامی- ایرانی» و اصلاح مصوبه جلسه ۶۷۸ شورایعالی آموزش و پرورش در تاریخ ۱۳۸۱/۸/۲به وزارت آموزش و پرورش اجازه داده میشود حسب نیازها و تقاضای اجتماعی جدید و با رعایت اصل تنوعبخشی به زبانهایخارجی، علاوه بر زبان انگلیسی، نسبت به آموزش زبانهای عربی، فرانسه، آلمانی، ایتالیایی، روسی، اسپانیایی و چینی اقدام کند.
سند تحول بنیادین در راهکار ۱-۵ آموزش زبانهای خارجی را در چارچوب بخش انتخابی “نیمهتجویزی” برنامه درسی با رعایت اصل تثبیت و تقویت هویت اسلامی- ایرانی مورد توجه قرار داده است. برنامه درسی ملی نیز در این خصوص چنین آورده است که: آموزش یکی از زبانهای انگلیسی، فرانسوی، آلمانی و یا سایر زبانها که شورای عالی آموزش و پرورش تصویب کند ارائه خواهد شد، شورای عالی در مصوبه۲۷ آبان ۷۲ با عنوان “زبانهای خارجی مورد تدریس در دوره متوسطه” و مصوبه ۲ مهر ۸۱ با عنوان ” آموزش زبانهای خارجی آلمانی، فرانسوی، ایتالیایی، اسپانیولی و روسی” در خصوص تدریس زبانهای خارجی غیر انگلیسی در مدارس سیاستگذاری کرده است.
بر اساس دو مصوبه پیش گفته شورای عالی آموزش و پرورش مقرر شده است که زبانهای انگلیسی، فرانسه، آلمانی، ایتالیایی، اسپانیایی و روسی در مدارس تدریس شود در شرایط حاضر این امکان سیاستی وجود دارد که هر یک از پنج زبان به جای زبان انگلیسی و بر اساس علاقهمندی دانشآموزان به آنها آموزش داده شود.
طرح رفع انحصار از زبان انگلیسی که به امضای ۵۴ نماینده مجلس که در سال ۹۸ رسیده بود در همان سال در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس رد شد و مرکز پژوهشهای مجلس در بررسی خود ضمن تأکید بر رد این طرح بر ضرورت ایجاد تنوع در آموزش زبانهای خارجی از جمله زبان روسی، آلمانی، فرانسوی ایتالیایی، اسپانیایی و چینی اشاره و راهکارهایی در این خصوص ارائه کرده است.
بر اساس مصوبه شماره ۶۷۸ شورای عالی آموزش و پرورش به سال ۸۱ در خصوص آموزش پنج زبان خارجی غیر انگلیسی، وزارت آموزش و پرورش میتواند در مناطقی که امکان تشکیل کلاس برای زبانهای مذکور باشد نسبت به تشکیل کلاسها برگزاری امتحان اقدام کند منطقاً افزون بر محتوای درسی و نیروی انسانی آموزشدیده تقاضای دانشآموزا از شرایط تشکیل این کلاسها است.
یکی از اقدامات مهم برای تدریس زبانهای خارجی غیر انگلیسی در مدارس توجه به زیرساختها و استلزامات از جمله تأمین نیروی انسانی مورد نیاز برای آموزش و تربیت است تاکنون وزارت آموزشوپرورش نیرویی را با تخصص آموزش زبانهای خارجی غیر انگلیسی برای تدریس آن زبانها استخدام نکرده است اگرچه معلمانی با رشتههای تحصیلی مذکور در این وزارتخانه وجود دارند که در حال حاضر اغلب به تدریس زبان انگلیسی مشغولند نشانه این امر آن است که در وزارت آموزشوپرورش دورههای ضمن خدمت جهت بازآموزی دانش تخصصی رشتههای زبان خارجی غیر انگلیسی برگزار نمیشود.
بنابر اظهار نظر مسئولان وزارت آموزش و پرورش این وزارتخانه با کمبود نیروی انسانی در اینباره مواجه است اگر چه تعداد دقیق نیروی انسانی مورد نیاز به بعد از انجام نیازسنجی امکان پذیر خواهد بود نکته دیگر در این باره آن است که رشتههای دانشگاهی در زبانهای مذکور نیز در دانشگاه فرهنگیان به عنوان مرجع اصلی تامین نیروی انسانی مورد نیاز به وزارت آموزش و پرورش وجود ندارد.