کد خبر: 041203194626
اقتصادبازاربازارها و خدمات مالیراه و مسکنروزنامهصنعت و معدن

قدرت خرید در سراشیبی سقوط !

طبق اعلام مرکز آمار با افزایش قیمت‌ها، قدرت خرید مردم نسبت به سال گذشته 32 درصد کاهش یافته است

اکرم رضائی نژاد

در آخرین گزارش مرکز آمار نرخ تورم بهمن ماه اعلام شد که براساس آن، شاخص قیمت مصرف‌کننده خانوارهای کشور به ۳۰۵.۵ رسیده است که نسبت به ماه قبل ۴.۱ درصد افزایش، نسبت به مدت مشابه پارسال ۳۵.۳ درصد افزایش و در ۱۲ ماهه منتهی به ماه جاری ۳۲ درصد افزایش داشته است.

این یعنی افزایش قیمت‌ها و کاهش ارزش پول ملی، قدرت خرید مردم را به شدت کاهش داده است. از لبنیات و مسکن تا دستمزد کارگران، همه نشان‌دهنده عمق فقر تورمی در جامعه است.

به گزارش عصراقتصاد، فقر تورمی، پدیده‌ای که در آن قدرت خرید مردم به دلیل افزایش قیمت‌ها و کاهش ارزش پول ملی کاهش می‌یابد، امروز یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های اقتصادی کشور است. این پدیده نه تنها بر زندگی روزمره مردم تأثیر گذاشته، بلکه باعث حذف بسیاری از کالاهای اساسی از سبد مصرفی خانوارها شده است.

گرانی لبنیات و حذف آن از سبد مصرفی

قیمت محصولات لبنی در ماه‌های اخیر افزایش چشمگیری داشته است. علی احسان ظفری، مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های لبنی، از افزایش ۴۵ تا ۵۰ درصدی قیمت برخی محصولات لبنی خبر داده است. این در حالی است که بر اساس مصوبه دولت، قیمت‌ها تنها باید ۲۵ درصد افزایش می‌یافت.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های لبنی: سرانه مصرف لبنیات به ۴۰ کیلوگرم، کاهش یافته و کارخانه‌های لبنی با کاهش تقاضا مواجه شده‌اند و بسیاری از واحدهای کوچک از گردونه تولید خارج شده‌اند که این وضعیت نشان‌دهنده حذف لبنیات از سبد مصرفی بسیاری از خانوارهاست

ظفری با اشاره به کاهش سرانه مصرف لبنیات به ۴۰ کیلوگرم، گفت: «کارخانه‌های لبنی با کاهش تقاضا مواجه شده‌اند و بسیاری از واحدهای کوچک از گردونه تولید خارج شده‌اند. این وضعیت نشان‌دهنده حذف لبنیات از سبد مصرفی بسیاری از خانوارهاست.»

کاهش قدرت خرید وام مسکن

بازار مسکن نیز از افزایش قیمت‌ها و کاهش قدرت خرید مردم در امان نمانده است. بر اساس گزارش بانک مرکزی، متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در تهران به ۸۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است. این افزایش قیمت باعث شده است که وام ۹۶۰ میلیون‌تومانی خرید مسکن تنها برای خرید ۸.۳ مترمربع واحد مسکونی کافی باشد.

متقاضیان دریافت این وام باید ابتدا ۲۱۸ میلیون تومان برای خرید اوراق حق‌تقدم مسکن هزینه کنند، که این امر باعث کاهش بیشتر قدرت خرید آن‌ها می‌شود. این وضعیت نشان‌دهنده آن است که اثرگذاری وام‌های مسکن به‌طور مستمر در حال کاهش است و بسیاری از مردم توانایی ورود به بازار مسکن را از دست داده‌اند.

سفره کارگران هر روز کوچک‌تر می‌شود

کارگران نیز از کاهش قدرت خرید و فقر تورمی در امان نمانده‌اند. آیت اسدی، نماینده کارگران در شورای عالی کار، گفت: «حداقل دستمزد کارگران در ابتدای سال جاری قادر بود نیمی از سبد معیشت را پوشش دهد، اما اکنون به دلیل تورم و کاهش ارزش پول، این رقم به یک‌چهارم کاهش یافته است.»

آیت اسدی، نماینده کارگران در شورای عالی کار: حداقل دستمزد کارگران در ابتدای سال جاری قادر بود نیمی از سبد معیشت را پوشش دهد، اما اکنون به دلیل تورم و کاهش ارزش پول، این رقم به یک‌چهارم کاهش یافته است

اسدی با اشاره به افزایش قیمت کالاهای اساسی مانند لبنیات، تخم‌مرغ، نان و مسکن، گفت: «هر روز سفره کارگران کوچک‌تر می‌شود. بسیاری از کارگران برای تأمین معاش خود مجبور به انجام مشاغل کاذب یا اشتغال همسر و فرزندان خود هستند.»

وی همچنین از عدم برگزاری جلسات شورای عالی کار برای بررسی دستمزد سال آینده انتقاد کرد و گفت: «وضعیت معیشتی کارگران بسیار وخیم است و نیاز به اقدام فوری دارد. دولت باید به وعده‌های خود در مورد تثبیت قیمت کالاهای اساسی عمل کند.»

تبعات فقر تورمی

فقر تورمی نه تنها بر زندگی مردم تأثیر مستقیم دارد، بلکه باعث کاهش تقاضای مؤثر در اقتصاد نیز می‌شود. کاهش قدرت خرید مردم به معنای کاهش فروش کالاها و خدمات است که این امر به نوبه خود باعث کاهش تولید و افزایش بیکاری می‌شود.

بر اساس گزارش بانک مرکزی، متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در تهران به ۸۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است. این افزایش قیمت باعث شده است که وام ۹۶۰ میلیون‌تومانی خرید مسکن تنها برای خرید ۸.۳ مترمربع واحد مسکونی کافی باشد

علاوه بر این، فقر تورمی باعث افزایش نابرابری‌های اجتماعی می‌شود. دهک‌های پایین درآمدی بیشترین آسیب را از این پدیده می‌بینند، زیرا سهم بیشتری از درآمد خود را صرف خرید کالاهای اساسی می‌کنند. این در حالی است که افزایش قیمت‌ها باعث کاهش بیشتر قدرت خرید آن‌ها می‌شود.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا