قیمت شرکتهای بورس وارد اشباع فروش شد
مسعود وطنخواه
همانطور که در گزارش روز چهارشنبه احتمال شکستهشدن تراز یکمیلیون و ۴۰۰هزار واحدی را پیشبینی کرده بودیم شاخص کل بورس روز گذشته در ادامه روند نزولی به اولین حمایت خود یعنی یکمیلیون و ۳۵۰هزار واحدی نزدیک شد. فشار فروش دیروز در حالی رخ داد که نزول قیمتی بیشتر از این مقدار شرکتهای بازار سرمایه حداقل در مقطع کنونی توجیهپذیر نیست؛ به عبارت دیگر، قیمت شرکتها وارد اشباع فروش شده است.
موقعیتیکه دارایی در قیمتی پایینتر از ارزش ذاتی یا منصفانهاش معامله شود و پتانسیل بازگشت قیمت به بالا را داشته باشد، را منطقه اشباع نامیده میشود. تحلیلگران معتقدند دلیل معامله زیر قیمت واقعی در اشباع قیمتی میتواند نتیجه اخبار ناخوشایند درباره شرکت مورد نظر، صنعت آن، یا بهطور کلی مرتبط با بازار باشد. در هر صورت، سهام در اشباع فروش قربانی واکنش بیش از حد میان سرمایهگذاران و عرضه سهام در آن بیشتر از تقاضا است. سرمایهگذاران معمولا به اشتباه تصور میکنند.
شاخص کل بورس روز گذشته با کاهش ۴۳هزار و ۶۸۲واحدی در تراز یکمیلیون و ۳۵۴هزار واحدی ایستاد. بازدهی منفی ۳درصدی تنها به شاخص کل محدود نشد و شاخص کل هموزن نیز بازدهی منفی ۱.۸درصدی را ثبت کرد.
بیشتر نمادهای تاثیرگذار در شاخص کل بورس نظیر فملی، کگل، شستا، صندوق پالایشی و شپنا روز گذشته نزولی بودند. صندوق پالایشی که در قالب ETF از سوی دولت بر اساس مصوبه هیات وزیران با ۲۵درصد تخفیف و قیمت ۱۰هزار تومان عرضه شد؛ اکنون در محدوده قیمتی کمتر از ۸هزار تومان معامله میشود. این صندوق علیرغم داشتن بازارگردان، دیروز تا محدوده قیمتی۷هزار و ۴۰۰تومان نیز پایین آمد. کارشناسان درباره علت نزول قیمتی بالای ۲۵درصدی در این ETF را نزول قیمتی در شرکتهای پالایشی بندرعباس، تبریز، تهران و اصفهان عنوان میکنند و این کاهش قیمت را امری طبیعی ذکر میکنند.
شستا نماد دیگر مورد توجه فعالان بازار سرمایه نیز حال و روز خوبی ندارد. سرمایهگذاری تامین اجتماعی که در محدوده سههزار تومان و با الزام به داشتن بازارگردان (نهم آذر) بازگشایی شده بود. اکنون در دامنه قیمتی ۲هزار و ۱۰۰تومان داوستد میشود. عرضه و تقاضای شستا دیروز به گونهای بود که فروشندگان قدرت خود را به خریداران دیکته کردند؛ به طوریکه این نماد از ساعت ۹.۵ تا ۱۰.۵صبح صف فروش را تجربه کرد که پس از جمعآوری صف فروش از ساعت ۱۱ و ۱۵دقیقه، دوباره به دلیل عرضههای بالا صف فروش تشکیل شد و این صف فروش تا پایان زمان معاملات ادامه یافت.