مسعود وطنخواه
اصرار بر قانون دامنه نوسان نامتقارن که در ابتدا قرار بود در کوتاهمدت اجرا شود. این روزها سبب افزایش تعداد صف فروشها شود؛ به گونهای که فعالان بازار سرمایه از ترس فریز شدن نقدینگیشان در بورس ترجیح میدهند از تزریق پول جدید خودداری کنند و از سوی دیگر، هر چه زودتر دارایی خود در بورس را نقد کنند (آمار هر روزه خروج پول حقیقی موید همین نکته است) که همین امر سبب کاهش ارزش معاملات بورس به کمتر از ۲هزار میلیارد تومان (۱.۹هزار میلیارد تومان) شده است.
افزایش یا کاهش ارزش معاملات در یک بازار با میزان رونق یا رکود آن بازار رابطه مستقیم دارد. بازار سرمایه نیز از این امر مستثنی نیست. نگاهی به روزهای رونقدار بورس در مرداد ۹۹، نشان میدهد که ارزش معاملات در محدوده ۲۰هزار میلیارد تومان بود اما پس از اینکه روند نزولی بورس از نیمه مرداد آغاز شد ارزش معاملات به تدریج سیر نزولی به خود گرفت به عنوان مثال ارزش معاملات در آبان ۹۹، در محدوده ۲.۵ تا ۱۱هزار میلیارد تومان در نوسان بود اما افت و نزول به کمتر از ۲هزار میلیارد تومان راتجربه نکرد.
به عبارت دیگر، کاهش بیسابقه ارزش معاملات گویای ورود بازار سرمایه به فاز رکودی جدید همراه با رسوب نقدینگی و کاهش نقدشوندگی است. فراموش نکنیم که یکی از مزایای بورس در مقایسه با بازارهای رقیب، نقدشوندگی بالای این بازارست. موردی که این روزها با اصرار بر ادامه طرح نامتقارن دامنه نامتقارن نوسان از سوی متولیان امر شاهد کاهش بیسابقه ارزش معاملات هستیم.
دامنه نوسان بورس منفی ۲ تا مثبت ۶ که به دامنه نوسان نامتقارن معروف شده است از ۲۵ بهمن در بازار سرمایه اجرایی شده است و علیرغم اینکه رئیس سازمان بورس ۲۶ اسفند این طرح را موقتی خوانده بود تاکنون خبری از تغییر یا اصلاح آن نیست.