افزایش رقابتپذیری فولاد مبارکه با تولید محصولات ویژه

روز شنبه ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴، هم زمان با سومین روز از بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران، کلاف مناسب محیطترش (مقاوم به خوردگی)، با گرید API5LX60MS بهعنوان محصول فناورانه گروه فولاد مبارکه، با حضور مدیرعامل و جمعی از معاونان و مدیران این گروه، جمعی از مقامات و مسئولان حوزه نفت و گاز کشور و اصحاب رسانه در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران رونمایی شد.
به گزارش خبرنگار فولاد، در این نمایشگاه که از ۱۸ تا ۲۱ اردیبهشت با حضور بیش از هزار و ۲۰۰ شرکتکننده داخلی و خارجی در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار شد، سعید زرندی، مدیرعامل گروه فولاد مبارکه، در نشست خبری رونمایی از این کلاف، از سرمایهگذاری ۶۰۰ میلیون دلاری فولاد مبارکه برای تولید ورقهای آلیاژی به میزان ۲۰۰ هزار تن سیلیکونی غیرجهتدار، ۱۰۰ هزار تن ورق سیلیکونی جهتدار برای موتورها و ژنراتورهای الکتریکی و ۲۰۰ هزار تن ورق زنگنزن برای استفاده در صنایع لوازمخانگی خبر داد.
وی با اشاره به اینکه گروه فولاد مبارکه در سال ۱۴۰۴ به دنبال تولید محصولات کیفی خاص و با ارزشافزوده بالاست و سرمایهگذاریهای خود را با این رویکرد انجام خواهد داد، ادامه داد: یکی از استراتژیهای دوازدهگانه تعریفشده در گروه فولاد مبارکه تولید محصولات ویژه و با ارزشافزوده بالاست. ما در حال راهاندازی یک شرکت جدید با عنوان شرکت ورقهای آلیاژی فولاد مبارکه با هدف تولید محصولات خاص هستیم و در جلسات اخیر با همکاران، تأکید کردیم که باید از تولید فولادهای ساختمانی و تجاری فاصله بگیریم و به سمت تولیدات خاص برویم و در حوزه تولید برخی از محصولات، عرصه را برای دیگر شرکتها باز بگذاریم و روند پیشرو بودن خود را ادامه دهیم.
مدیرعامل گروه فولاد مبارکه از پایان مطالعات اولیه پروژه تولید ورقهای آلیاژی فولاد مبارکه و آغاز فاز مطالعاتی و روند اجرایی آن خبر داد و گفت: در این خصوص، مناقصات بهزودی برگزار خواهد شد.
زرندی در ادامه با بیان اینکه در شرکت فولاد و نورد سبا که از روزهای پایانی سال گذشته استقلال یافته، تولید ورقهای سیلیکونی جهتدار و غیرجهتدار را دنبال میکنیم، اضافه کرد: مأموریت این شرکت تولید گریدهای خاص فولادی است که در نورد گرم تولید میشود و در این زمینه به دنبال راهاندازی نورد سرد نیز هستیم.
حرکت فولاد مبارکه از تولید انبوه به سمت محصولات ویژه
مدیرعامل گروه فولاد مبارکه با بیان اینکه حرکت از سمت تولید انبوه به سمت تولید ورقهای ویژه ممکن است میزان تولید ما را کاهش دهد، ادامه داد: ما تمرکز خود را بر تأمین نیاز داخلی در حوزه نفت و گاز قرار دادهایم و امیدواریم با تولید این محصولات، کشور را از واردات بینیاز کنیم. این محصولات به ما کمک میکند تا رقابتپذیری خود را در منطقه و جهانی حفظ کنیم.
امروزه میزان ارزشآفرینی هر شرکت معیاری برای سنجش آن است
وی در ادامه با بیان اینکه تا پیشازاین میزان تناژ تولید شرکتها یکی از معیارهای اصلی سنجش آنها بود، اضافه کرد: امروزه میزان ارزشآفرینی هر شرکت معیاری برای سنجش آن است؛ برای مثال، شرکت تیسنکروپ چهلمین تولیدکننده جهان است؛ اما بهلحاظ ارزشآفرینی در رتبه کمتر از ۱۰ قرار دارد.
زرندی با اشاره به ورود گروه فولاد مبارکه به حوزه تولید گریدهای خاص فولادی اظهار امیدواری کرد سال ۱۴۰۴ نقطه عطف تولید این محصولات باشد و راهاندازی خط نورد گرم شماره ۲ نیز در این زمینه بسیار تأثیرگذار است.
افزایش ۲۵۰ مگاواتی تولید برق خورشیدی تا پایان تابستان
وی در ادامه در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران در خصوص تأمین انرژی برق با توجه به نزدیک شدن به فصل ناترازیها ابراز کرد: در حال حاضر فولاد مبارکه ۱۲۰ مگاوات برق خورشیدی و ۴۰۰ مگاوات برق از طریق نیروگاه سیکل ترکیبی وارد مدار کرده، ضمن اینکه ۲۵۰ مگاوات نیز تا پیش از راهاندازی این دو نیروگاه، از سوی فولاد مبارکه وارد مدار میشده است. برنامه ما افزایش تولید برق خورشیدی به میزان ۲۵۰ مگاوات تا پایان تابستان است؛ همچنین در صورت تحقق وعده مپنا برای راهاندازی بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی، ۳۰۰ مگاوات برق از این نیروگاه تا آذرماه سال جاری به مدار وارد خواهد شد. علاوه بر این سعی داریم میزان تولید نیروگاه سمنان فولاد مبارکه را نیز به ۶۰ مگاوات برسانیم.
سهم برداشت فولاد مبارکه از حوضه آبریز زایندهرود کمتر از ۱.۵ درصد است
زرندی در خصوص تأمین آب موردنیاز فولاد مبارکه نیز افزود: قرارداد استفاده از پساب ۱۴ شهر اطراف فولاد مبارکه به امضا رسیده است و تاکنون ۹ مورد آن اجرایی شده است. همچنین ۱۹ میلیون مترمکعب آب موردنیاز فولاد مبارکه از محل رودخانه زایندهرود تأمین میشود که در صورت بهرهبرداری از پروژه انتقال آب دریا، به صفر خواهد رسید.
وی تأکید کرد: در حال حاضر سهم شرکت فولاد مبارکه از مصرف آب حوضه آبریز زایندهرود کمتر از ۱.۵ درصد است.
پوشش کامل نیاز کشور به ورق موردنیاز تولید لولههای انتقال نفت و گاز
مدیرعامل گروه فولاد مبارکه در پاسخ به سؤال یکی دیگر از خبرنگاران با بیان اینکه ما باید کشور را از واردات ورقهای فولادی بینیاز کنیم، ادامه داد: ما در حوزه ورق موردنیاز لولههای انتقال نفت و گاز امسال ۵۰ هزار تن واردات داشتهایم و سعی میکنیم این نیاز را کاملاً پوشش دهیم.
وی همچنین به اهمیت صادرات اشاره کرد و گفت: فرایند فروش محصولات شرکت بر اساس مدل وزارت صنعت، معدن و تجارت و در گام اول تأمین نیاز داخل و پس از آن صادرات است.
صادرات محصولات فولاد مبارکه به ۵۰ کشور دنیا
مدیرعامل گروه فولاد مبارکه با بیان اینکه ما در حال حاضر به ۵۰ کشور دنیا صادرات داریم و برنامههای جدی برای ارتباط با مشتریان نهایی خود داریم، افزود: اگر نیاز داخلی برآورده شود، پتانسیل صادراتی ما در حوزه ورق گرم بهراحتی دو تا سه برابر خواهد شد.
صنعت فولاد چارهای جز سرمایهگذاری در شرکتهای خارجی و شرکتهای دانشبنیان ندارد
وی با بیان اینکه با بررسیهای صورتگرفته برای بازار ۱۰ سال آینده، صنعت فولاد چارهای جز سرمایهگذاری در شرکتهای خارجی و شرکتهای دانشبنیان ندارد، گفت: تاکنون فولاد مبارکه بیش از هزار میلیارد تومان در شرکتهای دانشبنیان سرمایهگذاری کرده و بنا دارد این سرمایهگذاری را به ۳ هزار میلیارد تومان افزایش دهد. معتقدیم سرمایهگذاری باید منجر به کاهش هزینه و افزایش درآمد برای گروه فولاد مبارکه شود.
زرندی همچنین از همکاری با دانشگاهها و نخبگان ایرانی در خارج از کشور برای بهبود محصولات و تحقیق و توسعه خبر داد و گفت: ما شرایط همکاریهای بین پژوهشگران، دانشجویان و اساتید را فراهم کردهایم تا بتوانیم به نتایج مطلوبی دست یابیم.
معاون بهرهبرداری فولاد مبارکه در آیین رونمایی از کلاف گرم ۶۰ API X مطرح کرد؛
تولید کلاف گرم ۶۰ API X فولاد مبارکه با دانش بومی
غلامرضا سلیمی، معاون بهرهبرداری فولاد مبارکه، در حاشیه آیین رونمایی از کلاف گرم SLX60 API فولاد مبارکه در نمایشگاه بینالمللی نفت گفت: در سال ۱۳۹۸ تولید این گرید فولادی را با وجود استانداردهای سختگیرانه انجام دادیم که به انجام پروژه ملی گوره به جاسک منجر شد و از سوی مقام معظم رهبری نیز مورد تجلیل قرار گرفت. در آن مقطع زمانی تختال API را تولید میکردیم و آن را در اختیار نوردکاران و لولهسازان کشور قرار میدادیم. در ادامه تولید محصولات API، پروژه ششماههای در فولاد مبارکه تعریف شد و توانستیم بخشی از این تختالها را که قبلاً نمیتوانستیم به ورق تبدیل کنیم در خط تولید فولاد مبارکه برای ضخامت کمتر از ۱۶ میلیمتر نورد کنیم.
وی از تولید این گرید فولادی بهعنوان خلق ارزش با استفاده از یک بسته دانشی در فولاد مبارکه یاد و اضافه کرد: بدون هیچ کمک خارجی، محاسبات فنی مهندسی و تست محصول مذکور به همت کارشناسان بومی فولاد مبارکه انجام شد؛ بهنحویکه با تغییر محل ریداکشن یا محل کاهش ضخامت در طول فرایند نورد به محصول نهایی دست پیدا کردیم. این اتفاق باعث سرعت پیشرفت خطوط انتقال نفت و گاز شده و یک گام روبهجلو در کشور محسوب میشود.
معاون فروش و بازاریابی فولاد مبارکه تصریح کرد:
واردات بههیچوجه توجیهپذیر نیست
معاون فروش و بازاریابی شرکت فولاد مبارکه در آیین رونمایی از کلاف گرم مناسب محیطترش گروه فولاد مبارکه گفت: با توجه به توسعههای کمّی و کیفی در دست اقدام در ناحیه فولادسازی، این امکان فراهم شده که تقریباً تأمین نیاز پروژههای نفت و گاز کشور، چه در حوزه تولید کلاف گرم (سایز لولههای کمتر از ۲۰ اینچ) و چه در حوزه تولید اسلب، با مشارکت دیگر شرکتهای نورد (سایز لولههای بیشتر از ۲۰ اینچ) امکانپذیر باشد.
رضا حیدری، اظهار کرد: این شرکت در سالهای اخیر یکی از حوزههای تمرکز بازاریابی خود را بر تأمین نیاز خطوط انتقال نفت و گاز کشور به ورقهای فولادی تعریف کرده است. تولید گریدهای متعدد و متنوع کیفی، چه در حوزه تأمین اسلب و فولاد خام و چه در حوزه کلاف گرم و ورق فولادی، نشاندهنده اراده جدی فولاد مبارکه برای حضور در بازار نفت و گاز کشور است.
وی ادامه داد: سابقه حضور فولاد مبارکه در این حوزه به بیش از دو دهه قبل برمیگردد، زمانی که این شرکت گریدهای موردنیاز لولههای سایز کوچک گاز خانگی را با استاندارد API GR B تولید میکرد. با توسعه سبد کیفی محصولات در سالهای بعد، تولید کلاف گرم گرید API X52 و همچنین گرید API X60 برای تأمین ورق موردنیاز لولههای انتقال گاز شهری و بینشهری نیز در فولاد مبارکه پیگیری شد.
معاون فروش و بازاریابی فولاد مبارکه با بیان اینکه در سال ۱۳۹۸، با تأمین اسلب گرید API X60 سرویس ترش مربوط به ورقهای موردنیاز ابرپروژه خط انتقال گوره به جاسک، ورود فولاد مبارکه به باشگاه تولیدکنندگان محصولات سرویس ترش در جهان با مشارکت دیگر شرکتهای نوردی رسماً آغاز شد، افزود: در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰، برای اولین بار کلاف گرم سرویس ترش با کیفیت API X52 محیطترش با موفقیت تولید شد. امسال نیز با دانش فنی و تجهیزات موجود در شرکت فولاد مبارکه، تولید کلاف گرم گرید API 5L X60 برای اولین بار در کشور انجام شد.
وی اضافه کرد: با توجه به توسعههای کمّی و کیفی در دست اقدام در ناحیه فولادسازی، این امکان فراهم شده که تقریباً تأمین نیاز پروژههای نفت و گاز کشور، چه در حوزه تولید کلاف گرم (سایز لولههای کمتر از ۲۰ اینچ) و چه در حوزه تولید اسلب با مشارکت دیگر شرکتهای نورد (سایز لولههای بیشتر از ۲۰ اینچ) امکانپذیر باشد.
حیدری در ادامه افزود: امروز فولاد مبارکه حساب ویژهای برای تأمین نیاز این بخش از بازار و مشتریان باز کرده است. با توجه به منابع سرشار نفت و گاز کشور و نیاز به سرمایهگذاری برای ایجاد زیرساختهای مناسب برای انتقال این منابع عظیم، بهرهگیری از تجربیات گذشته بین مجموعه وزارت نفت و فولاد مبارکه و بازطراحی مدلهای همکاری به توسعه پایدار و بهینهسازی خطوط انتقال نفت و گاز کشور کمک میکند. این اقدامات میتواند به تأمین انرژی پایدار و مطمئن در کشور منجر شود.
وی همچنین به دو اولویت مهم در ادامه مسیر اشاره کرد و گفت: حمایت از تولید داخل با مصرف محصول تولید داخلی امکانپذیر است. در شرایطی که تولید اسلب و کلاف موردنیاز پروژههای نفت و گاز در داخل کشور و در شرکت فولاد مبارکه انجام میشود، واردات بههیچوجه توجیهپذیر نیست. خبر واردات ۴۰ هزار تنی اسلب در این بخش، خبری ناخوشایند برای تلاشگران فولاد مبارکه بود. امید است با نگاه حمایت از تولید داخل که در مدیریت عالی نفت و گاز کشور وجود دارد، به توان داخلی بیشازپیش بها دهیم.
معاون فروش و بازاریابی فولاد مبارکه تأمین مالی پروژههای فعال در بخش نفت و گاز کشور را دومین اولویت فولاد مبارکه دانست و افزود: بدون شک شرکت فولاد مبارکه نمیتواند بار تأمین مالی برای تأمین اسلب و ورق پیمانکاران را به دوش بکشد. هرچند در گذشته حمایتهای بزرگی از پیمانکاران با بازگشایی السی در این بخش صورت گرفت، اما در ادامه باید در اندیشه مدلهای جدید برای حمایت از پیمانکاران پروژههای نفت و گاز بود. تسویه صورتحسابهای گاز فولاد مبارکه در قبال فروش محصول میتواند یکی از این مدلها باشد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز:
فولاد مبارکه تولیدکننده قَدَر فولاد خام برای خطوط انتقال نفت و گاز است
سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، در حاشیه بازدید از نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی گفت: داخلیسازی لولههای موردنیاز صنعت نفت و گاز کشور از مدتها قبل در داخل کشور انجام شده است. در تولید لولههای نفت و گاز، اسپک (spec) جدید و خلاقانه و پارامترهای مختلف دیگری ازجمله ایکس (X) حائز اهمیت است. چنانچه لولههایی با ایکسهای بالا در کشور تولید شود، مورد بررسی و تأیید بازرسان شرکت ملی گاز ایران قرار میگیرد. فولاد مبارکه از گروههای صنعتی قَدَر در تولید ورق و فولاد خام مورداستفاده در خطوط انتقال نفت و گاز است.
عضو هیئتمدیره شرکت نفت و گاز پارس:
توانایی فولاد مبارکه در حوزه خطوط انتقال گاز ترش اثبات شده است
کیوان طریقتی، عضو هیئتمدیره شرکت نفت و گاز پارس، در حاشیه بازدید از غرفه گروه فولاد مبارکه در نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی گفت: پروژه اصلی ما با گروه فولاد مبارکه خط لوله گازترش ۳۲ اینچ پارس جنوبی است و امیدواریم در سال جاری مراحل اصلی آن انجام شود. این پروژه نقش مهمی در توسعه صنعت گازترش ایفا میکند.
وی افزود: ما از هر هاب در هر میدان منطقه پارس جنوبی میتوانیم نزدیک ۵۶ مترمکعب گازترش در روز دریافت کنیم. این منطقه هم در شرایط عملیات فعلی و هم در توسعه نیازمند پروژه خط لوله گازترش ۳۲ اینچ است. فولاد مبارکه در پروژه گوره به جاسک که ۳ سال به طول انجامید، توانایی خود را بهخوبی ثابت کرده است و امیدواریم پروژه خط لوله گازترش ۳۲ اینچ پارس جنوبی نیز هرچه سریعتر پیش برود.
نایبرئیس هیئتمدیره شرکت صنایع باربد فنآور:
فولاد مبارکه بالاترین استانداردهای محصولات داخلی و منطقه خاورمیانه را داراست
سیامک ضیائی، نایب رئیس هیئتمدیره شرکت صنایع باربد فنآور، در بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با اشاره به همکاری بیستساله این شرکت با فولاد مبارکه اظهار کرد: ما در پروژههای مختلفی ازجمله در زمینه لولههای نفت و گاز و سازههای فولادی از محصولات این شرکت استفاده کردهایم. در حوزه کیفیت، فولاد مبارکه بالاترین استانداردهای محصولات داخلی و منطقه خاورمیانه را داراست و محصولات این شرکت از نظر کیفی رقابتپذیر و همسطح با محصولات اروپایی محسوب میشود. برای اولین بار در کشور، گرید X60 ترش برای لولههای نفت تولید شده است که نقش مهمی در جلوگیری از خروج ارز از کشور ایفا میکند.
مدیر فروش و بازاریابی شرکت فولاد اکسین خوزستان:
محصولات فولاد مبارکه مطابق استانداردهای جهانی و پاسخگوی نیازهای صنعت نفت و گاز کشور است
محمد هیزمبر، مدیر فروش و بازاریابی شرکت فولاد اکسین خوزستان، در بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی اظهار کرد: فولاد اکسین خوزستان در زمینه تولید ورقهای عریض فولادی فعالیت میکند که عمدتاً برای ساخت لولههای انتقال نفت و گاز تا قطر ۵۶ اینچ مورد استفاده قرار میگیرد.
وی افزود: فولاد اکسین از سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۳ همکاری نزدیکی با فولاد مبارکه داشته است، بهخصوص در زمینه تأمین تختال از فولاد مبارکه و تبدیل آن به ورق و انتقال ورقهای تولیدشده به شرکتهای لولهسازی کشور. این همکاری منجر به تأمین حدود ۱.۵ تا ۲ میلیون تن تختال و ورق برای خطوط انتقال نفت و گاز شد.
هیزمبر با بیان اینکه کیفیت محصولات فولاد مبارکه ازنظر استانداردهای جهانی و داخلی مورد ارزیابی قرار گرفته است گفت: تمامی محصولات، شامل تختال و ورقها، مطابق استانداردهای جهانی و داخلی، در صنعت نفت و گاز، تولید و تحویل شدهاند. این استانداردها تضمینکننده تطابق محصولات با نیازهای صنعت نفت و گاز کشور است.
گفتنی است گرید API X60، آخرین دستاورد فولاد مبارکه در طراحی و تولید محصولات جدید و حاصل خودباوری و تکیه بر دانش و توانمندیهای متخصصان داخلی است که برای صنعت نفت و گاز کشور کاربرد گستردهای دارد. طراحی و تولید گریدهای ویژه محیطهای نفت و گازترش بسیار پیچیده و نیازمند رعایت الزامات خاص در فرایند فولادسازی، ازجمله کنترل میزان هیدروژن، گوگرد، ناخالصیها و پارامترهای جدایش، لمینیشن و تستهای خاص است.
فولاد مبارکه برای تولید این گرید خاص، در مرحله نورد گرم از نوآوریهای زیادی بهره برده است؛ همچنین این مجموعه با استفاده از نرمافزارها و سختافزارهای شبیهساز و تجهیزات پیشرفتهای همچون دستگاههای پیچش و فشار گرم، توانسته گرید API X60 را طراحی و تولید کند.
این گرید کاربرد وسیعی در ساخت لولههای مخصوص انتقال نفت و گاز دارد، بهویژه در میدانهای گازی و دریا که نیازمند انتقال نفت و گاز با مقاومت بالا در برابر خوردگی است، در طراحی این محصول، توجه ویژهای به مسائل پایداری و محیطزیست شده؛ بهطوریکه عمر مفید آنها افزایش یافته و مقاومت در برابر خوردگی نیز تضمین شده است.هدف از طراحی و تولید این گرید ویژه، تأمین نیاز داخلی و ارائه محصولی با قیمت مناسب در مقایسه با نمونههای خارجی در کشور است. گروه فولاد مبارکه طی سالهای اخیر با ایجاد تنوع در سبد محصولات خود، نقش مهمی در تأمین نیاز صنایع داخلی و جلوگیری از واردات بیرویه و خروج ارز از کشور داشته است.