بازار سرمایه در امان
طبق اعلام نمایندگان مجلس طرح مالیات بر سوداگری شامل بورس نمیشود
طرح مالیات بر سوداگری، که اخیراً به یکی از موضوعات اقتصادی ایران تبدیل شده، میتواند تأثیرات عمیقی بر بازار سرمایه و بورس داشته باشد.
در حالی که هدف اصلی این طرح، مقابله با سوداگری و هدایت سرمایهها به سمت بخشهای تولیدی است، ابعاد مختلف آن، بهویژه برای سرمایهگذاران و فعالان بازار سرمایه، نیازمند بررسی دقیق است. در این میان صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اعلام کرده است که این طرح شامل وضع یکسری مقررات در مورد اخذ مالیات از خرید و فروش مسکن، ارز، طلا و سکه است و شامل بورس نمیشود.
به گزارش عصراقتصاد، طرح مالیات بر سوداگری، که با هدف مهار سودهای کلان حاصل از فعالیتهای غیرمولد و هدایت سرمایهها به سمت بازارهای مولد طراحی شده، دارای ابعاد مختلفی است که مقابله با سفتهبازی و سوداگری در بازارهایی مانند مسکن، خودرو، طلا، ارز و سکه، هدایت سرمایهها به سمت بخشهای تولیدی و مولد اقتصاد، جلوگیری از تقاضای کاذب و گرانسازی کالاها و خدمات و کنترل نوسانات قیمت کالاهای ضروری از آن جمله هستند.
افرادی که به سوداگری و دلالی کاذب در بازارهای غیرمولد میپردازند، شامل این طرح میشوند. بر اساس برآوردها، حدود ۱ تا ۲ درصد جامعه مشمول مالیاتهای این طرح خواهند شد. در عین حال مردم عادی که به فعالیتهای اقتصادی سالم مشغول هستند، مشمول این مالیات نخواهند شد.
اما در این طرح معافیتهای مالیاتی برای عموم مردم در نظر گرفته شده است. طبق این طرح، هر خانواده میتواند به تعداد اعضای خود (حداکثر تا ۴ نفر) منزل و خودرو داشته باشد. همچنین فعالیتهای تولیدی مانند ساخت و فروش املاک نوساز از این مالیات معاف هستند.
بر این اساس، مالیات بر مابهالتفاوت قیمت خرید و فروش کالا یا دارایی محاسبه میشود. داراییهایی مانند املاک، خودرو، سکه، طلا و جواهرآلات، و ارز مشمول این قانون هستند.
ایرادات شورای نگهبان و واکنش مجلس
با وجود تلاشهای مجلس برای تصویب این طرح، شورای نگهبان ایرادات متعددی به آن وارد کرده است که نشان از پیچیدگی و حساسیت موضوع دارد.
حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در این باره اعلام کرد: طرح مالیات بر سوداگری پس از ایراداتی که شورای نگهبان بر آن وارد کرده دوباره به کمیسیون اقتصادی مجلس بازگردانده شده تا نسبت به رفع ایرادات آن اقدام شود.
صمصامی، گفت: شورای نگهبان ایرادات بسیاری بر این طرح وارد کرده که شامل برخی ایرادهای شرعی، عنوان مالیات و غیره است.
وی افزود: کمیسیون اقتصادی مجلس هنوز وارد جزئیات ایرادات نشده و بیشتر درگیر بررسی کلیات ایرادات وارد شده به طرح بوده است.
او توضیح داد: امیدواریم پس از بررسی و رفع ایرادات شورای نگهبان به لایحه بودجه ۱۴۰۴، ظرف مدت دو تا سه هفته آینده بررسی و رفع ایرادات طرح مالیات بر سوداگری در کمیسیون اقتصادی صورت بپذیرد.
صمصامی با بیان اینکه در مجموع نظر مجلس نسبت به طرح مالیات بر سوداگری و اجرای آن مثبت است، گفت: این طرح شامل وضع یکسری مقررات در مورد اخذ مالیات از خرید و فروش مسکن، ارز، طلا و سکه است و شامل بورس نمیشود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ضمن تاکید بر لزوم تسریع در رفع ایرادات این طرح تاکید کرد: زمینه اجرای این طرح پس از تبدیل به قانون میبایست به سرعت فراهم شود تا به سرنوشت اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم که در سال ۹۴ ابلاغ شد ولی هنوز هم اجرایی نشده، دچار نشود.
همچنین سید شمسالدین حسینی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، درباره جزئیات ارائه این طرح و تأیید نهایی آن نیز اعلام کرد: شورای نگهبان به طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی ایراداتی به لحاظ معادل واژگان انگلیسی و فارسی گرفته بود که در مشورت با نماینده شورای نگهبان، ۲ تا ۳ ایراد مختصر مذکور، برطرف شد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: امیدواریم متن طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی، حداکثر تا آخر همین هفته، یعنی سهشنبه یا چهارشنبه، به صحن علنی مجلس ارائه و تعیین تکلیف شود.
حمایت از منافع ۹۹ درصد مردم با اجرای قانون مالیات بر سوداگری
مهدی عسگری، نماینده مردم کرج، اشتهارد و فردیس در مجلس نیز با اشاره به هدف قانونگذار از این مصوبه گفت: اساساً این طرح برای جهتدهی سرمایهها به سمت بازارهای مولّد و تولیدی و مهار سودهای کلانی است که بدون زحمت و با خرید و فروش زمین و ملک، وسیله نقلیه، طلا و ارز ایجاد میشود و ضمن ایجاد تقاضای کاذب و گرانسازی کالاها و خدمات، آرامش روانی جامعه را به هم میزند.
رئیس فراکسیون دیپلماسی اقتصادی مجلس بیان کرد: هم اکنون بسیاری از کشورها در جهان دارای قانون مصوب برای مبارزه با سوداگری در بخشهای غیرمولد هستند، زیرا سرمایهگذاری در این بخش علاوه بر آسیبهایی که بر بخش تولید و اشتغال جامعه وارد میکند، آسیبهای جبرانناپذیری در حوزه قیمت املاک، وسایل نقلیه، طلا، سکه و ارز وارد میکند. اصولاً یکی از ابزارهای کنترل نوسانات قیمت کالاهای ضروری جامعه، همین مالیات بر سوداگری و سفته بازی است تا انگیزه صاحبان سرمایه از فعالیتهای غیرمولد به طور بنیادین از بین برود.
ارتقای انگیزه برای تولید و مهار تورم با اجرای مالیات بر سوداگری
مهدی طغیانی، نایب رئیس اول کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به سرنوشت طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی در این کمیسیون گفت: شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام تعدادی ایراد و ابهام به طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی وارد کردهاند که مجلس باید درباره رفع آنها تصمیم بگیرد.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به جزئیات طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی تاکید کرد: طرح مالیات بر سوداگری معاملاتی را در بر میگیرد که مازاد بر نیاز مصرف در چهار حوزه طلا، ارز، خودرو و ملک انجام میشود.
طغیانی یادآور شد: هدف طرح آن است که بازیگران بازارهای مزبور، با عملیاتی شدن مالیات بر سوداگری، کمتر وارد سوداگری شوند.
تأثیر ۲۵ درصدی قانون مالیات بر سوداگری بر بازار سرمایه
اما در آستانه تعیین تکلیف نهایی طرح مالیات بر سوداگری و سفتهبازی در مجلس، اثر تبدیل این طرح به قانون، بر بازار سرمایه مورد توجه قرار گرفته است؛ محمد گودرزی، مدیرعامل کارگزاری شهر، با بیان اینکه در صورت تصویب نهایی این قانون شاهد تأثیر بسیار مثبت آن در بازار سرمایه خواهیم بود، گفت: این قانون، جریان ورود نقدینگی به بازار سرمایه را حداقل ۲۵ درصد تقویت میکند، زیرا پول به جای حرکت به سمت بازارهای ملک، خودرو، طلا و ارز، به دلیل معافیتهای مالیاتی موجود در بازار سرمایه، جذب این بازار میشود. این موضوع انگیزه ورود سرمایهگذاران به حوزه تولید را دو چندان میکند.