کد خبر: 180104199656
اقتصادبازاربازارها و خدمات مالیکشاورزی

بازار سیب‌زمینی در چرخه گرانی و وعده‌های توخالی

بازار سیب‌ زمینی در ایران با نوسانات شدید قیمتی و کمبود عرضه مواجه شده است. در حالی که مسئولان از توزیع سیب‌زمینی با قیمت ۲۹۵۰۰ تومان در میادین میوه و تره‌بار خبر می‌دهند، قیمت این محصول در بازار و نقاط مختلف شهر تهران به ۵۵ تا ۸۹ هزار تومان رسیده است.

به گزارش عصراقتصاد، صادرات بی‌رویه سیب زمینی در ماه‌های پایانی سال گذشته بازار داخلی را با کمبود مواجه کرد و قیمت این محصول را افزایش داد تا در نهایت وزارت جهاد کشاورزی با دریافت اختیار برای ایجاد ممنوعیت و محدودیت صادرات و تنظیم بازار از سران سه قوه، صادرات سیب زمینی و حبوبات را از اسفند ماه به مدت دو ماه ممنوع و شروع به واردات سیب زمینی برای تنظیم بازار داخلی کرد.

 رئیس اتحادیه بارفروشان تهران، دلیل گرانی و کمبود سیب‌زمینی در تعطیلات نوروز را کار نکردن رانندگان و توقف حمل و نقل جاده‌ای اعلام کرده است.

اما خسرو طالبی، رئیس انجمن سیب‌زمینی ایران معتقد است عدم ذخیره‌سازی احتیاطی ۸۰ هزار تن سیب‌زمینی منجر به کمبود و افزایش قیمت این کالا شده است.

در عین حال محسن امینی، نایب‌رئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران، مشکلات کنونی در بازار سیب‌زمینی را ناشی از نبود یک نظام جامع و یکپارچه از تولید تا صادرات می‌داند و معتقد است عدم برنامه‌ریزی مناسب در بخش‌های کشت، برداشت، خرید تضمینی، صادرات و واردات منجر به نوسان شدید در بازار شده است.

 اکبر فتحی، معاون امور برنامه‌ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی نیز با اشاره به تأثیر سرمازدگی بر تولید داخلی، اعلام کرده است که حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد سیب‌زمینی جنوب کشور به دلیل سرمای روزهای پایانی سال از بین رفته است.

واردات سیب‌زمینی

برای تنظیم بازار، مجوز واردات ۵۰ هزار تن سیب‌زمینی صادر شده است. اگرچه در ابتدا یکی از شرکت‌های دولتی این کار را آغاز کرد، اما اکنون شرکت‌های وابسته به تعاون روستایی و بخش خصوصی نیز وارد میدان شده و ثبت سفارش انجام داده‌اند.

 وعده‌ها و واقعیت‌ها

در حالی که وعده‌هایی مبنی بر عرضه سیب‌زمینی با نرخ ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان در بازار مطرح شده بود، بررسی بازار نشان می‌دهد که این وعده محقق نشده است و قیمت این محصول در برخی مناطق شهری از مرز ۷۰ هزار تومان هم عبور کرده است.

 ابهامات و شائبه‌ها

شائبه‌هایی مبنی بر واردات سیب‌زمینی‌های صادراتی ایران از طریق کشورهای ثالث به داخل کشور با نرخ‌های بالاتر مطرح شده است.

همچنین، چندی پیش احمدرضا بخشی، عضو کمیسیون صنایع غذایی اتاق اصناف ایران، درباره علت کمبود سیب‌زمینی گفته بود که سیب‌ زمینی ۱.۵ برابر نیاز کشور تولید می‌شود و دلیل کمبود این محصول در بازار صادرات است.

انبارهایی در کشورهای همسایه وجود دارند که کالاهای ایرانی در این انبارها ذخیره می‌شوند و سپس در زمان کمبود با نام برند ثالث به کشور وارد می‌شوند.

اما طبق اعلام مسئولان اقداماتی همچون ممنوعیت صادرات سیب‌زمینی و حبوبات به مدت دو ماه توسط وزارت جهاد کشاورزی، صدور مجوز واردات ۵۰ هزار تن سیب‌زمینی، عرضه سیب‌زمینی با قیمت ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان توسط سازمان تعاون روستایی در میادین شهرداری و مراکز توزیع سیار برای تنظیم بازار سیب‌زمینی انجام شده است.

هرچند با ورود مستمر سیب‌زمینی وارداتی، پیش‌بینی می‌شود قیمت این محصول در محدوده ۳۰ هزار تومان تثبیت شود. با این حال، برای حل ریشه‌ای مشکلات بازار سیب‌زمینی، این بازار نیازمند برنامه‌ریزی جامع و یکپارچه از تولید تا صادرات، ذخیره‌سازی احتیاطی و جلوگیری از صادرات بی‌رویه است.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا