کد خبر: 220104200141
اقتصادبازاربازارها و خدمات مالیراه و مسکنصنعت و معدنمنصور غیبی، کارشناس اقتصاد مسکن مطرح کرد:

بازار مسکن با گپ زمانی، خود را با بازارهای موازی بالانس می‌کند

بازار مسکن که یکی از مطمئن‌ترین و امن‌ترین بازارها برای سرمایه‌گذاری به شمار می‌رود، در سال گذشته به خواب عمیقی فرو رفت.

قیمت‌ها در بازارهای موازی به طرز بی‌سابقه‌ای جهش کردند و بازار مسکن از این روند عقب ماند. منصور غیبی، کارشناس حوزه مسکن به تجارت‌نیوز گفته است که بازار مسکن تحت تاثیر مستقیم و فوری التهابات بازارهای موازی مانند طلا و ارز قرار نمی‌گیرد و با تاخیر زمانی، خود را بالانس می‌کند.

به گزارش تجارت نیوز، بازار مسکن در سالی که گذشت، کمترین بازدهی را نسبت به بازارهای موازی داشت؛ این بازار در سال ۱۴۰۳ به خوابی عمیقی رفت و دچار رکود شدیدی شد. با این حال قیمت مسکن با وجود این رکود شدید، تا حدودی افزایش یافت. عده‌ای از کارشناسان بر این باورند که بازار مسکن امسال عقب‌ماندگی سال گذشته را جبران و پوست‌اندازی خواهد کرد.

واکنش بازار مسکن به تحولات بازارهای موازی با فاصله زمانی صورت می‌گیرد

منصور غیبی، کارشناس حوزه اقتصاد مسکن، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز، بیان کرد: «ملک و آپارتمان، همواره به‌عنوان یک دارایی سنگین و ارزشمند برای هر فرد و خانواده محسوب می‌شود. لذا این دارایی، با التهابات بازارهای موازی که به‌ صورت آنی ارزش و بهای آنها تغییر می‌کند، تحت تاثیر مستقیم و فوری آن تحولات قرار نمی‌گیرد.»

وی در ادامه درباره روند تاثیر بازارهای موازی بر بازار مسکن اظهار کرد: «انتظاری که از بازار مسکن، در واکنش به تغییرات فوری و ناگهانی در بازارهایی مانند طلا، ارز، سکه و دلار شکل می‌گیرد، زمان‌بر است؛ یعنی مدتی طول می‌کشد تا این قیمت بخواهد تثبیت شود و خود را بالانس کند.»

میل به چسبندگی قیمت در حوزه مسکن بالا بوده است

غیبی در ادامه گفت: «میل به چسبندگی قیمت در حوزه مسکن همواره بالا بوده است. یعنی خلاف برخی بازارها که رهاشدگی در آن‌ها دیده می‌شود، در بازار مسکن این‌گونه نیست.»

او افزود: «اقتصاد ما، بازارهای موازی و همچنین تحولات مختلف سیاسی و اقتصادی که بر آن حاکم است، چنین بازارهایی را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما در مورد بازار مسکن این گونه نیست. همین موضوع باعث می‌شود که ما همواره شاهد نوعی پایداری نسبی در افزایش قیمتی که در حال شکل‌گیری است، در حوزه مسکن باشیم.»

انباشت قیمت و افزایش ۱۸۰ درصدی در بازار مسکن ماندگار شده است

این کارشناس اقتصاد مسکن به روند قیمتی بازار مسکن در طول سالیان گذشته اشاره و تاکید کرد: «همان‌طور که در گذشته هم گفته شده، در بازه‌های زمانی پنج تا ۶ ساله‌ای که مورد مطالعه قرار گرفته، گاه افزایش قیمت مسکن بین ۱۵۰ تا ۲۰۰، حتی ۲۲۰ درصد هم گزارش شده است.»

وی افزود: «البته کاهش هم داشته‌ایم، اما آنچه کاهش یافته، در حدود ۱۰ تا ۱۵ یا نهایتا ۲۰ درصد بوده است. یعنی آن انباشت قیمت و افزایش ۱۸۰ درصدی در دل بازار مسکن ماندگار شده و به این بازار چسبیده است.»

تاثیر تحولات اقتصادی بر حوزه مسکن زمان‌بر است

غیبی در ادامه اضافه کرد: «بنابراین، این انتظار که بازار مسکن را موازی با تحولات و سیاست‌های بین‌المللی که در سال ۱۴۰۴ با آن مواجه هستیم و بازارهای موازی از جمله طلا و ارز، که با بالانس‌های مثبت و منفی و گاها غیرقابل پیش‌بینی مواجه شده‌اند، تحلیل کنیم، درست نیست.»

وی اضافه کرد: «تاثیر این تحولات به‌صورت آنی بر بازار مسکن نخواهد بود، بلکه زمان‌بر است تا این بازار بتواند خودش را با واقعیت‌های اقتصادی موجود بالانس کند و به تعادل برسد.»

مصرف‌کنندگان بازار مسکن اقدام به خرید و فروش واحدهای خود در سال جدید کرده‌اند

این کارشناس اقتصادی به بازگشت تقاضا به بازار مسکن در سال جاری اشاره و تاکید کرد: «اما نکته‌ای که در عمل و در اجرا شاهد آن هستیم این است که با شروع سال ۱۴۰۴ خریداران و مصرف‌کنندگان، طبق مطالعات میدانی، حضور تقریبا جدی دارند.

چنانکه به خرید و فروش واحدهای ریز و مصرفی خود در همین چند روزی که از سال ۱۴۰۴ گذشته، اقدام کرده‌اند. اگر با همین آهنگ بازار پیش برود، محتمل است که با یک غنا و یک فرآیند عادی در حوزه خرید و فروش در بازار  مواجه شویم.»

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا