
فاطمه محمدی پور
کارشناسان بینالمللی تاکید دارند راهحل پرونده ایران از مسیر دیپلماسی میگذرد؛ شکافی که در هیئت آمریکایی دیده میشود، فرصتی برای تهران است تا با انسجام و منطق، برگ برنده را رو کند؛ دکتر انریکو گلوریا» می گوید: دولت ترامپ به خوبی می داند که مسئله ایران را باید از طریق دیپلماسی حل کرد نه از طریق زور و گزینه نظامی.
به گزارش عصر اقتصاد؛ در مذاکرات هسته ای و در میان پیچیدگیهای صحنه بینالمللی، ایران بهعنوان طرفی برجسته ظاهر میشود که از دیدگاهی دیپلماتیک و منسجم برخوردار است، دیدگاهی که با وحدت داخلی و فعالیت خارجی گسترده پشتیبانی میشود. در مقابل، دولت آمریکا با تفرقههای داخلی مواجه است که توانایی آن را برای اتخاذ موضعی واحد مختل میکند.
ایران با اعتمادبهنفسی که از وجود رهبری حکیمانه و انسجام داخلیاش سرچشمه میگیرد، وارد این مذاکرات میشود. در مقابل، دولت آمریکا از شکافهای داخلی رنج میبرد که موضع آن را تضعیف میکند. در داخل دولت رئیسجمهور ترامپ، دو دیدگاه در تقابلاند: یکی به رهبری معاون رئیسجمهور ونس، که خواستار رویکردی دیپلماتیک با اولویت گفتوگو است و دیگری مورد حمایت مشاور امنیت ملی مایک والتز و وزیر امور خارجه مارکو روبیو، که رویکردی سختگیرانه مبتنی بر فشار و تهدید را ترجیح میدهند.
این تعارض داخلی، استراتژی آمریکا را در ابهام فرو میبرد و پیشبینی مسیر مذاکرات یا میزان تعهد واشنگتن به راهحلهای عملی را دشوار میکند.
شکاف داخلی میان مقامات کاخ سفید، دست ایران را در مذاکرات تقویت کرده و واشنگتن همچنان از یافتن راهی واحد برای تعامل با تهران عاجز است
از سوی دیگر باید گفت مذاکرات خود فرآیندی پیچیده است که به زمان و صبر نیاز دارد. ایران درک میکند که دستیابی به پیشرفت فوری غیرواقعبینانه است، بهویژه با ادامه تنشها و فشارهای خارجی. بنابراین، تأکید میکند که ایالات متحده باید از زبان تهدید و تحریم دست بکشد و حق ایران برای استفاده از انرژی هستهای صلحآمیز را تحت چارچوب معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای به رسمیت بشناسد.
در عین حال، ایران بر حفاظت و پایداری چرخه هستهای خود بهعنوان اولویت استراتژیک تمرکز دارد، بهجای درگیر شدن در بحثهایی درباره سطوح غنیسازی که اغلب بهعنوان اهرم فشار استفاده میشوند.
در این راستا خبرنگار عصر اقتصاد گفتگویی با «دکتر انریکو گلوریا» استاد اقتصاد بین الملل دانشگاه فیلیپین تنظیم کرده که در ادامه می آید.
آنچه مذاکرات هسته ای ایران مشهود است این است که طرف ایرانی با هماهنگی و انسجام کامل روند مذاکرات را طی می کند این در حالی است که ما شاهد شکاف و اختلاف در تیم آمریکایی هستیم.
در داخل دولت رئیسجمهور ترامپ، دو دیدگاه در تقابلاند: یکی به رهبری معاون رئیسجمهور ونس، که خواستار رویکردی دیپلماتیک با اولویت گفتوگو است و دیگری مورد حمایت مشاور امنیت ملی مایک والتز و وزیر امور خارجه مارکو روبیو، که رویکردی سختگیرانه مبتنی بر فشار و تهدید را ترجیح میدهند. ارزیابی شما چیست؟
اختلاف در تیم سیاست خارجی آمریکا به ویژه در دولت ترامپ امری عادی است. ما در مورد بسیاری از مسائل از جمله مسئله اوکراین، اعمال تعرفه ها، ایران و حتی نحوه رفتار با اسرائیل شاهد اختلاف و تفاوت نظر در تیم ترامپ هستیم. اما آنچه واضح است این است که دولت ترامپ به خوبی می داند که مسئله ایران را باید از طریق دیپلماسی حل کرد نه از طریق زور و گزینه نظامی.
«دکتر گلوریا»: تحولات اخیر نشان میدهد حل پرونده هستهای ایران بدون گفتگو و کنار گذاشتن فشار نظامی برای آمریکا ممکن نیست
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در گفتگو با شبکه المیادین گفت: دور دوم مذاکرات میان این کشور و ایران که در رم پایتخت ایتالیا برگزار شد؛ شاهد پیشرفت محسوس و قابل توجه بوده است. وی افزود که دو طرف توافق کردند تا مذاکرات را طی هفته آتی از سر بگیرند. ترامپ نیز نگاه مثبت خود را به تازگی در این باره اعلام کرده است. با توجه به روند مثبت و سازنده مذاکراتی که تاکنون انجام شده آیا امکان رسیدن به توافق هسته ای بین دو کشور در آینده ای نزدیک افزایش یافته است؟
اینطور به نظر می رسد. ایران اکنون از لحاظ اقتصادی بسیار تحت فشار قرار دارد از این رو خواهان نوعی توافق با آمریکاست. وضعیت منطقه ای و بین المللی حال حاضر نیز منافع ایران را تامین نمی کند. دولت ترامپ از این موضوع به خوبی آگاه بوده و فشار را بر ایران تشدید کرده است. از این رو می توان به حصول توافق میان امریکا و ایران امیدوار بود.
تاکید ایران بر استمرار چرخش سانتریفیوژها و حفظ زیربنای هستهای، برگ قوی مذاکراتی است که غرب نمیتواند به راحتی از آن عبور کند
براساس گزارش نیویورکتایمز مقامات ایرانی اعلام کردهاند که زیرساختهای هستهایای را که میلیاردها دلار در آن سرمایهگذاری کردهاند، نه برخواهند چید و نه از بین خواهند برد. ویتکاف در گفتوگوهای خصوصی با مقامات دولت آمریکا گفته است: اگر بر برچیدن کامل این زیرساختها پافشاری شود، احتمال رسیدن به توافق در مذاکرات بسیار پایین خواهد بود. ارزیابی شما چیست؟
تحریم ها و فشار حداکثری علیه ایران ناشی از توسعه قابلیت های هسته ای آن بوده که ایران در طی دهه های گذشته متحمل شده است. بنابراین حاضر نخواهد بود برنامه هسته ای خود را به طور کامل متوقف کند. ایران به احتمال زیاد به میزان انرژی غنی شده در توافق گذشته خود با آمریکا اکتفا خواهد کرد.
باید دید آمریکا دقیقا چه می خواهد و آیا این میزان اورانیوم غنی شده را می پذیرد یا خیر. آنچه در رسانه ها بیان می شود واقعیت را به طور کامل بیان نمی کند بلکه واقعیت آن چیزی است که در میز مذاکرات می گذرد.