بومیسازی، توسعه فناوری و حل بحران انرژی؛ راهکارهای پیشرفت صنعت فولاد ایران
در افتتاحیه ششمین نمایشگاه ملی فولاد ایران، بهرام سبحانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، با اشاره به چالشهای صنعت فولاد، بر ضرورت بومیسازی تجهیزات، توسعه فناوریهای نوین و رفع مشکلات انرژی تاکید کرد.
وی اعلام کرد که با حل مسائل زیرساختی و بهرهبرداری بهینه از ظرفیتهای داخلی، صنعت فولاد ایران قادر خواهد بود به جایگاه برتر جهانی خود دست یابد و نقش مهمتری در صادرات غیرنفتی کشور ایفا کند.
به گزارش عصر اقتصاد، سبحانی با اشاره به ظرفیت تولید ۵۰ میلیون تن فولاد در ایران، توضیح داد که در حال حاضر تنها ۳۰ میلیون تن از این ظرفیت به بهرهبرداری میرسد. وی دلیل این محدودیت را مشکلات تامین انرژی، به ویژه کمبود گاز و برق، عنوان کرد و افزود: «علیرغم این که صنعت فولاد کشور به بیش از ۵۰ میلیون تن ظرفیت رسیده است.
وی همچنین عنوان کرد:محدودیتهای گاز و برق باعث شده که نتوانیم از این ظرفیت بهطور کامل بهرهبرداری کنیم. اگر این مشکلات حل شوند، ایران میتواند با تولید ۳۶ میلیون تن فولاد، رتبه هفتم تولید فولاد جهان را به خود اختصاص دهد.
سبحانی سپس به اهمیت جشنواره بومیسازی در صنعت فولاد اشاره کرد و گفت: در این جشنوارهها، شرکتها و تولیدکنندگان داخلی توانستهاند وابستگی به واردات قطعات و تجهیزات را کاهش دهند. تاکنون بیش از ۴۰۰ تفاهمنامه به ارزش ۱.۷ میلیارد دلار در این جشنوارهها امضا شده است. وی در ادامه افزود: امسال نیز تفاهمنامههایی به ارزش ۷۰ میلیون یورو بین شرکتهای فولادی و تولیدکنندگان داخلی به امضا خواهد رسید.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران به اقدامات دیگر این انجمن برای توسعه بومیسازی و فناوریهای داخلی اشاره کرد و از رونمایی اطلس فولاد ایران خبر داد. این اطلس، بهعنوان یک نقشه جامع از وضعیت زنجیره فولاد کشور، اطلاعاتی در مورد ظرفیتها، پروژهها و وضعیت واحدهای تولیدی ارائه میدهد. سبحانی این پروژه را گامی مهم در مدیریت بهینه منابع و برنامهریزی برای صنعت فولاد دانست.
وی همچنین از راهاندازی یک نرمافزار ملی برای مدیریت نیازها و توانمندیهای تولیدکنندگان و تامینکنندگان صنعت فولاد خبر داد و گفت: «این سیستم به تولیدکنندگان این امکان را میدهد که نیازهای خود را در سیستم وارد کنند و شرکتهای سازنده تجهیزات نیز از طریق این سیستم بتوانند نیازهای صنعت را شناسایی و برای آنها راهحل ارائه دهند.» این نرمافزار به گفته وی، علاوه بر صنعت فولاد، برای صنایع دیگر مانند نفت، پتروشیمی و نیروگاهها نیز کاربرد خواهد داشت.
سبحانی همچنین به سهم صنعت فولاد از صادرات غیرنفتی کشور اشاره کرد و گفت: صنعت فولاد با وجود محدودیتهای تحریمی و مشکلات در نقل و انتقال پول، سالانه حدود ۸ میلیارد دلار ارزآوری برای کشور دارد. با رفع مشکلات انرژی، میتوانیم این میزان را افزایش داده و سهم خود را از صادرات غیرنفتی به بیش از ۲۰ میلیون تن برسانیم.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با اشاره به دستاوردهای چشمگیر این صنعت در تولید فولاد و صادرات آن، خواستار توجه بیشتر به مشکلات این صنعت شد و پیشنهاد ثبت “روز ملی فولاد ایران” در تقویم رسمی کشور را مطرح کرد. وی در این خصوص افزود: صنعت فولاد با سهم ۱۶ درصدی از صادرات غیرنفتی کشور، نقشی حیاتی در اقتصاد ملی دارد و شایسته است که یک روز بهعنوان روز ملی فولاد در تقویم کشور ثبت شود.
شایان ذکر است ششمین نمایشگاه ملی فولاد ایران با حضور ۱۲۸ شرکت داخلی، از جمله تعداد زیادی شرکتهای دانشبنیان، از ۱۸تا ۲۰ دی ماه در برج میلاد تهران در حال برگزاری است.