
با گذشت ۴۰ روز از خرید تضمینی گندم، کشاورزان همچنان چشمبهراه دریافت مطالبات خود هستند؛ درحالی که مسئولان وعده آغاز پرداختها از هفته جاری را دادهاند.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران از تأخیر در پرداختها انتقاد کرده، اما مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی از واریز قریبالوقوع این مطالبات خبر داده است.
به گزارش عصراقتصاد، با گذشت حدود ۴۰ روز از آغاز خرید تضمینی گندم در استانهای خوزستان و سیستان و بلوچستان، هنوز پرداختی به کشاورزان انجام نشده است. عطاالله هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندمکاران، از تأخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران انتقاد کرد و گفت: «با وجود قولهای مسئولان مبنی بر پرداخت بهموقع، تاکنون حتی یک ریال به حساب کشاورزان واریز نشده است.»
به گفته هاشمی، طبق قانون، پرداخت باید حداکثر ۴۸ ساعت پس از تحویل گندم انجام شود، اما امسال نیز شاهد تأخیر بیش از یکماهه هستیم. وی تأکید کرد: «این رویه نشان میدهد ارادهای برای خودکفایی پایدار در تولید گندم وجود ندارد و نگاهها همچنان به سمت واردات است.»
عضو شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی ادامه داد: «طبق قانون مصوب در صورت تأخیر در پرداخت دولت موظف است جریمه دیرکرد را به گندمکاران بپردازد.»
پرداخت مطالبات گندم در هفته جاری
از سوی دیگر، سید سعید راد، مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران، اعلام کرد که پرداخت مطالبات گندمکاران از هفته جاری آغاز خواهد شد. وی با اشاره به خرید ۱.۶ میلیون تن گندم از کشاورزان در ۸ استان کشور، گفت: « در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، ایلام، جنوب کرمان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد نیز گندم خریداری شده و در استانهای کرمانشاه و گلستان در اواخر اردیبهشت و پس از آن در خرداد و تیر، سایر استانها نیز به عملیات خرید تضمینی گندم اضافه خواهند شد.»
وی ادامه داد:«اطلاعات تمام گندمکاران به بانک عامل ارسال شده و پرداختها به زودی انجام میشود.»
راد همچنین از ابلاغ مصوبه خرید تضمینی گندم در روزهای آینده خبر داد و افزود: «رئیسجمهور و وزیر جهاد کشاورزی نگاه حمایتی به بخش تولید دارند و پیگیر پرداخت مطالبات هستند.»
در حالی که کشاورزان از تأخیر در پرداختها و افزایش هزینههای تولید نگرانند، مسئولان وعده دادهاند که مشکل به زودی رفع خواهد شد. با این حال، هاشمی خواستار اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم** شد و گفت: «با توجه به افزایش هزینههای تولید، تعیین قیمت عادلانه ضروری است.»
راد با بیان اینکه شرکت بازرگانی دولتی ایران مجری ضوابط خرید تضمینی گندم است که از جانب شورای سیاستگذاری تعیین میشود، خاطرنشان کرد:«به هر میزان که کشاورزان، گندم قابل عرضه به مراکز خرید داشته باشند، خریداری و بهای آن بر اساس قیمت تعیین شده پرداخت میشود و ما مشخصات کامل ۸۱۴ هزار کشاورز را که در سامانه ثبت شده است، داریم.»
به این ترتیب، کشاورزان همچنان در انتظار دریافت مطالبات خود هستند، در حالی که مسئولان وعده آغاز پرداختها را دادهاند. این تأخیر نهتنها به اعتماد کشاورزان لطمه زده، بلکه نگرانیها درباره خودکفایی گندم در کشور را افزایش داده است.